Основните възражения на Нидерландия не са свързани с охраната на

...
Основните възражения на Нидерландия не са свързани с охраната на
Коментари Харесай

Демерджиев: Основните възражения на Нидерландия не са свързани с охраната на границите

Основните възражения на Нидерландия не са свързани с защитата на границите, а с използването на Механизма за съдействие и инспекция, който отпадна за България през 2019 година. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният заместител министър-председател по публичния ред и сигурност и длъжностен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

 

По думите му Нидерландия чака отчет, какъвто не може да получи.

 

Спорно е дали една такава позиция на процедура не обезсмисля нормите, върху които се гради Европейския съюз (EС). Демерджиев дефинира като " изказано съмнение на премиера на Нидерландия, а не обвиняване ", изказванието му, че българо-турската граница може да се премине за 50 евро. На тези догатки противостоят позитивните отчети от двете инспекции в България на задачите на Европейски Съюз, както и инспекцията, осъществена от посланика на Австрия, която ни дава вяра, защото беше извънредно обстойна, съобщи Демерджиев.

 

Той разясни, че инспекцията обхващаше българо-гръцката, българо-турската и морската граница. " Тази инспекция ни дава вяра, че Австрия може да промени позицията, убеждавайки се, че границите ни се пазят надеждно ", съобщи вицепремиерът.

 

Той е разговарял с вътрешния министър на Австрия, който го е уверил, че тя няма искания към България, че прави оценка това, което вършим и има искания към Европейска комисия, по тази причина че на територията им се намират 100 хиляди незаконни мигранти, 75 хиляди от които не са регистрирани. Тяхната теза е, че Шенген не работи сега и освен това състояние няма за какво да се уголемява, сподели Демерджиев. Той уточни, че по думите на вътрешния министър на Австрия мигрантите на тяхна територия идват от Сърбия и са жители на Индия, Бурунди, Куба. Те употребяват безвивовия режим на Сърбия, с цел да обхванат в Европа. Поставяйки му въпроса за какво упреква България за тези мигранти, открих, че няма ясна статистика за Сърбия, където се смесват два мигрантски потока – западнобалканския, който минава през Гърция, Северна Македоноия, Сърбия, с цел да доближи Западна Европа и източнобалканския, който минава през територията на Туриця, България и Сърбия, уточни вицепремиерът.

 

Той добави, че в Сърбия тези два потока се сливат и няма ясно построен механизъм, по който да се реши от кое място идват мигрантите. Безспорно е, че България не генерира мигранти от Индия, Бурундия или Куба, безапелационен е Иван Демерджиев.

 

На въпрос за държанието на граничните служители на реда към мигрантите и демонстрира ли се принуждение, министърът сподели, че няма документирани такива случаи. Той добави, че в последните месеци няколко непознати медии се пробват преднамерено да основат избран вид репортажи. Съвсем скоро се завъртя в общественото пространство случай, който разследвахме от дълго време с турската страна и има ясни, безапелационни изводи и на двете страни, че няма данни в този случай нито да е създаден изстрел от страна на български граничен служител на реда, нито пък да са подхванати дейности, нарушаващи по някакъв метод човешки права.

 

Демерджиев сподели, че турската страна във всичките извършени двустранни срещи го е помолила да обезпечи хуманно отношение към мигрантите, които се пробват да преминат границата. По думите на вицепремиера това е направено и турската страна го прави оценка, само че не трябва да се не помни, че мигрантите, които се пробват да обхванат у нас стават все по-агресивни. В някои случаи те употребяват камъни, ножове, стигна се до лишаваме на живота на наш служител на реда, напомни Демерджиев. " Ако някой чака, че българската полиция няма да отвърне на тези дейности, бърка ", сподели още Иван Демерджиев.

 

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР