Основната поръчка за построяването на газовата връзка между България и

...
Основната поръчка за построяването на газовата връзка между България и
Коментари Харесай

Започва търсенето на строител на газовата връзка с Гърция

Основната поръчка за построяването на газовата връзка сред България и Гърция ще бъде оповестена идния понеделник – 30 април, разгласи пред депутатите в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време не петъчния надзор.

Става въпрос за търга за инженеринга, доставки на спомагателни материали и построяването на газопровода от Стара Загора през Хасково до Комотини, чийто годишен потенциал в началото ще е 3 милиарда куб. м, с алтернатива да стигне 5 милиарда куб. м.

" При позитивен сюжет в развиването на процедурата се чака възлагането на строителството да се реализира през последното тримесечие на 2018 година, а въвеждането в комерсиална употреба би трябвало да бъде осъществено през 2020 година “, добави министърката.

Това ще е третият търг, разгласен от плановата компания " Ай Си Джи Би ", в която поравно акционери са " Българският енергиен холдинг " и италиано-гръцкото сдружение " Посейдон ".

Жалбите против поръчката за инженер-консултанта отхвърлени и от съда

Поръчката за инженеринг, доставка и строителство ще е за 145 млн. евро без Данък добавена стойност, изясни българският изпълнителен шеф на компания Теодора Георгиева пред Mediapool.

Първо бе разгласен търгът за избор на инженер-консултант на градежа против 8.4 млн. евро. Той обаче бе блокиран в продължение на три месеца поради обжалване пред антимонополния орган и Върховния административен съд от винарна и компания за парцели. Съдът обаче към този момент се е произнесъл против двете тъжби и поръчката ще бъде възобновена, сподели Георгиева.

Отстранен е един от деветимата претенденти да доставят тръби

Втората поръчка за произвеждане и доставка на тръби за градежа на стойност до 60 млн. евро бе оповестена в средата на март 2018 година Заявления за присъединяване подадоха турските " Ноксел Челик Бору Санайи А.Ш ", " Умран Челик Бору Санайи А.Ш " и " Ерсиваш Челик Бору Санайи А.Ш ", които явно са свързани; индийските " Джиндау САУ Лтд " и " Велспун Корп Лимитед ", съветските тръбни фабрики в Загорск и Челябинск,.българската " Топливо-2 ", немската " Залцгитер Манесман Интернешънъл " и гръцката " Коринт Пайпуъркс С.А. ".

Кандидатите към този момент са с един по-малко, откакто комисия, която би трябвало да реши кои от тях да продължат до стадия на подаване на предложения, е отстранила индийската " Джиндау ", тъй като е присъединила в заявката си и ценово предлагането, което е нарушаване на процедурата и няма да бъде поканена да продължи в конкуренцията. Останалите девет компании имат разнообразни пропуски в документите.

Руската " Загорск " не е показала документи на български. Кандидатът не дава отговор и на условието за най-малък оборот от 120 млн. евро за последните три години, има и редица други механически пропуски, само че възложителят му е дал късмет да даде спомагателна информация.

Индийската " Велспун " е с пропуски по отношение на техническите данни за плануваните подизпълнители. Компанията би трябвало да показа още документи, с цел да се реши дали дава отговор на предварителните условия.

Германската " Залцгитер " е позволила механически несъответствия и пропуски в декларациите на другите участници, които ще бъдат ангажирани в направата и доставката на тръбите.

Турските и гръцката компании са получили забележки за документални пропуски и уточняване на подизпълнителите, които би трябвало да отстранят до днешния ден – петък, 27 април.

Българската " Топливо " пък е упълномощила цялостния размер от работа на подизпълнителите си, което нарушаване и то би трябвало да бъде отстранено, в случай че претендентът желае да бъде оценен. Отделно има и други пропуски в заявката.

Надали ще има първа копка в края на юни

Плановете на " Ай Си Джи Би " са до 11 май да има решение кои от претендентите ще бъдат позволени до подаване на оферта, за което ще получат 35 дни период, уточни Георгиева.

При това състояние едва ли ще се случи вкараната в формалния дневен ред на българското европредседателство първа копка на интерконектора в края на юни 2018 година Целта на плановата компания обаче е дотогава да получи от Европейската комисия решение за статута на газопровода, както и дефинитивно утвърдени за ново европейско финансиране от 39 млн. евро, както и да бъдат подписани редица значими документи по плана, тъй че той да стане необратим.

Пред депутатите в петък министър Петкова сподели, че продължава да се чака дефинитивно решение от ръководещия орган на Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност “ за прехвърлянето на 39 млн. евро от сръбската към гръцката връзка. Та напомни за отпуснатата от България държавна гаранция за 110 млн. евро, която ще разреши по-изгоден заем за градежа на интерконектора.

" БЕХ, като акционер с 50% от дялово присъединяване в плановата компания и евентуален адресат на държавно обезпечен заем, е в развой на договаряния за уточняване изискванията на заемното и гаранционно съглашение с финансовите институции “, сподели Петкова.

Индикативната цена на плана е 240 млн. евро, от които 220 млн. са финансовите разноски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР