Осмото издание на едно от най-големите литературни събития в страната

...
Осмото издание на едно от най-големите литературни събития в страната
Коментари Харесай

Софийският международен литературен фестивал с онлайн издание през декември

Осмото издание на едно от най-големите литературни събития в страната – Софийски интернационален книжовен фестивал ще бъде напълно цифрово. Ограничен брой хора ще могат да участват онлайн на събитието, в случай че епидемиологичната конюнктура разрешава. Фестивалът, който до момента е бил сцена за повече от 320 поети и писатели от 35 страни, тази година ще се организира не за шест, а в границите на четири дни – от 10 до 13 декември.

Събитието ще резервира забележителна част от форматите, които разрешават разнородни входове към литературата. За разлика от огромна част от предходните издания, в осмия Литературен фестивал няма да има характерния географски или езиков фокус. Литературата ще е от разнообразни точки на света. Това издание ще е може би най-актуалното до момента, защото създателите неизбежно ще са изправени пред осмисляне на актуалната обстановка, както и пред въпроса за бъдещето, което сега наподобява мъчно въобразимо, даже в едрите прогнози. А Софийският интернационален книжовен фестивал е среда, в която централна роля имат точно тези хора, за които въображението е главен инструмент за схващане на света.

Разговори за бъдещето

За втора поредна година ще се организира панелът „ Разговори за бъдещето “. Този път негови тематики ще са: Бъдеще историческо и Новите реализми: дистопия, химера, научна фантастика. В тези диалози изключително значима роля ще има творчеството на писателите, които най-целенасочено жонглират с концепциите за бъдещето – фантастите. Необходимостта от нови хоризонти, антиутопията, историческият роман, екологичните опасности, новите пандемии, икономическото неравноправие, радикалните промени в обществата и политическите рецесии са част от посоките, които през литературни образци и с присъединяване на писатели и теоретици, ще образуват тематичната рамка на „ Разговорите за бъдещето “. Панелът се реализира в партньорство с ShadowDance – онлайн списание за фантастика, просвета и футурология.

Чуждестранните посетители на СМЛФ

Международната стратегия на Литературния фестивал тази година е фокусирана върху многообразието, другите вероятности, знание и населявани места.

Гост на фестивала ще бъде неведнъж награждаваната писателка Капка Касабова. Тя израства в София и на 18-годишна възраст се мести да живее в Нова Зеландия дружно със фамилията си, където учи Френска и съветска литература, както и Английска литература и креативно писане. От 2005 година Капка Касабова живее в Шотландия, където е известна най-много със своята художествена документалистика и пътеписи. Тя написа на британски език. Нейни есета са били оповестени в The Guardian, The Financial Times, The Times Literary Supplement, The Sunday Times, The Scottish Review of Books, The Economist 1843 Magazine и доста други. Тази година романът ѝ „ Граница “ е в късия лист, дружно с още пет книги, на влиятелната френска Европейска премия за литература, присъждана при започване на декември. През 2018 година „ Граница “ получава премията „ Найеф Ал-Родан “ на Британската академия, а година по-рано книгата е определена за шотландски разказ на годината. Съвсем скоро се чака на български език най-новата книга на писателката – „ Езерото “.

Част от осмото издание на Софийския интернационален книжовен фестивал ще бъде английският публицист и публицист – Крис Клийв. Роден е в Лондон и приключва логика на психиката в колежа „ Бейлиол “, Оксфорд. Автор е на четири романа, написа разкази и води авторска графа в The Guardian. Романите му са бестселъри на New York Times. Крис Клийв е притежател на влиятелни литературни награди. Книгата му „ Възпламеняване “ е интернационален бестселър, публикуван в над 20 страни, измежду които България, Англия, Германия, Естония, Италия, Канада, Португалия, Съединени американски щати, Турция, Франция, Финландия, Холандия и други През 2008 година излиза и филмовата версия на книгата. Буквално всеки миг ще се появи и българското издание на „ На смелите се прости “.

Един измежду най-популярните модерни израелски писатели - Ешкол Нево, ще бъде в България за присъединяване си в Софийския интернационален книжовен фестивал. Роден в Йерусалим, той прекарва детството си в Израел и Детройт. Книгите му са бестселъри в Израел и са оповестени на доста езици. Носител е и има номинации за доста литературни награди в Израел и Европа. Някои от книгите му са приспособени за театрални пиеси. Нани Морети пък е режисьор на кино лентата по книгата на Ешкол Нево „ Трети етаж “, който следва да излезе през 2021 година Писателят преподава креативно писане в най-престижното израелско художествено учебно заведение и също по този начин води голям брой креативен работилници.

От Канада ще се включи Жил Жобидон, който е едвам вторият публицист от Квебек, който печели Голямата премия на 5-те континента на Международната организация на франкофонията. Той стартира да написа на 53-годишна възраст. Преди това е изучавал Визуални изкуства и История на изкуството, работил е в музеи и галерии като куратор. Още първият му разказ, оповестен през 2003 година, „ Пътят на ранните утрини “ му носи три влиятелни национални награди. След това Жил Жобидон продължава кариерата си в относителна анонимност, надалеч от медиите и необятната общност. Писателят получава Наградата на 5-те континента през 2019 година за книгата „ Спокойният уязвен “.

Сред интернационалните участници на фестивала ще бъде писателката Естер Херистен, считана за едно от обещаващите имена в нидерландската литература още с дебюта си през 2000 година Херитсен води известна седмична колонка в телевизионния указател VPRO и е удостоена с достойнството да напише подаръка за нидерландската Седмица на книгата през 2016 година с тираж 700 000 екземпляра. В последно време набира известност и като създател на телевизионни и кино сюжети. Неин е сюжетът на кино лентата „ Инстинкт “, който е бил и нидерландската кандидатура за Оскар през 2019 година Четири от романите ѝ са финалисти за влиятелната премия Libris Literature Prize. Получава доста литературни оценки. За романа „ Жажда “ един от авторитетните модерни нидерландски създатели – Херман Кох, споделя: „ С лъжливо семплия си, само че извънреден език и изискан комизъм, „ Жажда “ е малко богатство в актуалната нидерландска литература.”

През четирите дни на фестивала, публиката ще има (предимно виртуалната) опция да участва още на срещи с български писатели, на специфичната поетична вечер, както и на към този момент обичайния панел – Софийски интернационален книжовен фестивал показва, който тази година ще обърне внимание на едни от най-навременните и завладяващи реакции на изключителната обстановка през годината.

Осмото издание на Софийския интернационален книжовен фестивал се провежда от Асоциация „ Българска книга “.

Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2020 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР