Основната лихва в България скочи рязкоЗа трети пореден месец Българската

...
Основната лихва в България скочи рязкоЗа трети пореден месец Българската
Коментари Харесай

Вечерни новини: Основната лихва в България скача; Ценови таван на руския петрол

Основната рента в България скочи внезапно
За трети следващ месец Българската национална банка дефинира по-висок главен лихвен % (ОЛП). За декември той е закрепен на равнище от 1.30%, или с 0.8 прочие пункта нагоре по отношение на ноември. Това е и най-високото му равнище от октомври 2009 година Вдигането на главната рента в България идва след шест години, в които размерът ѝ бе неизменен на рекордното дъно от 0.00%. Цикълът на понижаване стартира още от януари 2009 година, а от ноември същата година размерът ѝ е твърдо под 1%.
Европейски Съюз се споразумя за ценовия таван на съветския нефт
Правителствата на Европейския съюз условно се споразумяха в четвъртък за горна граница на цените на съветския морски нефт. Идеята за слагане на горна граница от 60 $ на барел, само че съгласно посланик от Европейски Съюз, представен от Reuters, е контрактуван и механизъм за поправяне, с цел да се поддържа тавана с 5% под пазарната цена.
ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия дефинитивно върнаха хартиената бюлетина
Със 124 гласа „ За “ на депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия дефинитивно бе признато връщането на хартиената бюлетина и в секциите с над 300 гласоподаватели. Против гласоподаваха 95 народни представители от „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “, „ Възраждане “ и „ Български напредък “.
По следите на облигация за 1 милиарда лв.: Пулев уволни хората на Петков в ББР
Служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев уволни двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развиване (ББР) – Валентин Михов и Васил Щонов. Същите бяха назначени през 2021 година от Кирил Петков, тогава в ролята му на длъжностен министър на стопанската система. В посочените претекстове за отстраняването им в този момент стои плануваното, само че неосъществено издаване на облигация за близо 1 милиарда лв..
Банките в България чакат политиците за еврозоната
Банките в България се приготвят от години за влизането на страната в еврозоната и не престават по същия път, само че изискват повече политически задължения и действителна законодателна работа в тази посока. За работа „ всъщност “ и без отсрочване молят от българските банки, с цел да може страната въпреки всичко да хване „ влака “ и да успее да смени националната си валута с евро от 1 януари 2024 година Това стана ясно от представителите от банковата сфера по време на форума „ Банките и бизнеса “, проведен от в. „ Капитал “.
Цената на газа в България пое внезапно нагоре
Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди 19-процентно повишаване на природния газ в България от 1 декември. Така са първи път от три месеца насам цената на природния газ в България още веднъж пое нагоре. Това стана откакто от публичния снабдител „ Булгаргаз “ внесоха предложение за повишаване с 18.6% при започване на месеца, а през днешния ден леко го покачиха до 146.09 лева за мегаватчас без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.
Маскиран съветски газ? Идеята на Путин за турски хъб крие подводни камъни
Планът на президента Владимир Путин да сътвори газов хъб в Турция на доктрина може да разреши на Москва да маскира произхода на своето гориво в него. Това обаче надали ще е задоволително да убеди европейците да купуват, написа Reuters в собствен разбор по тематиката. Освен това ще са нужни големи вложения и време за построяването на сходно оборудване.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПоследниНай-четениНакратко 36 Вечерни вести: Основната рента в България скача; Ценови таван на съветския нефт Регулации 1452 Европейски Съюз се споразумя за ценовия таван на съветския нефт Компании 88 Eurobank придобива още 13.4% от Hellenic Bank Енергетика 816 Цената на газа в България пое внезапно нагоре Компании 11178 Собственикът на „ Хиполенд “ построява ритейл парк за €15 млн. в Добрич Индустрии 10293 Бизнесът с изнесени услуги в България набъбна с 10 000 души Компании 6916 Rolls-Royce сполучливо тества водороден мотор Крипто 5872 Още две огромни криптокомпании стопират работа Всички новиниОще от НакраткоВиж всичкиВечерни вести: Забрана за „ Лукойл “; ЕЦБ се заяде с биткойн Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР