Основавайки се на доклад на мозъчния тръст Ember, Euronews посочва,

...
Основавайки се на доклад на мозъчния тръст Ember, Euronews посочва,
Коментари Харесай

Къде са най-замърсяващите въглищни електроцентрали в Европа

Основавайки се на отчет на мозъчния концерн Ember, Euronews показва, че десетте най-големи източника на излъчвания на въглероден диоксид в Европа предходната година са били електроцентрали, работещи с въглища. Схемата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз (EU-CMEA), която записва замърсяването с парникови газове, показва, че тези уреди са произвели 13% от общите парникови излъчвания на Европейски Съюз.

Многократните извършители в топ 10 са съвсем едни и същи всяка година през последното десетилетие. Списъкът оглавява Германия, главно с въглищната Топлоелектрическа централа на RWE Neurat, следвана от Полша с електроцентралата PGE в Белхатов и Чехия, която заема третото място с компанията си EPH, управяваща и въглищната централа Boxberg в Германия.

RWE, PGE и EPH са отделили съвсем толкоз въглероден диоксид, колкото целия италиански енергиен бранш през 2022 година Заедно те съставляват 30% от излъчванията в енергийния бранш на Европейски Съюз, като по-голямата част от техния принос идва от електроцентрали на лигнитни въглища.

България също е в топ...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР