Основателят на Alibaba и най-богатият човек в Китай сподели как

...
Основателят на Alibaba и най-богатият човек в Китай сподели как
Коментари Харесай

Джак Ма: Родени сме не да работим, а да се наслаждаваме на живота

Основателят на Alibaba и най-богатият човек в Китай показа по какъв начин е престанал да завижда на Бил Гейтс, за какво не умее да харчи пари и на какво е подготвен да се научи от Форест Гъмп.

Тази седмица някогашният преподавател по британски език Джaк Ма съумя да се трансформира в най-обсъжданият милиардер в света. За да реализира това, бе задоволително предходната събота да спомене в изявление за хонконгският вестник South China Morning Post, че през последните 10 години най-богатият китаец (№20 в световния рейтинг на Forbes с финансово положение $39 милиарда) се готви да напусне Alibaba. Да напусне компанията, която отгледа за две десетилетия, и която се прочу със своето IPO за $25 милиарда през 2014 година, което е най-голямото в света.

Сега Джак Ма посочи своите проекти. Той ще отстъпи управителното място на Alibaba на нейния общоприет шеф Даниъл Чжан, а самият той ще остане в борда на шефовете. След две години Джак Ма има намерение да напусне и борда на шефовете.

Преди да сътвори Alibaba през 1999 година, Джак Ма е управлявал компания за създаване на уеб страници. Той основал тази компания през 1995 година и вложил в плана $200 000, като след три години спечелил от него $800 000.

Но преди този момент Ма напълно безуспешно посещавал офисите на огромните компании, където се е опитвал да си откри работа. Той получил отвод от 30 компании. Така да вземем за пример, в KFC той бил единственият от 24 кандидата, който не съумял да премине изявлението за работа. Харвардската бизнес школа му върнала документите над 10 пъти. Това единствено ускорява резултата, че към сегашен ден в някои китайски домове пред Джак Ма се прекланят безусловно като пред бога на парите.

Forbes подсети някои от най-ярките и забавни изявления да китайския господ на парите, който промени международния интернет пазар, а в този момент се готви да излезе в пенсия и да се посвети на филантропията.

Днес всичко е доста комплицирано, на следващия ден ще бъде още по-сложно , а вдругиден всичко ще бъде чудесно. Но множеството от нас ще умрат точно на следващия ден вечер.

Бизнесът е като бракът . Преди женитбата са нужни срещи, опознаване и опит.

През идващите години, за които се приготвяме още през днешния ден, ние се фокусираме върху двойното H . Това са здравето (Health ) и щастието (Happiness). Първото значи, че ще влагаме доста пари в опазването на здравето. А второто са киното, театрите и другите развлечения и способи на връзка.

Всяка неточност е придобиване . Така да вземем за пример, преди 6 години взехме решение да влагаме на първо място в облачните технологии. След две години стартира мобилният взрив и трябваше да догонваме. Може да се каже, че тогава допуснахме неточност, само че в действителност това е стратегическият избор, който направихме в тези дни. Но бързо се ориентирахме и променихме тактиката. Сега сме най-голямата корпорация в сегмента на мобилната онлайн търговия.

Почти 12 години не съм получавал заплата . Ето за какво, не зная по какъв начин да разходвам. Когато би трябвало нещо да се купи, нормално давам парите някой да го купи. И вижте: даже нямам часовник и пръстени. Всъщност, защо са ни часовници, откакто всичко можем да забележим в смарт телефона?

Научих се на няколко доста значими неща . Първо, в никакъв случай не се предавай. Второ, би трябвало да мислите, че вашият късмет просто още не е пристигнал. Навремето си помислих, че Бил Гейтс е направил всичко, което желаех аз да направя и се огорчих. Но след това си помислих, че е по-добре да се опитам да стартира с малко и да направя нещо за най-близките си хора.

Винаги съм си казвал, че сме родени не с цел да работим, а с цел да се любуваме на живота . Ние сме тук с цел да направи света по-добър. Ако прекарате целия си живот работейки, естествено, най-после ще съжалявате за това. Ако вашата цел са единствено парите, по-добре променете мисленето си.

Ако вършиме всичко както би трябвало, парите ще ви намерят . На тези, които споделят: „Ако имах повече пари, щяха да направя това и това“ постоянно давам отговор: „Никога няма да имате доста пари. Ако в действителност желаете да извършите нещо, направете го без доста пари. Ако постигнете триумф, парите сами ще дойдат при вас“.

Впечатлих се от кино лентата „Форест Гъмп“ . И споделих на приятелите си: „Трябва да се учим от този човек. Вярвайте в това, което вършиме, обичайте. Бъдете по-достъпни за хората.

Първата промишлена гражданска война докара до Първата международна война . Втората докара до Втората международна война. Сега сме по средата на третата промишлена гражданска война. Какво ще се случи? Надявам се, че това ще бъде войната против бедността, заболяванията и по този начин нататък.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР