Основният критерии за прием в първи клас в общинските училища

...
Основният критерии за прием в първи клас в общинските училища
Коментари Харесай

Нови критерии за прием в първи клас в София подготвя общината

Основният критерии за банкет в първи клас в общинските учебни заведения да бъде адрес, който не е променян от минимум три години и е в региона на съответното образователно заведение. Това плануват промени, които приготвя Столичната община.

Днес те бяха показани от зам.-кмета по образованието Тодор Чобанов на първо четене в комисията по локално самоуправление. Очаква се да бъдат гласувани от Столичния общински съвет на 22 февруари. Освен за приема в първи клас Чобанов предлага и дребни корекции на критериите за банкет в детските градини.

Промените се постановат, откакто през лятото Министерството на образованието и на науката промени наредбата за организация на дейностите в учебното обучение. Според нея с максимален късмет за класиране са децата, чийто непрекъснат или сегашен адрес е най-близо до образователното заведение, за което аплайват, и не е променян от минимум три години.

Столичната община предлага промени в наредбата за банкет в първи клас и в тази за детските градини. Основната разлика е, че за класиране в учебно заведение ще се взима поради адресът на детето, а за детските градини - този на родителите.

За банкет в първи клас

се вкарват 4 съществени групи на класиране. Най-голям късмет ще имат децата с непрекъснат или сегашен адрес, който е в региона на учебното заведение и не е променян от минимум три години. Във втората група ще попадат децата, които са на адреса от 1 до 3 години. Третата група е за тези, чийто адрес е изменен преди година.

В случай че в някоя от групите има повече деца, в сравнение с места, от общината оферират и спомагателни обществени критерии. От тях най-вече точки - 22, ще дава, в случай че детето има брат или сестра, което към този момент е записано в учебното заведение. Децата с трайни увреждания над 50% ще получават 6 точки, сираците - 5 точки, а полусираците - 3. Децата, които са били в подготвителна група в учебното заведение, за което аплайват, ще получават 4 спомагателни точки. По две и една точка ще се дават надлежно за деца от многодетни и приемни фамилии.

Класирането в детските градини

се резервира в съвсем същия вид, който важи от лятото на предходната година. За непрекъснат адрес на един от родителите ще се дават три точки и две за сегашен адрес в София. Постоянен или сегашен адрес в административния регион на заведението ще дава още 1 точка. Толкова ще получават и децата с един работещ родител, деца с излязъл в отпуск за развъждане родител, децата, чийто родители са студенти в София, или които са посещавали ясла или почасова подготовка в същата детска градина.

Запазват се обществените критерии за сираци (6 точки), полусираци (3 точки), деца от приемни фамилии (3 точки) или с брат и сестра в същата детската градина (1 точка).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР