Основната опозиционна партия в Гърция внесе днес вот на недоверие

...
Основната опозиционна партия в Гърция внесе днес вот на недоверие
Коментари Харесай

Вот на недоверие в Атина бави подписването на договора за името на Македония

Основната опозиционна партия в Гърция внесе през днешния ден избор на съмнение против държавното управление в опит да блокира съглашението за новото име на Македония, което съгласно нея е „ нездравословно “ за гръцките ползи, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Това е последната капка в чашата на търпението ни “, съобщи водачът на „ Нова народна власт “ Кириакос Мицотакис в Народното събрание, обявявайки внасянето на вота.

Премиерът Алексис Ципрас, чието държавно управление се чака да оцелее след гласуването, по-рано тази седмица контракти с македонския си сътрудник Зоран Заев новото име на съседката на Гърция да бъде Република Северна Македония.

Дебатите по вота на съмнение стартират в 18 часа през днешния ден, а гласуването се чака през уикенда, което отсрочва неофициалните проекти за подписването на съглашението за името край езерото Преспа на границата сред двете страни.

Въпреки че съдружният сътрудник на Ципрас – националистическата партия „ Независими гърци “, мощно се опълчва на договорката за името, тя акцентира, че не има намерение да зареже премиера.

„ Не усещам, че държавното управление ще изгуби доверието на Народното събрание “, съобщи Ципрас в сряда. Пред публичната телевизия той сподели, че „ съглашението е от изгода за Гърция и района и с него се пресичат всевъзможни опити за узурпиране на нашата история “

20-страничният документ, който се възнамерява д абъде подписан от външните министри на двете страни, показва, че конституцията на Македония би трябвало да бъде изменена в границите на година, с цел да продължи използването му.

Противниците на компромиса насрочиха митинги на площад „ Синтагма “ в центъра на Атина за петък и събота.

Повечето от рецензиите в Гърция се концентрират върху признатия от държавното управление термин „ македонски “ за езика и етническата принадлежност в прилежащата страна.

Приемането на македонски език и народност е недопустимо национално оттегляне, сподели Мицотакис в сряда. „ Няма късмет говорещите македонски език да бъдат наричани северномакедонци “, добави той.

В Македония също има опозиция против съглашението. Националистическата ВМРО-ДПМНЕ също го отхвърля, а президентът Георге Иванов разгласи, че няма да го подпише. Иванов може да наложи веднъж несъгласие, само че няма пълномощията да блокира резултат от референдум, какъвто се възнамерява наесен.

Скопие се надява да получи дата за договаряния за присъединение към Европейски Съюз в края на юни и покана за участие в НАТО в средата на юли на срещите на върха на двете организации.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи в сряда пред македонската организация МИА, че покана от пакта може да се чака след завършване на договорката за името.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР