Основната причина е индексацията с натрупаната инфлацияМаксималните цени на близо

...
Основната причина е индексацията с натрупаната инфлацияМаксималните цени на близо
Коментари Харесай

Близо 400 лекарства са поскъпнали от началото на годината

Основната причина е индексацията с насъбраната инфлация

Максималните цени на близо 400 медикаменти са се повишили от началото на годината, като оскъпяването обгръща в пъти повече артикули по отношение на същия интервал на предходната година, сочат данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране (НСЦР), предоставени на .

Става въпрос главно за медикаменти без рецепта и към 60 продукта по лекарско наставление. Основната причина за покачването на оптималните им цени е индексацията с % на насъбраната инфлация.

По принцип лекарственият пазар е строго контролиран и по тази причина внезапни промени в цените се случват по-рядко, само че от началото на тази година се следи по-съществено и обхващащо повече артикули от нормално покачване в оптималните цени. Пределната или максималната цена на множеството медикаменти се покачва с до 20%, само че за обособени артикули нарастването доближава и даже надвишава 50-100%, демонстрират данните. При множеството артикули повишаването в стойност е от порядъка на стотинки до 1-2 лв., само че при обособени по-скъпи лекарства растежът в цените доближава десетки левове.

Засегнати са някои от най-масово употребените артикули: препарати при простуда и грип под формата на хапчета, сашета, сиропи за кашлица, капки за нос на разнообразни компании. Другата наранена група са различни кремове и гелове с противогъбичен, антимикробен, противоалергичен и болкоуспокояващ резултат. Повишение на пределните цени се следи и при разнообразни артикули на основата на йод. Отделни типове антибиотици, антидепресанти и други също са с нараснали пределни цени.

Аптеките продават на 3-5% под оптималните цени

По закон медикаментите не могат да се продават над пределните или оптималните цени, които се записват от Националния съвет по цени и реимбурсиране. В реалност медикаментите рядко се продават в аптеките на тези оптимални цени, защото по веригата има отстъпки, които стигат до крайния консуматор. Но растежът на оптималните цени разрешава покачване и на продажните цени в аптеките.  " В момента другите аптеки продават от 2% до 5% под оптималната записана цена, колкото преценяват, че могат ", изясни Николай Костов, притежател на веригата " Ремедиум " и ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки, представен от Mediapool.

Той уточни, че на някои медикаменти без рецепта доставните цени, на които аптеките ги получават, са били променяни няколко пъти през годината с по 3-5% и сумарно нарастването доближава до 10%.

При пределните цени на медикаментите се следи още по-голямо нарастване – 15-20%, а в обособени случаи и повече.  " Обикновено когато се усили оптималната цена на продукта, стартира и да се доставя в аптеката на по-висока цена. Затова и оптималната цена се покачва, с цел да може да се продава на по-висока цена, а това не може да се случи, в случай че няма причина и в случай че не е позволено авансово ", споделя Костов.

Как се образуват цените на медикаментите

Държавно контролираните цени на медикаментите са пределни, т.е. оптимални, над които не могат да бъдат продавани. Пределната цена на лекарствен артикул се пресмята като общ брой от цената на производител, надбавка за търговец на едро, надбавка за търговец на дребно и налог върху добавената стойност (ДДС).

При медикаментите без рецепта цената на производител се декларира непосредствено от него, докато при тези с рецепта се взима най-ниската цена на същия артикул всред 10 страни: Белгия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Франция.

По думите му растежът в цените кара някои консуматори да се обръщат към артикули в по-ниския ценови набор. Друг резултат от нарастването е задълбочаването на съществуващата и до момента процедура хората да не одобряват всичките им предписани медикаменти или т.нар. непридържане към лечението.

Инфлацията " топи " отстъпките

Здравният икономист Аркади Шарков коментира, че поради инфлацията все повече се топят отстъпките, които търговците на едро вършат към аптеките, а от там всекидневно аптеките я трансферират към крайния консуматор, и това се усеща от хората.

" Проблемът в последните 8 месеца е че имаме галопиращо възходяща инфлация, като процентът на регламетирната отстъпка се топи от ден на ден, ето я и повода пациентите да усещат номинално покачване в цените на медикаментите ", уточни Шарков.

Причините и опциите да се влияе

Той преглежда процеса по повишаване цените на медикаментите като композиция от фактори, произлизащи от световните процеси в последните години: пандемията от Covid-19 и нарушените линии на доставки на дейни субстанции от Индия и Китай към Европейския съюз; проектите на Европейски Съюз за връщане на производства на медикаменти на Стария континент, които са всели ужас в световното търсене и предложение на дейни субстанции; повишаването на цените на енергоносителите, почнало още преди войната в Украйна, което в този момент се задълбочава.  " Всички тези натрупващи се фактори създадоха съвършената стихия за повишаване на цените на съвсем всички артикули и услуги, в това число и медикаментите. За страдание нямаме огромна опция да повлияем на световните процеси, но правителството има опция да олекоти доплащането за медикаменти на жителите посредством политики по увеличаване на %, който НЗОК заплаща за всеобщи сърдечносъдови лечения, както и при вероятно съставяне на постоянен кабинет - намаляване на % Данък добавена стойност за медикаменти, който държи най-високте стойности в Европейски Съюз ", разяснява Шарков.

Друга опция той вижда в олекотяване на регулаторното задължение върху компанииите-производители, с цел да може тази " глътка въздух " да бъде трансферирана върху пациентите като понижение на цената на крайния артикул.

Според Шарков темпът на повишаване на инфлацията евентуално ще се забави, защото ЕЦБ стартира политика по повишение на главния лихвен %. Другия фактор, който въздейства върху цените, касае цената на газа от Русия и евентуалната опция за диверсификация на доставките.

В пъти повече медикаменти нарастват по отношение на предходната година

С увеличени оптимални цени от началото на годината до 2 септември са общо 773 лекарствени продукта без рецепта, само че включително влизат и 452 хомеопатични форми на компанията “Боарон “, тъй че действително медикаментите са 321. За съпоставяне за същия интервал на предходната година едвам 50 продукта са регистрирани с по-високи продажни цени в обществения указател на НСЦР.

При медикаментите с рецепта от началото на година до 2 септември са регистрирани по-високи цени на 60 продукта. За 11 от посочените артикули нарастването е до размера на най-ниската цена за същия лекарствен артикул в 10 държави-членки, с които си съпоставяме цените, а за 49 няма цена на същия артикул в референтните страни и нарастването е в границите на инфлацията за интервала на деяние от последната записана пределна цена. За съпоставяне за същия интервал на предходната година са се нараснали пределните цени на двойно по-малко артикули – 34.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР