Осмият Летен градски фестивал "София диша" ще бъде на ново

...
Осмият Летен градски фестивал "София диша" ще бъде на ново
Коментари Харесай

Фестивалът "София диша" се мести на пл. "Св. Александър Невски"

Осмият Летен градски фестивал "София диша " ще бъде на ново място - на пл. "Св. Александър Невски ", по отношение на подготовката за Българското председателство на Европейски Съюз, и ще е в две елементи - в последната събота и неделя на юни и на август - 24 и 25 юни и 26 и 27 август, с друга стратегия и участници. Това оповестиха на конференция през днешния ден основателите от фондацията "София диша ", чийто главен сътрудник в организацията на фестивала е Столичната община.

Обичан от столичани и гостите на града, многолик, с доста плюсове - наличен за всички, на знаково място, с опция за срещи на млади създатели - по този начин характеризира фестивала заместник-кметът по културата на Столичната община доктор Тодор Чобанов. Той означи, че празникът подкрепя креативните промишлености, притегля посетители и подтиква за по-активен живот софиянци.

Новото място е доста уместно, тъй като дава опция да се показа както актуалното изкуство, по този начин и материалното и нематериалното културно завещание на страната ни, нейната история и просвета. Освен храма "Св. Ал. Невски " там са църквата "Св. София ", гробът на Иван Вазов, паметникът на Паисий Хилендарски, Народното събрание, Художествената академия, Националната изложба "Квадрат 500 ", Синодалната палата, означиха уредниците.

Новост е и фестивалната Зона "България ", отдадена на българските обичаи и традиции, национални занаяти, музикален и танцов фолклор.
Над 50 създатели ще бъдат показани в галерийния павилион, който за първи път ще отвори порти в Творческата зона на "София диша ".

Две селекции от късометражни филми ще бъдат показани в кинопавилиона. Разнообразна стратегия на сцената - от 16.00 до 22.00 ч., ще предложат одобрени и напълно млади музиканти.

Детската зона - в неделя от 10.00 ч., е безвъзмездна, с разнородни занимания - от креативен работилници до информатика.

Интересна стратегия ще има и в Спортната, Базарната и Релакс зоната - с гурме сандвичи на налични цени, коктейли и други вкусотии, допринасящи за празничното въодушевление.

"София диша " ще е ситуиран на повърхност от 12 500 кв. м, с над 200 участници от цялата страна и бюджет от 160 000 лева, 60 000 от които - от Столичната община. Очакват се над 50 000 гости, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР