Основния лихвен процент, който БНБ само обявява на базата на

...
Основния лихвен процент, който БНБ само обявява на базата на
Коментари Харесай

Основният лихвен процент за февруари скочи до 1,82% годишно

Основния лихвен %, който Българска народна банка единствено афишира въз основата на резултатите от покупко-продажбите на междубанковия пазар, продължава стръмно да се покачва. За февруари той е 1.82% до момента в който за януари равнището му бе 1.42% годишно. Това нарастване с 0.4 процентни пункта съставлява растеж от повече от 28% единствено за месец. От септември 2022-а - това е последния месец, когато когато ОЛП бе 0.00%, до в този момент, ОЛП се е повишил с 1.82 процентни пункта.

Причината за последното нарастване, както и за предходните, е растежа на цените по които се подписват покупко-продажбите на междубанковия пазар. От оповестената на страницата на Българска народна банка информация се вижда, че през януари 2022-а на него е имало над 100 покупко-продажби за близо от 4 милиарда лв., които са се сключвали при рентабилност сред 1.79% до 1.85 %. Тези доходности всеки ден образуват лихвата Леониа Плюс, въз основата на която по избрана, обществено оповестена методика Българска народна банка пресмята и афишира Основния лихвен % за всеки идващ месец. Важно е да се знае, че заради спецификата на Валутния ръб, Българска народна банка не може да въздейства на размерите и цените по които се

подписват покупко-продажбите на междубанковия пазар. Това на собствен ред не разрешава на централната банка да въздейства на нивата на Леония Плюс, което я трансформира само в регистратор на равнищата на ОЛП за всеки идващ месец.

На кого се отразява нарастването на ОЛП? За постоянните кредитополучатели придвижването на този лихвен показател няма никакво значение. Доколкото той не е включен във образуването на базовите лихвени коефициенти на банките. За нередовните длъжници на кредитните институции, които са формирали наказателните си лихви въз основата на ОЛП обаче един подобен растеж основава спомагателни главоболия. Същото важи и за лицата с просрочени отговорности към данъчните управляващи, както и с такива по правосъдно присъдени заплащания.

Как ще се развива обстановката с ОЛП през идващите месеци? Дали растежа на главната рента ще продължи с досегашните темпове или ще се успокои, зависи от доста фактори, включително и нивото на свръхрезервите на банките в Българска народна банка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР