Основна причина за демографската криза е ниското ниво на образованието.

...
Основна причина за демографската криза е ниското ниво на образованието.
Коментари Харесай

Доц. Бърдаров: Основна причина за демографската криза у нас е ниското ниво на образованието

Основна причина за демографската рецесия е ниското равнище на образованието. То би трябвало да е съответно както на актуалния свят, по този начин и на потребностите на пазара на труда у нас. " Ние се опитваме в този момент да нагласим нашата просветителна система към към този момент отминалата индустриална ера. " Такова мнение изрази в предаването " Тази събота " по БТВ във връзка статистиката, че до 2050 година българската нация ще се стопи, доцент лекар Георги Бърдаров, който е географ и академични учител по демография. По думите му, статистики сочат, че до 2050 година сред 50% и 70% днешните специалности няма да са настоящи на пазара на труда .
" Така, че ние би трябвало да изпреварим тези трендове. За мен най-важно е образованието и няма по какъв начин без фрапантен скок да се задържи младото население у нас ", сподели доцент Бърдаров. Той изясни, че застаряването на популацията е натурален развой и по отношение на това, няма място за терзание, тъй като за няколко десетилетия междинната стойност на живота се е повишила от 40 година на 80 година Според Георги Бърдаров един от големите проблеми на България е отливът на младото население. Той счита, че фактор е и неналичието на механизъм, който да движи икономическата и обществената система на България и " не е задоволително единствено да приказваме, че раждаемостта е ниска и популацията понижава ".
Данните сочат, че у нас броят на популацията ще намалее с 23% или ще доближи до 5 300 000 души. Тази статистика слага България измежду първите места на страните, в които се следи понижаване броя на хората с по 1% годишно. В челната тройка на класацията са също Литва и Латвия. За сметка на това, популацията на света ще нарасне. От 7,7 млрд души в този момент, броят на хората до 2030 година ще доближи 8,5 млрд души. А през 2100 година се чака популацията на света да се усили до близо 11 млрд души.
Сред предпоставките за тревожната статистика у нас са и ниското възнаграждение, недоброто обучение, както и политическата неустановеност. Това кара младежите да предпочетат по-добре платената и по-удовлетворяваща работа в западните страни. Бърдаров уточни, че демографската рецесия е безспорен факт, само че са факсимиле някои пояснения за нея. Според него трендовете са обратими, защото процесите са доста динамични. " Причините за бързото понижаване на популацията в България са разнородни ", смята икономистът Ваня Григорова. Според нея, заплащането е един от главните претекстове на българите да търсят прехранване и заслужен живот главно в Западна Европа, защото най-лесно могат да отидат там.
" Знаем, че съгласно Организация на обединените нации освен България се обезлюдява. Да, тя най-силно, само че освен. Източна Европа по принцип се обезлюдява. И аргументите са главно стопански. Колкото по-малко икономическо интензивно население има, то толкоз по-трудно промишлеността ще може да се доставя с работна ръка. ", споделя Григорова. Тя счита, че недоволствата на работодателите все още в огромна степен са безпочвени, защото население има, само че " за нея би трябвало да се погрижиш ". Тя уточни образец с мелница в Северна България, която обезпечава работната си ръка от Молдова. По думите на Григорова, искащи да работят във въпросната мелница има, само че за задачата би трябвало да пропътуват към 10 километра и надлежно работодателят следва да им обезпечи превоз. Но вместо да направи това, той избира да наеме молдовци.
" Ако продължат трендовете популацията на България да понижава, мъчно ще бъдат открити хора, които да работят. Защото към този момент обществената система изнемогва. Причините са разнообразни все още. От началото на прехода и в идващите няколко години хората са работели всеобщо без трудов контракт и осигуровки. Тези хора ще стартират да се пенсионират в този момент. Съвсем скоро. И в случай че ние считаме, че пенсионната ни система е зле, ще забележим какво ще се случи след 10 години. Няма да има кой да заплаща пенсиите и хората няма да могат да се класират за пенсия. Защото няма д аимат задоволителен застрахователен стаж, на хартия. След като те не са внасяли осигуровки, не са работили за пенсионната система ", разяснява Ваня Григорова.
Тя акцентира, че оправянето с демографския проблем е въпрос на обществена политика и страната би трябвало да подкрепи фамилиите и да ги подтиква да имат най-малко две деца. Според Григорова има смущаваща точка в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване. И това е, че майчинството ще се резервира на към 380 лв. месечно за втората година от развъждането на детето . " Сумата е с към 90 лв. по-малко от чистата минимална работна заплата. И при изискване, че в София, да вземем за пример, има тежък дефицит тук-там в яслите и детските градини, няма по какъв начин да чакаме една жена да остави детето си на 1 година и да тръгне на работа.
Освен това, работодателите са склонни да освобождават и да реализират напън върху майки на дребни деца, тъй като си взимат болничен, защото децата се разболяват постоянно и това няма по какъв начин да бъде избегнато. При тези условия няма по какъв начин да чакаме тежи дами да са склонни да раждат повече. Има една поредност от политики, които ние наложително и незабавно би трябвало да използван в този момент и незабавно, в случай че желаеме фамилиите да имат най-малко две деца ", безапелационна е икономистът Ваня Григорова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР