Още разкрития за серия от злоупотреби в КАТ с незаконно

...
Още разкрития за серия от злоупотреби в КАТ с незаконно
Коментари Харесай

Схема за пререгистрация на влекачи е ощетила бюджета с над 500 000 лева

Още разкрития за серия от злоупотреби в КАТ с нелегално отменяне на фишове и пререгистрация на коли.

В едно от халетата на столичния КАТ са ставали противозаконните регистрация и пререгистрация на коли, като по този метод бюджетът е бил ощетен за над половин милион лв. за година. Участвали са чиновници на столичния КАТ. Схемата беше разкрита единствено преди дни.

„ Проверката, която беше осъществена от сътрудниците от Главна дирекция „ Национална полиция “ и продължи и от нас откри фрапиращи нарушавания при регистрацията на влекачи. Те въобще не са стигали до КАТ, а цялата процедура се е правила единствено по документи с едно заявление за пререгистрация на автомобил. Липсвали са всички нужни документи, които би трябвало да има – уверение от изпитателна лаборатория и документи от държавната автомобилна администрация, където би трябвало да има смяна в структурата на автомобила. Те са били регистрирани като специфични коли, като по този метод не се заплаща налог “, изясни началникът на столичния КАТ - Тенчо Тенев.

По думите на Радослав Начев – зам. шеф на „ Пътна полиция “, има и фрапиращи разминавания в застраховката на тези коли. За влекачите застрахователната сума е в порядъка от 3000 до съвсем до 5000 лв., а като специфични коли е в порядъка от 200 до 1800, изясни той.

Собствениците на тези транспортни средства са плащали сред 150 и 1600 лв. за осъществяването на подобен тип услуга. Самите чиновници на КАТ, които са взели участие в схемата, към този момент отстранени.

С повече от половин милиона лв. са ощетени и страната, и застрахователните компании, сподели още Радослав Начев.

В друга скица неплатени санкции са били сложени в графата на платени, а в нея са взели участие над 20 чиновници.

„ Това нещо е сериозен бизнес, там достъпът на външни лица е безусловно неразрешен, т.е. това не е ставало без присъединяване на някогашните началници в отдел пътна полиция “, уточни Тенчо Тенев пред bTV.

По думите му там са се изчиствани суми от порядъка сред 500 и 1000 лв., има и изтриване на фишове, и отнемане от правоуправление, тъй че много по съществени са финансовите нарушавания и вредите за страната.

„ Има даже случаи, в които е било наложено наказване лишаване на брошура и тази брошура е била връщана. Това демонстрира инспекцията, която тече и сега, а Дирекция „ Национална полиция “ ще продължи да работи по тези случаи много време.

По-високите санкции безспорно дисциплинират, само че има има проблем със събираемостта, съгласно ръководителите на „ Пътна полиция “.

„ Имаме случаи в София на хора с по над 10 000 лв. санкции, на които пращаме предложения на адресите и се оказва, че тези не живеят там “, изясни Тенчо Тенев.

Според него би било редно неплатените санкции да бъдат връчени при първичната регистрация на колите.

„ Когато някои си купува автомобил, в случай че има неплатени санкции от предходни коли, няма да му правим услугата регистрация, в случай че не заплати дължимите суми към страната “, означи Тенев.

Най-често нарушаване на пътя остава придвижването с превишена и несъобразена скорост. Сега към празниците всички камери на пътя работят, даже и през нощта, предизвестиха от столичния КАТ.

Всички чиновници на Пътната полиция ще бъдат на пътя и ще реализират линеен надзор – т.е. патрули в придвижване, забелязвайки нападателни водачи, ще ги изкарват от придвижването и ще постановат административно наказване на място.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР