Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж ще научи днес дали може

...
Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж ще научи днес дали може
Коментари Харесай

Ще може ли Асандж да обжалва екстрадицията си в САЩ?

Основателят на " Уикилийкс " Джулиан Асандж ще научи през днешния ден дали може да апелира пред най-висшата правосъдна инстанция на Англия решението на Върховния съд, съгласно което той може да бъде екстрадиран в Съединените щати.

На 10 декември предходната година Върховният съд анулира по-ранно решение на английски магистратски съд, съгласно което би било " потискащо " 50-годишният австралиец да бъде екстрадиран и предаден на американската правосъдна система поради психологичното му здраве и риска от самоубийство.
Мексико предлага леговище на Асандж
Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор още веднъж предложи леговище на австралийския деятел Джулиан Асандж, създател на Wiki...
Прочети повече
Сега съдът ще реши дали да позволи на Асандж, който е изправен пред 18 обвинявания, свързани с публикуването на 500 000 секретни американски досиета, да апелира това решение пред най-висшата правосъдна инстанция на Обединеното кралство по " правни въпроси от общо публично значение ", написа БГНЕС.

Вашингтон желае Асандж да бъде изправен пред съда за публикуването през 2010 година от " Уикилийкс " на секретни военни документи, свързани с войните на Съединени американски щати в Афганистан и Ирак.

Той може да бъде наказан на до 175 години затвор в Съединени американски щати, макар че е мъчно да се дефинира точната присъда.

По време на двудневно чуване през октомври американските юристи твърдяха, че арбитър от долната инстанция не е отдал задоволително значение на други експертни показания за психическото положение на Асандж.
Основателят на Pink Floyd и актрисата Сюзън Сърандън в поддръжка на Асандж (ВИДЕО)
Протест против екстрадацията на създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж се организира пред английското консулство в Ню Йорк. На митинга бе...
Прочети повече
Те показаха и дипломатическите уверения, предоставени след решението от януари, че Асандж няма да бъде държан в наказателна изолираност във федерален затвор от най-голям клас и ще получи подобаващи грижи.

Ако Асандж загуби през днешния ден, делото ще бъде върнато в Уестминстърския магистратски съд с напътствието да бъде изпратено на министъра на вътрешните работи Прити Пател за дефинитивно решение на проблема.

От 2019 година Асандж е арестуван в лондонския затвор Белмарш, макар че е излежал предходна присъда за нарушение на изискванията за освобождение под гаранция по настрана дело.

Той прекара седем години в посолството на Еквадор в Лондон, с цел да избегне преместването си в Швеция, където трябваше да се изправи пред обвинявания в полово посягане, които по-късно бяха оттеглени.
Британско издание: Джулиан Асандж е получил инсулт в пандиза
Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж е получил инсулт в лондонския затвор Белмарш, където е арестуван от 2019 година Това оповестява " Дейли...
Прочети повече
В петък коалиция от антивоенни групи и хиляди деятели за мир подписаха изказване, в което приканват за незабавното му освобождение.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР