Осмото издание на Софийския международен литературен фестивал започва днес и

...
Осмото издание на Софийския международен литературен фестивал започва днес и
Коментари Харесай

Започва Софийският международен литературен фестивал



Осмото издание на Софийския интернационален книжовен фестивал стартира през днешния ден и ще продължи до неделя в това число. Над 60 ще са участниците тази година от 9 страни, като срещите сред читатели и създатели ще са напълно онлайн.

Срещите сред читатели и създатели ще са напълно онлайн, описа пред „ Хоризонт “ програмният шеф на фестивала Теодора Радева.

„ Фестивалът ще бъде друг по форма и по наличие. И както доста други културни събития, ще проведем фестивалът онлайн. Това обаче го прави не просто Софийски, а нашият фестивал става за цялата страна, като желанието ни е да се обърнем към бъдещето. Слоганът ни е „ На нов ред “

Писателите, които вземат участие в интернационалната стратегия, ще се включват онлайн, а всички български създатели, преводачи и модератори ще участват в особено основано студио.

Водещ на студиото ще бъде Надежда Московска. Участията на задгранични посетители ще бъдат с превод на български език, а в YouTube канала на фестивала, с изключение на цялата стратегия, ще бъдат качени записи на събитията, извършени на британски и френски език без превод.

След края на Литературния фестивал ще бъде изработен и плейлист в Spotify , където всички диалози ще бъдат налични.

Въпреки компликациите, тазгодишното издание дава и доста благоприятни условия: с изключение на гласовете от разнообразни точки на света, за първи път събитието няма да е само софийско, тъй като ще може да се гледа безусловно отвред. Всички съществени и типични формати на фестивала са непокътнати.

Международната стратегия на фестивала няма да бъде отдадена на характерен географски или езиков фокус. Във всички събития тази година ще бъде вписана тематиката за бъдещето.

Началото на фестивала ще сложи френският публицист Жан-Пол Дюбоа, притежател на премията „ Гонкур “ за 2019 година (10 декември | 16:00).

В първия ден ще бъдат срещите и с още двама задгранични създатели – от Нидерландия ще се включи и писателката Естер Херитсен (18:30 ч.), а незабавно след нея ще бъде присъединяване на английския публицист и есеист Салман Рушди (20:00 ч.). В идващите дни до 13 декември ще има срещи с квебекския публицист Жил Жобидон, англоезичната писателка Капка Касабова, финландската авторка Селя Ахава, английския публицист Крис Клийв и двама израелски създатели – Ешкол Нево и Етгар Керет.

Както всяка година, преобладаваща и значима част от програмата на фестивала е отдадена на българската литература. Част от тематичните „ Срещи с писатели “ще бъдат създателите Надежда Радулова, Момчил Николов, Светлозар Желев, Георги Господинов, Георги Тенев, Антония Апостолова.

„ Поезия и музика “ ще е заключителното събитие на осмия Софийски интернационален книжовен фестивал. Част от него ще е осъществяването онлайн на аудиосборника от къси разкази и лирика в прозаичност „ Нищо няма да ти се случи “ на Светослав Тодоров, с присъединяване на актрисата Ина Добрева и композитора Стоимен Стоянов (Nocktern и Them Frequencies).

Осмото издание на Софийския интернационален книжовен фестивал се провежда от Асоциация „ Българска книга “. Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2020 година

Фестивалът се реализира с поддръжката на Министерство на културата, Международна организация на франкофонията, Посолство на Република Финландия в България, Посолство на Държавата Израел в България, Британски съвет в България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР