Основателите на базираната в Сан Фрациско Cleanshelf Фарлан Доуел и

...
Основателите на базираната в Сан Фрациско Cleanshelf Фарлан Доуел и
Коментари Харесай

LAUNCHub Ventures инвестира над 2 млн. долара в американска компания

Основателите на основаната в Сан Фрациско Cleanshelf Фарлан Доуел и Душан Омерчевич

© Cleanshelf Българският фонд LAUNCHub Ventures е съинвеститор в най-голямото финансиране досега на американската започваща компания Cleanshelf. В така наречен Series A инвестиция от общо 8 млн. $ водещ е английският фонд Dawn Capital, като над 2 млн. $ от сумата са обезпечени от LAUNCHub Ventures.

Cleanshelf създава програмен продукт, който спомага за понижаване на разноските по SaaS (софтуер като услуга) и облачни решения, които редица огромни компании употребяват за образуване на работата си. Свежият капитал компанията ще влага в разширение на екипа и опциите за следене на корпоративните разноски по SaaS платформи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Софтуер в помощ на корпорациите

Базираната в Сан Фрациско Cleanshelf е учредена през 2015 година от Душан Омерчевич и Фарлан Доуел. Те основават програмен продукт, който оказва помощ на изпълнителните и финансови шефове да проследят до каква степен дейно корпорациите употребяват внедрените SaaS и облачни решения. " Големите компании заплащат голям брой лицензи за платформи, чието ползване е мъчно проследимо. Например, в случай че напусне някой чиновник, неговият абонамент евентуално ще продължи да се заплаща, без да е належащо ", изяснява пред " Капитал " Станислав Сираков, сътрудник в LAUNCHub Ventures. Той добавя, че съгласно разнообразни проучвания разноските за сходни системи в Съединени американски щати костват на огромните компании към 10 хиляди $ за един чиновник годишно. Решението на Cleanshelf дава информация по какъв начин може да се усъвършенства потреблението точно на тези системи. Продуктът им е ориентиран към огромни компании с сред 200 и 2 хиляди чиновници. Сред актуалните им клиенти има и корпорации с над 20 хиляди чиновници като AT&T, Hilton и други

" Инвестицията от 8 млн. $ от Dawn Capital и LAUNCHub Ventures ще използваме за разширение на опциите за ръководство на разноските за SaaS платформи - достъп на потребителите, възобновяване или отменяне на абонамент и още по-задълбочени изследвания за сигурността на фирмите при потреблението на SaaS решения ", изяснява пред " Капитал " съоснователят Душан Омерчевич.

Голямата обща инвестиция

Преди повече от година LAUNCHub Ventures влага за пръв път в американската компания. Впоследствие сътрудниците във фонда показват започващата компания и на други вложители и по този начин стигат до английския фонд Dawn Capital. Той е измежду най-големите в Европа и влага главно в стартъпи в начален стадий от развиването на бизнеса им.

Така Dawn Capital става водещ вложител в последния капиталов рунд на Cleanshelf, подсилен от LAUNCHub Ventures. Двата фонда влагат общо 8 млн. $, 20% от които са обезпечени от българския вложител. " Компанията се развива доста добре. Хареса ни, че целият им инженерен екип е в Словения, а комерсиалният екип в Сан Франциско и продават на американския пазар ", разяснява Станислав Сираков. Той добавя, че компанията е оценена на близо 26 млн. $. Cleanshelf има и други, по-малки вложители, главно бизнес ангели, подкрепили бизнеса с общо към 1 млн. $.

Това е първата обща инвестиция на двата фонда, които към този момент имат по един представител в борда на шефовете на Cleanshelf. Мажоритарни притежатели на американската компания остават нейните създатели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР