Основна цел на новоизбраното правителство е да осигури време за

...
Основна цел на новоизбраното правителство е да осигури време за
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Избирателите ни очакват конституционна съдебна реформа

Основна цел на новоизбраното държавно управление е да обезпечи време за рестарт на парламентарната република като излаз от тежката политическа рецесия, в която се намира България.

Това съобщи в ефира на “Тази заран ” по bTV някогашният правосъден министър Надежда Йорданова от “Продължаваме смяната - Демократична България ”.

Тя акцентира, че е извънредно горда с избора на сътрудника си Атанас Славов за министър на правораздаването, от който се чака отстояване на оптимално ефикасна конституционна промяна и господство на закона.

“При образуването на постоянния кабинет поддръжка от Движение за права и свободи не е търсена или договаряна. Това са обстоятелствата и дано не ги изопачаваме ”, съобщи Йорданова. Според нея България се нуждае от конституционна промяна, гарантираща работеща правосъдна система и правдивост в обществото, а за постигането ѝ са нужни диалог с парламентарно показаните политически сили и поддръжка от 160 или 180 народни представители. За Йорданова постигането на самостоятелен съд и ефикасна прокуратура без всесилен и безотговорен основен прокурор би означавало, че депутатите са си свършили работата по този приоритет.

“Избирателите са ни дали мандат да правим правосъдна промяна и дълбока конституционна смяна. Наша отговорност и въпрос на водачество е да намерим най-хубавия и ефикасен метод това действително да се случи ”, сподели още Йорданова. Тя подсети, че още в 45-ото Народно заседание “Демократична България ” е показала съответни оферти за конституционни промени в правосъдната власт. Те включват делене на Висш съдебен съвет на съдийска и прокурорска гилдия със съдийско самоуправление и лимитирани пълномощия на основния прокурор, самостоятелната конституционна тъжба като поръчител за правата на индивида и преосмисляне на статута на служебния кабинет.

На въпрос от водещия дали чака освобождението на основния прокурор Иван Гешев, Йорданова повтори упованието си отпреди година членовете на Висш съдебен съвет да проявят гръбнак и професионализъм.

“Настоящият основен прокурор няма нито професионалните, нито нравствените качества да заема поста си. Чрез прессъобщения, конференции и подаване на топката напред-назад той се пробва да въздейства на политическия живот. Това не би трябвало да се позволява ”, заключи Йорданова.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР