Още в първите дни на април тази година в публикацията

...
Още в първите дни на април тази година в публикацията
Коментари Харесай

Акценти за 26 юни - 2 юли от Banker Weekly

Още в първите дни на април тази година в обявата си   " Осребрява ли " потапянето " си Делян Пеевски? " разказахме по какъв начин имотната империя на скандалния предприемач и досегашен народен представител от Движение за права и свободи минава в ръцете на негови доверени лица, в тази ситуация в тези на Георги Самуилов - формален притежател на рафинерия " Инса Ойл " и на Общинска банка (чрез сдружение в Люксембург). В същото време беше ясно, че замитането на следите на скорострелно насъбраното благосъстояние - с властовия запас на страната, се прави изумително очевидно, с цел да бъде основано чувството, че " момчето си отива ". А задачата бе ръководещите и партията, раздаваща порциите, да поизлъскат имиджа си предизборно. 



Преди няколко дни новоназначените от министър Кирил Петков хора в Управителния и Надзорния съвет влязоха в банката. На 22 юни  Министерството на стопанската система заяви, че Кирил Петков е представил пред работещите в Българската банка за развиване новите членове на Управителния и Надзорния съвет на банката. Странно или не, това се случи без действителното им регистриране в Търговския указател като представители на банката, където към 24 юни към момента попада остарялото управление. Ще напомним, че фактическото регистриране бе блокирано от съда, откакто предходните членове на надзора Митко Симеонов и Велина Бурска апелираха уволнението си в Софийския градски съд. 



Много от нещата, за които подозирахме или имахме неофициална информация, откриха през последния месец солидно институционално удостоверение. Картината на многогодишната корист с власт за обир е шокираща. Рано или късно последствията и предизвикалите ги дейности ще намерят освен морална и политическа, само че и правна оценка. А това значи, че въпросът за отговорността и (евентуално) виновността на съответни органи и длъжностни лица неизбежно ще влезе в обществения дневен ред. Нещо повече, не от през днешния ден този въпрос вълнува мощно болшинството от българите, а за значително хора най-важният индикатор за действителна смяна е " дали политици ще влязат в пандиза ".



Близо година бе нужна на главния архитект на София Здравко Здравков, с цел да събере кураж и да приложи законоустановените ограничения, свързани с противозаконното строителство на територията на Търговско предприятие Държавно ловно стопанство " Искър ". Очевидно притиснат от променената обстановка в страната, Здравков се пробва да се впише в новия пейзаж и да покаже мускули, посягайки даже на съвсем фаворизираната от предходното ръководство на страната фигура на Румен Гайтански - Вълка. Преди дни - на 16 юни, " смелчагата "  Здравков издава заповед за унищожаване на построена монолитна постройка в местността Авала. Ето че най-сетне основният проектант беше заставен да " откри ", че според направените констативни актове и инспекции постройката, построена през 2020 година, е… противозаконен градеж.



При социализма ядосани родители заплашваха децата си, че ще се откажат от тях в Държавен вестник. Сега обаче времената са по-други.  Майката на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски - Ирeнa Кръcтeвa, е възразила против включването ѝ в " черния лист " на глобените по закона " Магнитски ". Бившата директорка на Българския състезателен тотализатор претендира, че няма бизнес съгласуваност със сина си, разгласи на брифинг на 22 юни финансовият министър Асен Василев. В листата на българското финансово министерство са включени " всички физически и юридически лица, притежавани, следени или ръководени през последните пет години от лицата, включени в листата на Службата за надзор на задграничните активи на Съединени американски щати (OFAC) ".



Службите за противопоставяне на корупцията имат богата информация за недекларирано от магистрати имущество в чужбина, само че не и доказателства за него. Този парадокс беше дефиниран от някогашния основен прокурор и настоящ ръководител на КПКОНПИ Сотир Цацаров, откакто служебният вътрешен министър Бойко Рашков отвори приказка за " оня " магистратски лист, до момента в който заявяваше бъдещите инспекции по позабравените към този момент кавги " Ало, Ваньо " и " Мата Хари ". С обобщението, че прокуратурата е " слугинска " и въобще " не може да бъде прокуратура ", Рашков съобщи че управлението на обвиняването е прибрало на надълбоко и на мрачно дaнните, съгласно които близo 80 индивида от трите управляващи не са дeĸлapиpaли cмeтĸи и имoти в чyжбинa. 



Предвиждаме разформироване на основната прокуратура, която се е трансформирала в проведена незаконна група. Прокуратурата няма място в правосъдната власт. Най-добрият модел е американският, където министърът на правораздаването е и основен прокурор. Ние подлагаме на критика американската политика, само че това не значи, че не сме справедливи. Съединени американски щати е най-великата страна в света. И би трябвало да вземем положителното от нея. Странно за какво те не ни оферират своя модел. Лидерът на Политическа партия " Възраждане " Костадин Костадинов пред БАНКЕРЪ.



Големите компании няма с кого да договарят у нас. За да вършат бизнес в България, страната би трябвало да им обезпечи нужните предпоставки. Списанието Doing business, което прави категоризация по какъв начин обособените страни вършат бизнес, ни отрежда едно от последните места в Европа. С кого да договаря един колос като Microsoft в предходното ни държавно управление на Бойко Борисов? Нито министър председателят беше на равнището на гръцкия, който е с харвардско обучение, нито министрите му. Дупката, която се отваря сред гръцкия министър председател и Борисов е толкоз огромна, че може да погълне всички вложения, които са се насочили към региона. Финансовият специалист от Има Такъв Народ Любомир Каримански пред БАНКЕРЪ.



Когато една болница работи добре и обслужва добре своите пациенти, то ползата на хората да се лекуват там нараства. Но ние забраняваме на тази болница да приема повече хора и вместо да отиват там, те са принудени да се озоват в друга болница, която не е достигнала лимита си, само че която те не желаят просто тъй като ги обслужва неприятно. Стигаме до генералния въпрос: Кой взема решение - потребителят или служителят от НЗОК? Министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров пред БАНКЕРЪ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР