Още в началото на зимата Центърът за временно настаняване на

...
Още в началото на зимата Центърът за временно настаняване на
Коментари Харесай

На прага на зимата: Привършват местата в единствения център за бездомни хора в Русе

Още при започване на зимата Центърът за краткотрайно настаняване на бездомни " Добрият самарянин " в Русе е съвсем напълнен. Това е единственото обществено заведение, където хората, изпаднали в неволя, могат да получат заслон и храна за половин година. Заради инфлацията обаче Центърът към този момент изпитва усложнения.

Капацитетът на Център „ Добрият самарянин " е 60 души, сега към този момент са настанени 50 мъже и дами.

Причината да са тук е, че са изгубили покрив над главата си.

Исмет е имал жилище, само че синът му, който живее в Норвегия, го е продал.

" И аз останах ей така. Съпругата ми умря 20-та година и аз се принудих да дойда тук - четвърти месец. Не ми се живее в Норвегия, бях там ", споделя той.

От лютия мраз през идващите месеци тук ще се подслони и 35-годишният Мартин. Освен че е без дом, мъчно си намира непрекъсната работа, поради психологичното си заболяване.

" Попаднах тука, тъй като по този начин се стекоха събитията, че не можех да се оправям със отговорностите си на открито. Навън е зимата и е мъчно за всеки ", споделя той.

Социалната услуга е делегирана държавна активност и се дава от католическата организация Каритас. По думите на шефа Георги Михов, поради високите цени на тока и инфлацията, мъчно се оправят с издръжката.

" Ние сме на индустриален ток, който сега е доста висок, а обществените услуги нямат огромна прехрана. Това ни затруднява, опитваме се да бъдем по-енергийно ефикасни. Много от стоките също се подвигат ", показва Георги Михов, шеф на Център „ Добрият самарянин ".

От „ Добрият самарянин " разчитат на хора с великодушни сърца, с цел да могат да зарадват бездомните за идните празници.

" Ще сме признателни на пакетирани храни, захарни произведения, които по принцип в самото меню не са по този начин застъпени ", споделя Георги Михов.

С настъпването на минусовите температури се чака Центърът да се препълни. Но уверението на Георги Михов е, че даже и тези, чийто 6-месечен период на престояване изтече, нама да бъдат върнати на улицата.

Венета Николова/ Пламен Иванов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР