Основните индекси на водещите европейски фондови борси записаха понижения в

...
Основните индекси на водещите европейски фондови борси записаха понижения в
Коментари Харесай

Европейските борси отново се оцветиха в червено преди утрешните избори във Великобритания*

Основните показатели на водещите европейски фондови тържища записаха намаления в сряда. Инвеститорите са в очакване на утрешните парламентарни избори във Англия, които ще решат ориста на Брекзит, съобщи Ройтерс.

Общият европейски показател STOXX 600 се намали с 0,27 пункта, или 0,07%, до 405,07 пункта, и е на път да запише най-лошия си ден от седмица. Европейският бенчмарк доближиха четиригодишни върхове през предишния месец месеца на фона на оптимизма към новата дата за Брекзит и очакванията за намиране на решение на комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай, само че напоследък настройките по двата въпроса се утежниха.

Немският DAX записва растеж от 29,86 пункта, или 0,23%, до 13 100,58 пункта. Индексът бележи спад от началото на декември, откакто по-рано записа три следващи месеца на растеж.

Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 изтри 3,67 пункта от цената си, или 0,05%, достигайки равнище от 7 210,09 пункта. Френският CAC 40 се намали с 6,18  пункта, или 0,11%, до 5 814,85 пункта.

Ако Борис Джонсън не успее да завоюва болшинство на изборите, то резултат от тях може да докара до нова неустановеност към Брекзит, която ще се отрази отрицателно на упованията на вложителите.

Вниманието на вложителите е ориентирано и към започващото през днешния ден двудневното съвещанието на Федералния запас на Съединени американски щати. Това ще е последната среща на американската централна банка за годината, като упованията са Фед да резервира лихвения диапазон от 1,5-1,75 %. Утре ще се организира и първото съвещание на Европейската централна банка под управлението на Кристин Лагард.

Акциите на най-големия английски търговец на спортни облекла JD Sports поевтиняха с 9,78%, откакто най-големият акционер в компанията Pentland продаде част от своя дял.

Книжата на испанската фешън група Inditex, притежател на марката Zara, нарастнаха с 2,97%, откакто компанията удостовери прогнозата си за растеж на продажбите  сред 4% и 6% през 2019 година.

Спад на Уолсрийт

Основните показател на Нюйоркската фондова борса записаха намаления във вторник на фона на наближаващия краен период за реализиране на комерсиална договорка сред Пекин и Вашингтон преди влизането в действие на новите американските мита върху вноса от Китай, съобщи Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones регистрира спад от 27,88 пункта, или 0,10%, до 27 881,72 пункта. Широкообхватният Standard & Poor’s 500 се намали с 3,44 пункта, или 0,11%, до 3 132,52 пункта. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq изтри 5,64 пункта от цената си, или 0,07%, завършвайки сесията при равнище от 8 616,18 пункта, на фона на поевтиняването на акциите на Netflix.

 „ Уолстрийт джърнъл “ заяви през вчерашния ден, че Съединени американски щати считат да отсрочат спомагателните мита върху вноса на китайски артикули. От изданието настояват, че американските договарящи са поискали от китайските си сътрудници да се ангажират с покупки на американска селскостопанска продукция, преди да продължат договарянията. Китай от своя страна желае размерът на покупките на селскостопанските артикули да е симетричен на митата, от който ще се откажат Съединени американски щати.

„ Засега няма нищо публично. Именно там е казуса “, споделя Куинси Кросби, основен пазарен пълководец в Prudential Financial. „ Инвеститорите привикнаха дотам с погрешните вести и заглавия, че те към този момент чакат единствено информация, доказана от представители на администрацията “, прибавя той.

Междувременно икономическият консултант на Белия дом Лари Кудлоу съобщи, че митата, които би трябвало да влязат в действие на 15 декември, не престават да са „ на масата “. Неговото изявление усили скептицизма към репортажа на  „ Уолстрийт джърнъл “.

Като положителна вест на пазарите пристигна подписването на новото северноамериканско съглашение за свободна търговия сред Съединени американски щати, Канада и Мексико в столицата на столицата на латиноамериканската страна. Новият търговски пакт ще размени Северноамериканското съглашение за свободна търговия (NAFTA), което е в действие от 1994 година

Акциите на Netflix поевтиняха с 3,1%, откакто анализатор от Needham намали рейтинга на книжата на компанията на фона на опасения, че платформата може да изгуби 4 млн. клиенти в Съединени американски щати. От Needham считат, че Netflix би трябвало да предложат по-евтин абонамент с реклами, с цел да могат да се конкурират по-добре с новите стрийминг услуги.

Смесени резултати в Азия

Основните показатели на водещите фондови тържища в Азия не съумяха да намерят единна посока в  сряда на фона на спорните сигнали към американските мита върху китайски вносни артикули за близо 160 милиарда $, съобщи Маркетоуч.

Началникът на канцеларията на Белия дом Мик Мълвейни съобщи през вчерашния ден, че новите цени от 15% върху вноса от Китай може да влязат в действие на 15 декември, даже и Вашингтон и Пекин да реализират отчасти съглашение по комерсиалните договаряния.

„ Пазарите се надяват, че митата може да бъдат отсрочени, до момента в който текат договарянията “, разяснява Вишу Варатан от Mizuho Bank. Той обаче предизвести, че тези очаквания са „ хипотетични и нежни “ поради обстоятелството, че Тръмп към момента не е поел никакъв ангажимент по това отношение.

Водещият показател на токийската фондова борса Nikkei 225 се намали с 18,33 пункта, или 0,08%, до 23 391,86 пункта.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite напредна с 7,10 пункта, или 0,24%, до 2 924,42 пункта, до момента в който по-малкият Shenzhen Composite регистрира спад от 7,32 пункта, или 0,44%, до 1 639,50 пункта. Хонконгският показател Hang Seng се увеличи с 208,81 пункта, или 0,79%, до 26 645,43 пункта.

Южнокорейският Kospi добави 7,62 пункта към цената си, или 0,36%, завършвайки сесията при равнище от 2 105,62 пункта. В Австралия ASX се увеличи с 45,70 пункта, или 0,68%, до 6 752,60 пункта.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха най-вече намаления в ранната търговия. Основният бенчмарк SOFIX регистрира спад от 1,77 пункта, или 0,32%, до 544,30 пункта. BGBX40 остана без смяна при 108,55 пункта. BGTR30 изтри 0,43 пункта от цената си, или 0,09%, достигайки равнище от 494,20 пункта. BGREIT се намали с 0,72 пункта, или 0,55%, до 130,01 пунтка.

 

*Информацията е настояща към 13:30 часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР