Осигурителен стаж при обезщетение за отглеждане на дете. Законът в

...
Осигурителен стаж при обезщетение за отглеждане на дете. Законът в
Коментари Харесай

Осигурителен стаж при обезщетение за отглеждане на дете


Осигурителен стаж при обезщетение за развъждане на дете. Законът в страната ни дава право в избрани случаи застрахователен стаж да се придобива и без да бъдат реализирани осигурителни вноски.

Осигурителните системи в България е основата на общественото обезпечаване в страната. Тя е построена за да защищити хората от отрицателни феномени, от по този начин наречените обществени опасности или осигурителни събития (рискове). Тези опасности включват напреднала възраст, болест, гибел, трудова акцидент и професионално заболяване, неработоспособност, безработица, неработоспособност поради майчинство,
възнаграждение на лекуване и характерни опасности.
За да се употребяват от правата си в осигурителната система за някои от рисковете , хората следва да имат натрупат подобаващ застрахователен стаж, на база авансово импортирани осигурителни вноски. Законът в страната ни дава право в избрани случаи застрахователен стаж да се придобива и без да бъдат реализирани осигурителни вноски. Един от случаите е когато се употребява обезщетение за развъждане на дете. Какви са основанията за това, коментира Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право.
За застрахователен стаж, без да се вършат
осигурителни вноски, се зачита времето на заплатен и неплатен отпуск за развъждане на дете, на платените и неплатените отпуски за краткотрайна нетрудоспособност, за отпуск за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година, също и времето, през което лицето е получавало обезщетение за безработица.

С измененията от в Кодекса на труда от 1 август 2022 година се промени и добави и Кодекса за обществено обезпечаване. В него се вършат промени и допълнения, свързани с осигурителния стаж на служащите и чиновниците, които не са създали осигурителни вноски. за обществено обезпечаване.
Към горните основания се добавя точка,
че за застрахователен стаж, без да се вършат осигурителни вноски, се зачита времето, през което самоосигуряващите се лица, които се обезпечават за неработоспособност заради общо заболяване, напреднала възраст и гибел и за общо заболяване и майчинство, са получавали парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност, бременност и раждане, развъждане на дете до 2-годишна възраст, осиновяване на дете до 5-годишна възраст
и развъждане на дете до 8-годишна възраст
от бащата (осиновителя), и интервалите на краткотрайна нетрудоспособност, бременност и раждане, развъждане на дете до 2-годишна възраст, осиновяване на дете до 5-годишна възраст и развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя), през които не са имали право на парично обезщетение.
Този текст от закона се отнася до времето,
което се зачита за застрахователен стаж без да се вършат осигурителни вноски. С допълнението на наредбата след промените от 1 август 2022 година, законодателят включва и зачита като застрахователен стаж и времето през което самоосигуряващ се татко (осиновител),
който се обезпечава за неработоспособност заради общо
заболяване, напреднала възраст и гибел и за общо заболяване и майчинство, е получавал парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност за развъждане на дете до 8-годишна възраст. Зачитат се и интервалите на краткотрайна нетрудоспособност за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя), през което той не е имал право на парично обезщетение.
Допълнението в нормата е направено
за включването на интервалите, през които бащата (осиновителят) е имали право и е получавал компенсацията за гледане на дете до 8-годишна възраст или е гледал детето, само че не е имал право на обезщетение във времето, което се зачита за застрахователен стаж без внасяне на осигурителни вноски за самоосигуряващите се лица.
На обезпечените лица тези интервали
се зачитат за застрахователен стаж на съображение член 9, алинея 2, т. 1 КСО (времето на заплатен и неплатен отпуск за развъждане на дете).

член 9, алинея 2, т. 1 КСО

член 9, алинея 2 т. 5
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР