Основните положения, за които хората с увреждания се борят, бяха

...
Основните положения, за които хората с увреждания се борят, бяха
Коментари Харесай

Мая Манолова: Всички организации подкрепиха законопроекта за хората с увреждания

Основните положения, за които хората с увреждания се борят, бяха включени в окончателния вид на Закона за хората с увреждания, като всички организации го поддържаха. Това съобщи в студиото на утринния блок на БНТ1 омбудсманът Мая Манолова. Тя изрази вяра, че законът ще бъде обнародван до края на ноември.

Основните положения, за които хората с увреждания се борят, бяха включени в окончателния вид на Закона за хората с увреждания, съобщи омбусманът Мая Манолова. Многократно текстовете по него бяха променяни, като основните положения в тях Манолова очерта като:
самостоятелната оценка за всеки човек с увреждане;подкрепа за трудова заетост;центрове за предпазена заетост;национална стратегия за персонална подвижност и налична среда. Мая Манолова, омбудсман: Предвидени са средства за адаптиране и устройство на работното място за човек с увреждане. Ще има национално финансиране от фондове и стратегии, с които оперира Агенцията за хората с увреждания, с цел да се дават средства на работодателите за адаптиране на работното място.  Законопроектът за хората с увреждания - най-накрая подготвен Законопроектът за хората с увреждания - най-накрая подготвен
Законопроектът за хората с увреждания към този момент е подготвен. След месеци на митинги и различия през днешния ден противоречивият закон беше утвърден от всички страни в Национал...

За работодателите се включват наложителни квоти да одобряват хора с увреждания, само че се вършат нужните ангажименти, че те са съобразени с квалификацията и до каква степен естеството на труда е уместно за тях.
Мая Манолова, омбудсман: Това е един от противоречивите проблеми в законопроекта. По гледище на работодателсдките организации и обществения министър бяха включени различни благоприятни условия - в случай че един шеф няма опция да провежда работно място заради някакви характерни условия или няма подобаващ човек с увреждане, да компенсира с други ограничения, като да вземем за пример да купува продукция, създадена от профилирани предприятия, в които работят хора с увреждания.
Омбудсманът изрази увереността си, че бизнесът в България е „ обществено зает “.

Всички организации поддържаха законопроекта за хората с увреждания, увери Мая Манолова. Следващата стъпка е съвещанието на Тристранния съвет, дружно със синдикати и работодатели, а по-късно ще премине през Министерския съвет, като идващия петък ще бъде импортиран в Народното събрание. Депутатите са поели ангажимент да одобряват закона оптимално бързо, увери Мая Манолова.
Мая Манолова, омбудсман: Ако в действителност си удържат на думата, това може да се случи до края на ноември.  Народно събрание ще гледа на второ четене промени в Закона за фамилните помощи за деца Народно събрание ще гледа на второ четене промени в Закона за фамилните помощи за деца
Парламентът ще гледа на второ четене промени в Закона за фамилните помощи за деца.

Бюрократичната машина в България е мудна и нечувствителна. Така разяснява бавната промяна в Закона за фамилните помощи за деца, който следва да бъде прегледан на второ четене в Народно събрание.
Мая Манолова, омбудсман: Става дума за 6000 деца, какво може да се поддържа? Една година чакахме законът да бъде импортиран.
Мая Манолова насочи зов към депутатите да гласоподават предлагането да отпадне подоходния аршин, тъй че всички деца, без значение какъв брой пари получава единият останал родител или аставник, да получат поддръжка от страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР