Основните фактори за спада на еврото са свързани с рецесията, ...

Основните фактори за спада на еврото са свързани с рецесията,

Спадът на еврото и британския паунд спрямо долара ще продължи, с колко – зависи от енергийния пазар

Основните фактори за спада на еврото са свързани с рецесията, а главните страхове са провокирани от прекъсването на съветския газ за Европа. Икономиката на Европа така и така не е в цветущо положение, а енергийният пазар към този момент повече от година е на рекордни стойности. Това притиска доста съществено индустриалната интензивност и даже я пренасочва към други места, като Съединени американски щати. Опасенията, че съветският газ ще спре изцяло преди Европа да успее да си изпълни хранилищата, са доста съществени, а това ще бъде извънредно тежък удар, който ще докара до тежка криза и спад в икономическата интензивност в Европа. Това сподели Борис Петров, притежател на FXTrading и финансов анализатор в Admirals, в предаването „ В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Инвеститорите реагират авансово, като разпродават единната валута и купуват американски $.

„ Паритет сред еврото и $ наподобява неминуем. В момента виждаме цялостен срив на европейската валута”, акцентира събеседникът.

Еврото е в дълготраен низходящ тренд още от 2007-2008 година, от предходната рецесия. Глобалната финансова рецесия отключи серия от рецесии в Европа и в случай че погледнем по-дългосрочна графика, ще забележим, че при евро-долар има дълготраен низходящ тренд и това придвижване, което виждаме в последните дни, просто е протежение на една дълготрайна наклонност. Тя доста мъчно би се обърнала при сегашната икономическа обстановка.

Единственият фактор, който поддържа еврото по отношение на $ е, че в цената на $ също са включени голямо количество покачвания на лихвите, т.е. вероятността Фед да не успее да оправдае упованията да вдигне лихвите до 3,75-4% до края на годината в Съединени американски щати.

Няма по какъв начин сходно поевтиняване на единната валута да не се отрази на инфлационния напън. В тези пазарни настроения акциите също не се държат доста добре и виждаме намаляване и там.

Събеседникът предвижда, че двете европейски валути – евро и английски паунд, ще вървят в посока надолу по отношение на $. Коя ще загуби повече зависи от енергийния пазар.

Що се отнася до решенията, които следва да вземе Европейската централна банка на идното си съвещание, събеседникът уточни, че за ЕЦБ обстановката е доста комплицирана и за банката няма вярно решение.

„ ЕЦБ е в мат”.

Ако стартира да подвига лихвите при настоящето положение на стопанската система, това значи да задълбочи проблемите и съвсем сигурната криза. Ако задържи лихвите ниски, ще е убийствено за спестителите.

Още за придвижванията на валутните пазари може да гледате във видеото.

Всички посетители на предаването „ В развитие” вижте

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg