Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха на зелена територия в

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха на зелена територия в ...

Щатските финансови стимули дадоха мощен тласък на азиатските борси


Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха на зелена територия в сряда, след като между Белия дом и Сената в САЩ бе постигнато съгласие по масивен пакет от икономически стимули срещу влиянието на коронавируса, информира CNBC.

Бенчмаркът Nikkei 225 в Япония добави 8,04% до 19 566,63 пункта, след като акциите на Fast Retailing поскъпнаха с 8,78%. Индексът Topix нарасна с 6,87% и затвори при 1424,62 пункта.

В Южна Корея показателят Kospi се повиши с 5,89% до 1704,76 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng отчете ръст от 3,81% до ниво от 23527,19 пункта.

В континентален Китай измерителят Shanghai composite нарасна с 2,17% до 2771,59 пункта. Индексът Shenzhen composite добави 2,92% до 1714,86 пункта.Още по тематаФискалните стимули на САЩ оскъпиха петрола*ЯЦБ загуби между 2 и 3 трилиона йени от инвестициите си в ETF-иЮжна Корея удвоява пакета от стимули до 80 млрд. долара

Австралийският бенчмарк ASX 200 се повиши с 5,54% до 4998,10 пункта.

Към 11:16 ч. българско времейенатасе търгува на ниво от 111,28 йени за долар, аавстралийският долар- на стойност от 0,606 за щатски долар.

Въпреки повишенията от днес инвеститорите не бързат да се радват. Подобни ралита имаше през последните няколко седмици, но никое не продължи повече от една сесия, припомня MarketWatch.

„Днес беше добър ден, но със сигурност не до виждаме като повратна точка“, каза Адам Табак, главен инвестиционен директор на Wells Fargo Private Bank.

Оптимизмът в региона се повиши, след като Белият дом и Сенатът постигнаха споразумение за пакет от фискални стимули в размер на 2 трилиона долара рано сутринта в сряда.

"Най-сетне имаме споразумение", заяви лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл. "Всъщност това ниво на инвестиции съответства на направените разходи във военно време“, добави той.

Инвеститорите призоваваха Конгреса да действа, особено след като Федералният резерв направи почти всичко възможно за успокоение на пазарите, включително последната програма за неограничени количествени облекчения, обявена в понеделник.

„Действието сега напомня на поддържане на пациента жив в спешното отделение, докато се осигурят някои възможности за лечението му“, казва Кейти Никсън, главен инвестиционен директор в Northern Trust Wealth Management.

Източник: investor.bg