Основните фондови индекси на Уолстрийт приключиха петъчната търговия близо до

...
Основните фондови индекси на Уолстрийт приключиха петъчната търговия близо до
Коментари Харесай

Индексът S&P 500 избегна влизането в "мечи" пазар, но Уолстрийт отчете спад за поредна седмица



Основните фондови показатели на Уолстрийт завършиха петъчната търговия покрай равнища на затваряне от предходния ден, откакто обаче в началото бяха подложени на нов мощен спад, преди през втората половина на сесията да възстановят изгубените си позиции.

Инвеститорите обаче остават обезпокоени, че мощно растящата инфлация и нападателната политика на Фед за повишение на американските лихви вследствие на това ще навредят на облагите на фирмите и може да провокират икономическа криза.

Индексът на сините чипове DJIA завърши петъчната търговия със едва покачване от 8,77 пункта, откакто по-рано денем се срина с над 600 пункта.

Широкият показател S&P 500 пък затвори търговията с покачване от 0,01%, само че откакто по-рано в петък се срина за малко с 2,3%, оказвайки се с 20,9% под рекордния връх, доближат през януари - сигнал, че показателят, включващ водещите 500 американски компании, може да навлезе в така наречен " мечи пазар " (устойчив пазар на падащи цени, в случай че показателят беше затворил с 20% под неговия исторически връх).

Последвалият обаче отскок към края на търговия, докара до затваряне на S&P 500 равнище, което е с към 19% под историческия връх, доближат при започване на годината, заобикаляйки на косъм техническото определение за " мечи " пазар.

Технологичният показател Nasdaq Composite обаче затвори с намаляване от 0,3% и към този момент е с 30% под неговия рекорден връх, което удостоверява, че този показател към този момент се намира в " мечи " пазар.

Въпреки възходяща промяна през последните часове на петъчната търговия, и трите фондови показателя завършиха с следващи седмични загуби. Индексът DJIA се раздели с 2,9% от цената си - спад за осма поредна седмица, което съставлява най-продължителното негово намаляване от април 1932 година насам.

S&P 500 пък се намали през отминалата седмица с 3%, а Nasdaq - с 3,8%, като и двата показателя записаха загуби за седма поредна седмица.

Ако през идната седмица S&P 500 въпреки всичко падне трайно с 20% под рекордния си връх, това ще значи негово второ нахлуване в " мечи " пазар от мат 2020 година насам, когато пазарът на акции на Уолстрийт претърпя първичен провал след началото на коронавирусната пандемия.
Графика на показателя S&P 500

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР