Още преди година и половина кметът на Плевен Георг Спартански

...
Още преди година и половина кметът на Плевен Георг Спартански
Коментари Харесай

Плевен намери решение на проблема с ромските гета

Още преди година и половина кметът на Плевен Георг Спартански безкомпромисно измете копторите в региона на чешмата Балаклия. Ромското гето беше на половин километър от центъра на регионалния град и съществуваше от десетилетия. Останалите поданици на региона бяха пропищели от жителите на копторите. Общинската администрация бе засипана с тъжби за това, че регионът е трансфорат в бунище, че там се горят гуми, че нощем не може да се спи от мощна музика и кавги, идващи от циганските къщи, че там непрекъснато се самонастаняват нови и нови роми и други
На 18 юли 2016 година кметът персонално обиколи региона към Балаклия , изслуша жалбите на хората и се убеди, че те са основателни. Направената инспекция посочила, че три от къщите там са на „ Жилфонд, останалите са частни и са отдадени чартърен. В региона нямало канализация , а дворовете към полуразрушените домове са заринати с отпадъци .

Още в същия ден Георг Спартански разпореди да се вземат радикални ограничения за разчистването на терена. Да бъде основана комисия, която да освидетелства рисковите постройки и да даде наставления на притежателите им да ги отстранен.

Разпореждането му бе изпълнено, рисковите постройки бяха разказани, а жителите на трите къщи на „ Жилфонд “ бяха преместени в други общински жилища. Десетина дни по-късно багери отстраниха първите две съборетини. Акцията продължи и през есента. С социална поръчка за реализатор на дейностите по премахването на отчуждени и нездравословни здания бе определена плевенската компания „ Нитов инженеринг “. В началото на ноември бяха съборени още девет здания . Един от самонастанилите се в тях жители отказал да излезе, само че след намесата на полицията той бил изведен от постройката.

След окончателното почистване на терена кметът Спартански предложи на него да се построи площадка за скейтборд .
„ По проекта на града на това място е планувано да има парк, зелена зона. В Плевен нямаме скейтборд площадка и в това отношение сме длъжници на младежите. Тъй като не можем да ситуираме такава площадка в централната градска част, ще предложа на общинските съветници да я създадем на разчистения терен до Балаклия. Мястото е уместно – в естествена зелена среда, безвредна за скейтърите, тъй като в близост няма придвижване на коли “, разясни тогава градоначалникът.
Кметският екип изготви план за скейтпарк, който бе показан на общинските съветници.
Автор: Ангел Атанасов
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР