Основателят на най-мощната социална мрежа Марк Зукърбърг публикува тази седмица

...
Основателят на най-мощната социална мрежа Марк Зукърбърг публикува тази седмица
Коментари Харесай

Зукърбърг изгони медиите. Thank you, Mark!

Основателят на най-мощната обществена мрежа Марк Зукърбърг разгласява тази седмица няколко параграфа в профила си, с цел да ни осведоми какви промени планува за Facebook през 2018 година За положително или за неприятно, това е най-важната вест при започване на годината. При над два милиарда консуматори и при все по-нарастващото икономическо и политическо въздействие на мрежата, няма по какъв начин това да не е най-важното.

Какво ни заяви Марк Зукърбърг?
Съобщи ни, че планува в най-скоро време да вкара „ major change “ в метода, по който действа Facebook. Тази „ сериозна смяна “ ще направи по този начин, че ще виждаме по-малко изявления от „ бизнеси, търговски марки и медии “. Зукърбърг цитира проучвания, които показвали незадоволеност у потребителите поради това, че постовете от „ бизнеси, търговски марки и медии “ изблъскват от екрана им споделените моменти на техните близки. А пък Facebook била основана „ с цел да оказва помощ на хората да поддържат връзки и да се сближаваме с хората, които имат значение за нас “.

Марк Зукърбърг разгласи, че трансформира главната цел на Facebook – от „ разкриване на съответстващо наличие “ към „ по-смислени обществени контакти “. Резултатът от всичко това щял да бъде, че хората „ ще прекарват по-малко време във Facebook, само че това време ще бъде по-стойностно “.

До какво ще докара това?
Не знаем към момента елементи, а и Facebook в никакъв случай не е била задоволително транспарантна компания във връзка с правилата, по които взема решение какво да ни покаже и какво да скрие от нас. Ключовата дума към този момент е „ по-малко “ - Зукърбърг не ни споделя, че ще скрие напълно постовете от „ бизнеси, търговски марки и медии “, а че ще ги виждаме „ по-малко “. Вероятно в случай че някой ваш другар е споделил обява от някой уебсайт, ще има възможност тя да ви се покаже. Вероятно в случай че има повече от избран брой мнения под някоя обява, то също има възможност да я видите. Кой знае?

Преките последствия са очевадни:

- ще виждате повече котенца и персонални отзиви по всички въпроси – от храносмилането на бебетата до изтребителите и Истанбулската конвенция;

- ще виждате по-малко изявления от медии;

- онлайн медиите ще усетят фрапантен спад в визитите си, забележителна част от които в този момент идват от Фейсбук;

- „ бизнеси, търговски марки и медии “ ще би трябвало да усилят бюджетите си за реклама във Facebook, с цел да стигат до хората, до които до момента са стигали с по-малко или без реклама;

- някои „ хора “ внезапно ще стартират да ви предлагат какво ли не от персоналния си профил – може да са същински, може да са тролове;

- известните персони в мрежата, така наречен инфлуенсъри, ще могат да се надяват на предложения от „ бизнеси, търговски марки и медии “, с цел да споделят тяхното наличие..

- евентуално още доста други неща, които ще зависят от това какво, по какъв начин и по кое време съответно промени Facebook.

Какво значи това за медиите?
Разбира се, първоначално това ще бъде удар. Издателите в Сърбия, Словакия, Гватемала, Боливия и Камбоджа към този момент го почувстваха по време на опита, който обществената мрежа извърши в тези страни предходната есен. Тогава изявленията от медии бяха отделени в Explore Feed – т.е. би трябвало особено да потърсиш новините там, а не да ги виждаш в своя News Feed на екрана си. Резултатът бе фрапантен спад в трафика.

Това ще бъде удар върху по-малките медии, които не разполагат с огромни запаси и не могат да си разрешат да се популяризират. Проправителствените медии по целия свят разполагат с запаси и ще могат да се популяризират. Независимите и сериозни медии няма да могат.

Марк Зукърбърг изяснява, че по този начин ще се бори и с подправените вести. Бюджетите за реклама, с които избрани страни или политически организации разполагат, ще преодолеят това. Съществуващите мрежи от хиляди подправени профили също „ ще оказват помощ “. Може обаче и да не съм прав и да съумеят да изолират подправените вести, кой знае...

Дългосрочно обаче измененията във Facebook са една доста добра вест. В последните 10 години медиите в целия свят бяха подчинени от обществената мрежа. Правете атрактивни и скандални заглавия, с цел да ви споделят – правехме. Публикувайте непосредствено във Facebook, с цел да ви демонстрираме предпочитано (т.нар. Instant articles) – публикувахме. Създавайте профански клипчета, тъй като приоритизираме проявлението им – създавахме. Давайте пари, с цел да ви закараме до читателите – давахме. Или играеш, или изпадаш от играта.

В това време болшинството читатели изгубиха отговорността да внимават какво четат и споделят. Нещо им се покаже на стената, звучи забавно – споделят го. Нещо скандално от кафяв уебсайт, може и да не е правилно, само че е занимателно – разясняват го.

Сега сме напът да се върнем към доверието – с цел да бъдете осведомени, ще би трябвало сами да потърсите информацията. Ще потърсите Clubz.bg или различен уебсайт, на който вярвате. Няма да влизате в кафяви уеб сайтове, тъй като в никакъв случай не бихте го създали, нищо че в този момент ги четете и споделяте, в случай че ви се появят във Facebook. Всичко ще зависи от вас. И от нас - да построяваме доверие, с цел да търсите вести и отзиви при нас.

В началото ще бъде мъчително и мъчно. И за двете страни – и за медиите, и за читателите. Дългосрочно обаче освобождението на публицистиката от Facebook е добра вест. Благодаря ти, Марк! /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР