Основната грешка на българските шофьори е неволното движение с превишена

...
Основната грешка на българските шофьори е неволното движение с превишена
Коментари Харесай

Най-честата грешка на българските шофьори е неволното превишаване на скоростта

Основната неточност на българските водачи е неволното придвижване с превишена скорост. Това демонстрира показателят за безвредно шофиране, който се прави за първи път и демонстрира самооценката на водачите.

За това, че през последната година са карали със скорост над позволената, признават близо 36% от водачите.

Тази тяхна неточност обаче си има цена - статистиката на пътната полиция регистрира, че към 30% от произшествията са поради висока или несъобразена скорост. Резултатите са трагични – 228 починали, ранените са доста повече.

Въпреки че се старае да кара по разпоредбите, Петя Дойчева признава, че е измежду водачите, които се увличат по скоростта. „ Най-често на извънградско с положително въодушевление и увеличена музика”, показва тя.

Скоростта обаче свива времето за реакция. В дъждовни дни като днешния преодоляването на колата е предизвикателство. Уплахата утежнява ситуацията.

Васил Жеков, който е инструктор по безвредно шофиране, разяснява, че паникьосването провокира най-голямата неточност - скачането на спирачката. „ Така колата не стига, че губи сцепление, а и ние способстваме да направи „ камшици” след локвата и колата почва да се движи от едната на другата страна.”

Друга съществена неточност на водачите е неправилният избор на маршрут. Това се случва на всеки четвърти лидер, който след това попада в запушване. Така губи време и нерви – на пръв взор безобидно нарушение. „ Неговите дейности стават по-нервни и по-резки, което е причина за произшествия”, изясни Лазар Георгиев, уредник на плана „ Индекс за безвредно шофиране.”

Преподавателите по безвредно шофиране регистрират още, че колкото повече стаж има зад кормилото един лидер, толкоз по-склонен е да натиска внезапно газта.

Според специалистите водачите позволяват и още една неточност – мислят си, че управляват напълно автомобила.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР