Основните сили, блокирайки се взаимно, ще блокират всеки опит за

...
Основните сили, блокирайки се взаимно, ще блокират всеки опит за
Коментари Харесай

Политолози: Партиите бутат Радев към еднолично управление

„ Основните сили, блокирайки се взаимно, ще блокират всеки опит за сформиране на държавно управление с първия и втория мандат. Не математиката, а формулата е сложна в тази ситуация. „ Продължаваме промяната “ бяха бързи и безапелационни, че няма да вземат участие в ръководството, без да дават опция. Не споделят какво ще създадат, в случай че получат втория мандат. Те блокират едно държавно управление “, сподели политологът Цветанка Андреева в студиото пред „ България он еър “.  

Тя разяснява апела на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов, Румен Радев да свика Съвета по сигурността.

„ Ние сме парламентарна република и в случай че главните участници, които нощес електоратът им отсъди, не желаят да беседват, при закрити врата при него легитимират неговото ръководство. Докато те изясняват, че няма да се коалират, без да оферират опция, Радев е взел значимо решение за ориста на Украйна - концентрацията на власт в едно лице е извънредно рискова “, добави Андреева.

„ За следващ път виждаме по какъв начин политическият инженеринг води до дестабилизация на политическия модел. „ Продължаваме промяната “ и Има Такъв Народ са главен дестабилизиращ фактор. Предстои диалог за конституционни промени. Радев не можем да го виним, той се възползва от тази власт да реализира персоналните си политически планове и упоритости. В тази обстановка стои като непряк наблюдаващ “, предвижда политологът.  

Доц. Стойчо Стойчев предвижда разпад на Народното събрание и нови избори.

„ Продължаваме промяната " не са задоволително наивни и да тръгнат към коалиция, която да се разпадне по миналата. След като и от Демократична България изрично завиха, че не желаят да поддържат болшинство, по-скоро ще отиде Народното събрание към разформироване. Това е отговорност на тези, които не желаят да вземат участие в подобен вид диалози. Разбирам, че битката с корупцията е приоритет на България от 30 година, само че не може всичко да ти е приоритет в едни съдружни диалози. Ако Демократична България желаят да го създадат, ръководството на Румен Радев е готово за ново издание ", съобщи доцент Стойчев.

Политологът заподозря част от партиите, че целеустремено работят към едноличното ръководство на Румен Радев.

„ Бившето ръководещо болшинство, което издигна този президент, работи за неговото еднолично ръководство в изискванията на изчезнал парламентарен надзор. Ще гласоподават и ще му остават един бюджет, а това ще бъде бюджет с предизборни цели “, добави доцент Стойчев.

Той не вижда нищо съдбовно в едноличното ръководство на президента, само че това, по думите му, е „ официална тирания “. Стойчев предвижда служебният кабинет да продължи да ръководи още 2-4 месеца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР