Основната опасност за сектора идва покрай Плана Макрон за тежкотоварния

...
Основната опасност за сектора идва покрай Плана Макрон за тежкотоварния
Коментари Харесай

Лакмусът на инвестициите

Основната заплаха за бранша идва около " Плана Макрон " за тежкотоварния превоз, който способства за към 35% от бизнеса

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Макар и като мащаб да наподобява като малко братче на банковия бизнес с неговите върхове през 2018 година, лизингът също имаше впечатляваща година, която може да се одобри като знакова за развиването му. За пръв път от 10 години насам вземанията на фирмите в бранша трансферират психическите 4 милиарда лева, с което се приближават до предкризисните 5 милиарда лева, когато обаче и беше надалеч по-често банките да разтоварват портфейли със заеми в лизинговите поделения на групата. Нивото на необслужваните контракти е рекордно ниско - 6.6% към края на декември, а новият бизнес пораства с по над 20% за година.

Използван от анализаторите като лакмус, който споделя каква е склонността на компаниите и семействата да възобновят дълготрайните си активи, лизингът прожектира положителна картина за положението на стопански дейните в страната, а с възвръщането на положителната си форма промишлеността още веднъж е склонна да влага в артикули и услуги за потребителите.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Това чертае оптимистични упования и за актуалната година, като единствената сянка на подозрение хвърлят неяснотите към резултатите от проекта " Мобилност " на френския президент Еманюел Макрон. Поне към този момент това не възпира бранша на интернационалния превоз в възобновяване на автопарка му през лизинговите компании.

Отлична година

Според данните на Българска народна банка в края на предходната година вземанията на 49-те компании в бранша надвишават с малко 4 милиарда лева, като единствено за една година повишаването е с 433 млн. лева, е видно от статистиката. Пазарният портфейл е с 12% по-голям по отношение на нивото от края на 2017 година, като следва да се има поради, че през интервала са прекратявани изтичащи контракти и са правени отписвания на необслужвани лизинги.

" Данните за развиването на лизинговия пазар през 2018 година демонстрират, че новият размер покупко-продажби е по-голям от амортизациите на портфейлите на лизинговите компании ", проучва представянето на промишлеността Николай Христов, шеф на " Райфайзен лизинг България ", една от най-големите компании в сектора, която по данни за 2017 е трета по мярка на активите. Той прибавя, че новият бизнес пораства с близо 20% като размери по отношение на миналата година, като корпоративният бранш резервира водещия си дял, само че със видим растеж при физическите лица - с 38% повече нов бизнес идва от клиентите физически лица.

" Ако през 2017 година новият бизнес е бил 1.7 милиарда лева, сега той надвишава 2 милиарда лева, което още веднъж е растеж ", прибавя Атанас Ботев, който е ръководител на браншовата асоциация и изпълнителен шеф на " ОББ Интерлийз ", която е част на белгийската KBC Group и също е измежду огромните на пазара. Ботев показва, че главните аргументи за нарастването на продажбите на лизинговите компании са растежът на Брутният вътрешен продукт и приходите на популацията и компаниите. " Позитивното приемане на развиването на стопанската система даде сигнал, че моментът е добър за вложения, и редица компании започнаха да възобновяват автопарка и индустриалните си мощности ", прибавя специалистът.

Растеж на четири гуми

Корпоративният бранш е главен клиент на лизинговите компании с дял от близо 88% в продажбите, до момента в който семействата са с дял от към 12% от бизнеса. Най-активно услугата се търси за леки коли (38%), товарни коли (35.4%) и машини и съоръжение (20.1%). Незначителен е делът на покупко-продажбите за лизинг на недвижими парцели, а повода той да не е атрактивен за българския пазар е, че е належащо парцелът да е към този момент издигнат и генериращ паричен поток, до момента в който множеството клиенти търсят финансиране за строителство на здания, за което по-удачен е банковият заем.

" Оперативният лизинг също спомогна за това пазарът да се движи нагоре. Все повече компании търсят продукта освен поради данъчния заем, който може да се употребява върху наемните вноски, само че и поради опцията за спомагателните услуги по ръководство на автопарка като администриране, сервизен мениджмънт, осигурителен мениджмънт, ремаркетинг. И в случай че допреди две-три години това се търсеше главно от мултинационални, огромни компании, то към този момент виждаме и български компании, дребни и междинни предприятия да се ориентират към спомагателните услуги. Това е повода да чакаме, че оперативният лизинг ще продължи да се развива ", дава елементи от кухнята на бизнеса Николай Христов от " Райфайзен лизинг България ".

Атанас Ботев от " ОББ Интерлийз " обръща внимание и на ниските равнища на необслужваните лизинги като индикатор за положителното показване на промишлеността. Според статистиката на Българска народна банка в края на годината неприятните вземания са за 266.4 млн. лева, или 6.6% от общия лизингов портфейл, само че в сумата са включени и остарели контракти отпреди рецесията. " За страдание на пазара към момента има балансови експозиции от 2008-2009 година, които към момента не са отписани и влизат в калкулацията на необслужваните лизинги. Но наклонността е за понижаване на %, като равнищата на новоизграждащия се бизнес са извънредно ниски ", прибавя Ботев.

Пазар на огромните

Сред аргументите за положителните резултати на лизинговия пазар за 2018 година е опцията на фирмите да оферират атрактивни за клиентите цени, което е разследване на ниските лихви във финансовата система. Средните равнища при колите да вземем за пример са към 3-4%, като се има поради, че при покупка посредством лизинг ползвателят на колата поема за своя сметка всички застраховки, въпреки че активът се води благосъстоятелност на лизингодателя до изплащането на последната вноска по контракта.

От една страна, достъпът до на ниска цена кредитен запас е една от аргументите най-големите в лизинга да са все част от банкови групи (виж таблицата), въпреки че с изключение на от личните си групи лизингодателите черпят запас и от интернационалните институции, като Европейската капиталова банка (ЕИБ), да вземем за пример. От друга страна, фирмите, работещи в сянката на банкова група, имат преимущество и във връзка с достъпа до клиенти, защото синергията посред им дава опция един корпоративен клиент да бъде обслужен с всичко на едно място - и с заем, и с оборотно финансиране, и с нов автопарк и индустриално съоръжение.

Производителите на коли и автомобилните дилъри също оферират лични сдружения за лизинг, което ги прави огромни на пазара, а наклонност от последните години е да има уедряване при по-малките сдружения. Активен състезател в това отношение е групата на " Химимпорт ", която през " Армеец лизинг " предходната година погълна лизинговата компания на Пощенска банка " И Ар Би лизинг ", а преди този момент и по-малките Erste Group Immorent, " Пиреос лизинг ", " БМ лизинг " и " Ти Би Ай рент ". Близки до групата са и " Лизинг финанс " и " БМ лизинг ".

" Консолидацията е естествена наклонност, тъй като, с цел да си конкурентен на подобен пазар, би трябвало да имаш успеваемост и мащаб. Това значи да можеш по-добре да управляваш оперативните си разноски и да покриваш кредитните си загуби. Това е главната причина компаниите да търсят консолидация, въпреки стратегически значимите покупко-продажби на този пазар да следват обединяванията на равнище финансови групи ", проучва обстановката Атанас Ботев, съпредседател на Българската асоциация за лизинг.

Какво следва

Според специалистите набраната добра инерция дава положителни вероятности за растежи и през тази година, като обичайно в бизнеса има сезонност. Първото и третото тримесечие разумно са слаби за фирмите в бранша, имайки поради, че през зимата и в разгара на летния сезон капиталовата интензивност на компаниите и изключително на клиентите от селскостопанския бранш е ниска. Второто тримесечие нормално се употребява за бенчмарк каква ще е годината, а данните все още са за двуцифрен напредък в проценти.

Голямата незнайна е по какъв начин ще наподобява финалното решение за интернационалния превоз в Европейския съюз, откакто по самодейност на френския президент Еманюел Макрон се движи план, който би бил рестриктивен за превозвачи като българските. Ако бъде признат във типа, който задължава бизнеса да изравни заплащането на водачите с равнищата в страните, до които пътуват, и в случай че се наложи от време на време връщане на камионите за отмора в България, има заплаха компании да потърсят регистрации в други страни или даже да излязат от бизнеса. За лизинговите компании това би бил сериозен удар, защото те няма по какъв начин да финансират непознати сдружения, а интернационалния превоз способства с над 35% от бизнеса им.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР