Основната теория за изчезването на динозаврите преди 66 милиона година

...
Основната теория за изчезването на динозаврите преди 66 милиона година
Коментари Харесай

Как динозаврите стават господари на земята

Основната доктрина за изгубването на динозаврите преди 66 милиона година е рухването на метеорит, който унищожава повече от 3/4 от живота на нашата планета . Но това е единствено едно от огромните пет всеобщи изгубвания, които земята претърпява, откогато на нея стартират да се развиват живи организми преди 3.5 милиарда години, и сигурно не е най-страшното. Всяко от тях оказва съществено въздействие върху еволюцията на живота.
 Динозаврите, половият диморфизъм и най-голямата мистерия към праисторическите животни
Най-голямата въпросителна за динозаврите

Какво не знаем (и едва ли ще разберем) за тях

Сега учени излизат с ново забавно изобретение за предходно всеобщо изгубване, което разрешава на динозаврите да преобладават на планетата цели 200 милиона години . То се е случило преди 232-234 милиона години и е наречено Carnian Pluvial Episode.

Според откривателите, началото на въпросното всеобщо изгубване се дава от вулканични изригвания в днешна Западна Канада . Те са толкоз мощни, че се изливат големи количества вулканичен базалт, които образуват огромна част от западното крайбрежие на Северна Америка.
 Снимка 496506

Освен това, количеството парникови газове поради отделения в атмосферата въглероден диоксид скача доста и това води до внезапни климатични промени, суша и загуба на биоразнообразие в морета и океани . И на фона на изгубването на едни скотски типове се образуват цели нови екосистеми.

Започва всеобщо разпространяване на устойчивите иглолистни гори. Появяват се някои от първите костенурки, крокодили, гущери, първите бозайници и динозаврите. 33% от морските жители умират, само че стартират да се образуват кораловите рифове и разнообразни типове планктон, които водят до разнообразни химични промени във водата, предава.
 Динозаврите, центрозаврите и откритието, че са боледували от рак на костите
Динозаврите - първата жертва на рака

Не единствено същински, само че и уязвими

Затоплящият се климат е обвързван и с увеличение на преваляванията, като се приказва за валежен интервал с дълготрайност милион години. А неочакваните безводни условия след този интервал дават късмет на динозаврите да завладяват планетата , което към този момент е била много поопразнена откъм животни типове.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР