Още по темата21.04.2018 / 12:55Първо в Петел“: Община Варна предава

...
Още по темата21.04.2018 / 12:55Първо в Петел“: Община Варна предава
Коментари Харесай

Още по темата за съдбата на „Слава“ в Петел: Управленско късогледство е да не я превърнем в музей, каза о.з. контраадмирал Попов

Още по темата21.04.2018 / 12:55Първо в „ Петел “: Община Варна предава последната подводница на България с цел да отиде за скрап, нямало потребност да я прави музей

Отказът последната българска подводница „ Слава “ да бъде превърната в музей е демонстрация на управническо късогледство, това разяснява пред „ Петел “ един от най-уважаваните български морски офицери от запаса, контраадмирал Румен Попов. „ Ако слушаме какво ни споделя община Варна по този въпрос, очевидно там няма предпочитание тази концепция да се реализира. Това е скудоумие, скърбя за думата, само че не мога да я спестя “, съобщи той.

Както „ Петел “ към този момент заяви, локалната власт във Варна, която е притежател на дарената от Министерството на защитата подводница „ Слава “, е подготвена да изостави десетгодишната концепция тя да бъде реставрирана и експонирана. Взето е решение последната ни бойна подводна лодка, към този момент извадена от въоръжение, да бъде върната на страната, което най-вероятно значи, че тя ще бъде нарязана за скрап. Причината била „ неналичието на публичен интерес “, която била демонстрирана от Общинския съвет, който не отделя средства в локалния бюджет за превръщането ѝ в музей.

„ Какъв човек може да каже, че няма публичен интерес? Аз съм посещавал такава подводница – музей в Анверс, където пред нея имаше един непрестанен поток от гости. Подводницата преди всичко е доста забавно оборудване, това не е лек автомобил. Впечатлението да посетиш нещо такова остава за цялостен живот “, съобщи контраадмирал Попов.

Той беше безапелационен, че в случай че България желае да резервира и развие морските си обичаи, сходен музей е извънредно нужен. „ Връзката с морето и традициите на флота би трябвало да се възпитават от детските години, от времето, когато имаме максимален интерес към този Божи свят “, изясни ветеранът на подводния ни флот.

Според контраадмирал Румен Попов обаче въпросът не опира единствено до това да се основават атракции. „ Трябва да се научим, че морето не е единствено плаж, че то е и стопанска система, и защита, и благосъстояние, и голям транспортен масив “, счита висшият морски офицер от запаса. За страдание, България като че ли няма предпочитание да е същинска морска страна и мисленето най-малко на управници ни не се е трансформирало доста от епохата, в която къщите по крайбрежието ни са се строели с тил към морето и с врата към сушата.

В диалогът си с кореспондент на „ Петел “ о.з. контраадмирал Петров разяснява и различен въпрос, свързван директно с подводницата „ Слава “. След нейното изваждане от строя, опциите на Военноморските ни сили неизбежно понижават. И то освен тъй като нямаме подводни лодки като директно средство за търсене на предимство против възможни враждебни плавателни съдове, само че и тъй като тяхната липса отслабва отбраната против този вид бойни средства.

„ Подводниците в никакъв случай не са били като количество доста, само че какво е стратегическото им смисъла може да се съди по броя на корабите за битка с тях, който е голям “, разяснява Румен Попов. Той е безапелационен, че нито хидроакустиците ни, нито командирите на кораби могат да се обучат качествено да се оправят с противников подводници единствено благодарение на тренажор. „ Преди взаимното образование беше всекидневна процедура, в днешно време би трябвало да чакаме взаимни учения със съдружниците ни, с цел да получи новото потомство някакви на практика умения “, разяснява контраадмиралът. Той беше безапелационен, че в случай че българските Военноморски сили желаят да запазят своята боеспособност, страната ни един ден би трябвало още веднъж да има подводница. Това ще е извънредно комплицирано и скъпо начинание, само че би трябвало да бъде осъществено.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР