Основните борсови индекси в Европа завършиха днешната сесия на зелена

Основните борсови индекси в Европа завършиха днешната сесия на зелена ...

Борсите в Европа приключиха с ръстове след решението на АЦБ да не променя лихвит.


Основните борсови индекси в Европа завършиха днешната сесия на зелена територия, след като по-рано днес Английската централна банка (АЦБ) заяви, че запазва непроменени основните лихвени проценти, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 прибави 0,36% към стойността си, като завърши деня на ниво от 386,16 пункта.

Германският показател DAX отчете ръст от 0,38 на сто до 12 355,39 пункта.

Френският бенчмарк CAC напредна с 0,31% до 5535,57 пункта. Още по тематаЩе премине ли Тръмп от търговски към валутни войни?Очакването за намаляване на лихвите от Фед тласка S&P 500 до рекорден връх*

Британският измерител FTSE отбеляза повишение от 20,90 пункта, или 0,28 на сто, до 7424,44 пункта.

Ръководството на АЦБ очаквано гласува единодушно с 9 на 0 да запази водещата лихва на ниво от 0,75%. Централната банка също така понижи прогнозата си за икономиката на страната до нулев растеж през второто тримесечие от предходната прогноза за 0,2% ръст.

АЦБ повтори насоките си за ограничено и постепенно увеличаване на лихвените проценти, но също така се присъедини към останалите водещи централни банки, признавайки, че е налице отслабване на глобалните икономически прогнози.

От друга страна Bloomberg съобщи, че британските продажби на дребно отбелязват спад за втори пореден месец, прибавяйки към доказателствата, че икономиката в страната губи инерция.Обемът от стоки, продадени в магазините и онлайн през май, е спаднал с 0,5% на месечна основа, след като отчете понижение от 0,1% през април.

Продажбите, изключващи автомобилното гориво, са се понижили с 0,3%.

Отново във Великобритания, Борис Джонсън, едно от лицата на Brexit, остава безапелационен лидер за поста на нов британски премиер, след като отново застана начело в поредния кръг на гласуването за председател на управляващата Консервативна партия.

Досега във всяко едно от гласуванията Джонсън увеличава подкрепата за себе си – 114 от 313 гласа при първия вот, 126 при втория, 143 при третия и 157 днес, на четвъртия вот.

Управителят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че ще се необходими допълнителни стимули за икономиката на ЕС, подчертавайки, че продължаващите рискове изискват това.

Източник: investor.bg