Основателят на базираната в Лондон търговска компания XTX Markets Александър

...
Основателят на базираната в Лондон търговска компания XTX Markets Александър
Коментари Харесай

Руснакът Александър Герко стана най-големият данъкоплатец във Великобритания

Основателят на основаната в Лондон комерсиална компания XTX Markets Александър Герко стана най-големият поданик в класацията на The Sunday Times.

Родeният в Русия Герко е платил във Англия 487 милиона паунда (602,8 милиона долара) налози.Герко измести от първото място Дениз Коутс, основателка на интернационалната букмейкърска адвокатска фирма Bet365, чийто платени налози възлизат на 569,6 млн. $.

На трето място по мярка на платени налози във Англия е Стивън Рубин - съсобственик и началник на Pentland Group, която е профилирана в производството на спортни артикули. Рубин е платил налози в размер на 485,7 милиона $.

Герко е роден в Москва и получава докторска степен по математика от Московския държавен университет. Sunday Times назовава Герко почитател на научната фантастика и " неприкрит критик " на военната интервенция на Русия в Украйна.

Bloomberg оцени чистото финансово положение на Герко към декември предходната година на 6 милиарда $.

Герко има английско поданство, като съгласно Sunday Times, милиардерът се е отказал от съветското си поданство.

По-рано от съветско поданство се отхвърлиха Олег Тинков, предприемачът Юрий Милнер и милиардерът на Forbes Рубен Варданян.

Милиардерът от класацията на Forbes Рубен Варданян реши да се откаже от съветското си поданство в името на Нагорни Карабах и разгласи това във видеообръщение, оповестено в канала му в YouTube преди към година.

" Взех решение да се откажа от съветското поданство и да се преместя в Арцах (както назовават ​​Нагорни Карабах в Армения) като жител на Армения, осъзнавайки какви опасности поемам. Това решение беше доста мъчно за мен, само че беше вярно ", сподели тогава Варданян на съветски език.

Милиардерът също по този начин благодари на съветските миротворци, които бяха въведени в района след изострянето на спора през 2020 година. " Благодарен съм, че Русия участва през днешния ден в Арцах и мироопазващите войски пазят сигурността на жителите ", изясни той преди към година.

С преместването си в Армения, Варданян искаше да поддържа локалните поданици. Бизнесменът изясни, че ще трансферира всички свои съветски активи под ръководството на сътрудници и на фамилния фонд, заяви тогава РБК.

През 2021 година Forbes оцени положението на Варданян на 1 милиард $. Той е създател и някогашен притежател на капиталовата компания " Тройка Диалог ".[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР