Основните продукти за приготвянето на банички и щрудели са: брашно,

...
Основните продукти за приготвянето на банички и щрудели са: брашно,
Коментари Харесай

Тайните за приготвянето на перфектното тесто за баница и баклава

Основните артикули за приготвянето на банички и щрудели са: брашно, вода и сол, а спомагателни - растително масло, бяло вино, лимонен сок и при изключителни случаи малко оцет.

Една същинска стопанка в нашата татковина би трябвало най-малко един път да опитва да спретне домашно тесто за баница и саралия. То е икономично, а вкусотиите с него са повече от обичани на генерации лакомници.

Перфектното тесто за баница и саралия

Добре отлежалото и богато на глутен брашно се пресява и оформя на венец. В средата се поставят водата (с температура 18-20 градуса), солта и при нужда - киселината. Омесва се приблизително меко тесто с гладка повърхнина. Разрязва се на парчета с величина съгласно размера на платното или масата, на която ще се точат корите.

 саралия баница Istock

Късовете се доизмесват и се вършат на гладки топки, като краищата се прибират изпод. Поставят се на табла, поръсена с брашно, сплескват се на питки и се намазват с растително масло, покриват се с чиста забрадка и се оставят да отлежат 15-20 минути при температура 18-20 градуса.

Отлежалите питки се разточват с дебела точилка на дебели кори с диаметър 25-30 см и се разтеглят малко с ръце, след което се хвърлят на особено платно, поръсено с брашно. Под платното са конфигурирани нагревателните уреди - реотани примус или мангал с плам от дървени въглища.

Краищата на корите се опъват с двете ръце в кръг, до момента в който се образува тънка, гладка и транспарантна кора. Дебелите краища се отрязват и още веднъж се омесват.

 саралия баница Istock

След леко засъхване огромната транспарантна кора се нарязва на правоъгълни листове, необятни и дълги съгласно предназначението им. Тези листове леко се наръсват с брашно или нишесте и се подреждат един върху различен.

При липса на уместно платно, корите се разточват на маса, застлана с чиста завивка и поръсена с брашно.

От тези домашни кори за баница още се вършат саралии, тригуни, щрудели и други вкусни неща.

Прочетете още:
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР