Основните европейски борсови индекси се понижиха рязко в четвъртък, след

...
Основните европейски борсови индекси се понижиха рязко в четвъртък, след
Коментари Харесай

Световните борси се оцветиха в червено на фона на търговското напрежение между Вашингтон и Пекин*

Основните европейски борсови показатели се намалиха внезапно в четвъртък, откакто вниманието на вложителите бе ориентирано към продължаващото комерсиално напрежение сред Съединени американски щати и Китай и към английската премиерка Тереза Мей, която е подложена на напън да подаде оставка, съобщи Ройтерс.

Общият европейски показател STOXX 600 се намали с 5,29 пункта, или 1,49%, до 373,90 пункта.

Немският DAX регистрира спад от 225,85 пункта, или 1,86%, до 11 942,89 пункта, откакто акциите на Daimler и Commerzbank поевтиняха с 7,64% и 4,32%.

Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 се намали с 99,44 пункта, или 1,36%, до 7 234,75 пункта, откакто паундът доближи близо четиримесечно дъно на фона на основни оставки в кабинета на Тереза Мей, измежду които и тази на лидерката на Камарата на общините в английския парламент Андреа Ледсъм. По-рано в. Таймс заяви, че се чака Мей да подаде оставка в петък.

Френският CAC 40 изтри 90,17 пункта от цената си, или 1,68%, достигайки равнище от 5 288,81 пункта.

Междувременно английският производител на чипове ARM стана следващата компания, прекратила доставките на съставни елементи за Huawei, следвайки решението на Съединени американски щати да включи китайския технологичен колос в черен лист с компании, които не могат да купуват елементи от американски компании без специфичното позволение на държавното управление. На фона на новината европейският софтуерен показател SX8P падна с 2,21%.

Сред най-големите печеливши в ранната търговия бе компанията Merlin Entertainments, която има музея с возъчни фигури на Мадам Тюсо в Лондон. Акциите на компанията нарастнаха с 6,05%, откакто нейният акционер ValueAct прикани тя да бъде свалена от борсата и съобщи, че в случай че направи това, нейната стойност ще се увеличи с към 20%.

Загуби в Съединени американски щати

Водещите борсови показатели на Уолстрийт приключиха комерсиалната сесия в сряда с намаления, откакто загубите на Qualcom и търговците на дребно натежаха върху пазарите, съобщи Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones се намали с 100,82 пункта, или 0,39%, до 25 776,61 пункта. Широкообхватният Standard & Poor’s 500 регистрира спад от 8,09 пункта, или 0,28%, до 2 856,27 пункта, като софтуерния бранш на бенчмарка се сви с 0,6%. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq изтри 34,88 пункта, от цената си, или 0,45%, приключвайки търговията при равнище от 7 750,84 пункта.

„ Преди няколко седмици изглеждаше, че постигането на съглашение сред Съединени американски щати и Китай е неизбежно. Индексите бяха с към 3% по-високи от в този момент. Мисля, че в случай че се стигне до договорка, те ще се върнат до тези равнища. От друга страна, в случай че спорът се трансформира в цялостно комерсиална война, допускам, че пазарите ще реагират по-много по-силен метод “, сподели Ед Кион, основен капиталов пълководец в QMA.

По-рано министърът на финансите на Съединени американски щати Стивън Манучин съобщи пред Си Ен Би Си, че досега няма планувано пътешестване до Пекин за продължение на комерсиалните договаряния. Това намали очакванията, че двете страни могат да стигнат до съглашение в близкото бъдеще.

Междувременно китайският ежедневник South China Morning Post заяви, че американската офанзива против Huawei е предиздвикала Пекин да напълно икономическите си връзки с Китай. В обявата се споделя, че Китай обмисля да се откаже от покупките на природен газ от Съединени американски щати. През 2017 година страната е купила недопечен нефт и полутечен природен газ от Съединени американски щати на обща стойност 6,3 милиарда $.

Припомняме, че при започване на седмицата Вашингтон включи телекомуникационния колос Huawei в черен лист, който приключва достъпа на компанията до елементи и съставни елементи от американски снабдители. Ден по-късно обаче Съединени американски щати даде 90-дневна пролонгация на някои американски компании, които ще могат да продължат да работят с Huawei.

Междувременно акциите на производителя на чипове Qualcomm се сринаха с 10,86%, записвайки най-големият си еднодневен спад от 23 януари 2017 г, откакто американски съд реши, че компанията е нарушила антитръстовите регулации в мобилния бранш.

Търговците на дребно също бяха подложени на напън след публикуването на финансовите резултатите за тримесечието на фирмите от бранша. Акциите на  Lowe`s паднаха с цели 11,85%, откакто компанията регистрира по-слаби от предстоящото облаги. Книжата на Nordstrom поевтиняха с 9,25%, откакто финансовия доклад на компанията не отговори на предварителните прогнозите за облаги.

Позитивно изключение в бранша бе Target, като акциите на компанията нарастнаха с 7,78%, откакто облагите и приходите на компанията за първото тримесечие надминаха упованията на анализаторите.

Азиатските пазари регистрираха намаления

Основните показатели на тържищата в Азиатско-тихоокеанския район записаха спад в четвъртък, следвайки загубите на Уолстрийт на фона на упованията за нескончаем търговски конфликт сред Китай и Съединени американски щати, написа Маркетоуч.

След размяната на мита сред Вашингтон и Пекин от предходната седмица, все още няма планувани нови търговски договаряния сред представители на двете страни, като анализаторите подозират, че за задачата ще е нужна интервенция от върха, преди срещата на Г-20 в Осака през идващия месец.

„ За да се стигне до съглашение, би трябвало да има диалог Тръмп - Си, който би дал зелена светлина за посещаване на Лайтхайзър (постоянния търговски представител на САЩ) в Пекин “, сподели Дерек Сцизърс, специалист по Китай в основания във Вашингтон закостенял мозъчен концерн American Enterprise Institute.

„ След това двамата водачи може да се срещнат в Осака и да намерят компромис по най-малко един от най-важните въпроси: подновяването на договарянията “, уточни още той.

Междувременно министърът на финансите на Съединени американски щати Стивън Манучин беседва с колоса в търговията на дребно Walmart и други компании, които биха били наранени от евентуалното нарастване на митата за вноса на китайски артикули на стойност 300 милиарда $.

Водещият показател на токийската фондова борса Nikkei 225 се намали с 132,23 пункта, или 0,62%, до 21 151,14 пункта, откакто показателят на мениджърите по поръчките (PMI) за промишления бранш в Япония, изготвян от IHS Markit и JMMA, падна до 49,6 пункта през май от 50,2 пункта през предходния месец. Границата от 50 пункта разделя свиването от експанзията. В същото време акциите на софтуерния конгломерат Softbank поевтиняха с 5,30%, откакто английската й дъщерна компания за произвеждане на чипове ARM заяви, че стопира доставките на съставни елементи за Huawei. Книжата на Sony и банката Mitsubishi UFJ поевтиняха с 3,73% и 0,94%.

Основният бенчмарк в континентален Китай Shanghai Composite регистрира спад от 39,19 пункта, или 1,36%, до 2 852,52 пункта, до момента в който по-малкият Shenzhen Composite изтри 37,48 пункта от цената си, или 2,43%, завършвайки сесията при равнище от 1 503,37 пункта. Хонконгският Hang Seng се намали с 455,87 пункта, или 1,65%, до 27 250,07 пункта, откакто акциите на Tencent и Sunny Optical поевтиняха надлежно с 3,95% и 7,34%.

В Южна Корея Kospi падна с 5,27 пункта, или 0,26%, до 2 059,59 пункта, до момента в който австралийският ASX 200 записа спад от 18,90 пункта, или 0,29%, до 6 491,80 пункта.

У нас

Водещите показатели на Българската фондова борса (БФБ) записаха най-вече намаления в ранната търговия. Водещият бенчмарк SOFIX регистрира спад от 0,75 пункта, или 0,13%, до 572,20 пункта. BGBX40 изтри 0,09 пункта от цената си, или 0,08%, достигайки равнище от 114,13 пункта. BGTR30 се намали с 0,29 пункта, или 0,06%, до 498,38 пункта. BGREIT записа растеж от 0,75 пункта, или 0,62%, до 121,53 пункта.

 

*Информацията е настояща към 13:15 ч.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР