Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво

...
Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво
Коментари Харесай

Вечерни новини: Еврофондовете за Източна Европа са под риск, Борисов срещу пушенето, премиерска оставка в Армения

Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Шефът на антикорупцията желае законови промени за строителството, безредици в Армения, Ким стопира нуклеарните проби и кой завоюва маратона в Лондон
22 апр 2018
Вечерни вести: Прокурорска офанзива по кабинета, Куба с нов водач, непознатите вложения порастват

И още: Достъпът до футболни мачове ще се затегне, Фейсбук с нови права за европейците, Warner Bros с увеселителен мегапарк в Абу Даби
19 апр 2018
Вечерни вести: Защо нараства токът, сагата " Иванчева ", предварителни избори в Турция

И още: Кой ще ръководи Куба след Кастро, загадка среща на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ с Ким Чен-ун, какъв брой ще са ВЕИ-тата в Европа 2030 година
18 апр 2018 В България денят мина без разтърсващи случки. Вълнение провокира единствено ясно изразената към този момент позиция на премиера Борисов против връщането на залите за пушачи и непушачи в заведенията, каквато концепция има Валери Симеонов.

Новината, която усмихна Европа и света през днешния ден пък бе появяването на бял свят на третото дете на херцогинята на Кембридж Кейт Мидълтън и принц Уилям, което е момче.

След десетдневни митинги и безредици в Ереван, стачкуващите въпреки всичко реализираха това, за което се бореха, а точно оставката на премиера Серж Саркисян, само че на дневен ред остават проблемите с бедността и корупцията в някогашната руска република.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

FT: Милиарди от еврофондовете може да се пренасочат от Източна към Южна Европа след 2021 година

Страните от Централна и Източна Европа може да изгубят десетки милиарди евро от кохезионните фондове на Европейски Съюз за идващия бюджетен интервал поради пренасочването им към Южна Европа и редуциране на средствата. Това твърди FT като се базира на работен документ на ЕK. Достъпът до контрактуваните средства за 2021-2027 година евентуално ще става и при по-строги условия, в това число съблюдаване на " върховенството на закона ". Проектът е под заглавие " кохезия и полезности ", което съгласно изданието ясно приказва за упованията.

Официалните договаряния за идната многогодишна финансова рамка още не са почнали, само че в случай че концепциите в документа, представен от FT, се наложат, то от България, Полша, Унгария и Румъния милиарди евро ще се пренасочат към Испания или Гърция, които имат финансови компликации, както и към небогати региони на Франция и елементи от Германия и скандинавските страни, където има стотици хиляди мигранти.
Обвързването на парите с върховенството на закона пък явно е ориентирано към Унгария и Полша, които имат спор с Брюксел, само че България също е уязвима по тази линия и елементарно може да се окаже в същата позиция при смяна в конюнктурата.

Премиерът на Армения подаде оставка след 10 дни митинги

Премиерът на Армения Серж Саркисян подаде оставка в понеделник. Решението идва след повече от 10 дни на митинги, в които участваха хиляди арменци. Начело на демонстрациите, който влязоха в няколко сблъсъска с полицията, е водачът на опозицията - депутатът Никол Пашинян. В понеделник към тях се причислиха и стотици военни чиновници. Пашинян отхвърли да договаря със Саркисян, като го назова " политически мъртвец " и настояваше само за оставката му.

Поводът за митингите бе хода на Саркисян да остане на власт като министър председател, откакто изкара два мандата като президент. По конституция президентът има право единствено на два мандата, само че Саркисян прокара противоречива промяна, с която трансферира множеството властови компетенции на премиера. След това партията му, която има болшинство в Народното събрание, наложи избирането му за министър председател. Освен поради арогантния ход, с който Саркисян се завърна на власт, обаче мотор за митинга е бедността и корупцията в страната, както и неуспехът на Саркисян в битката против тях, като националната стопанска система остава в ръцете на олигарси.

Борисов е срещу концепцията на Валери Симеонов за връщане на пушенето в заведенията

Премиерът Бойко Борисов разгласи, че е твърдо срещу връщането на разделянето в заведенията на салони за пушачи и салони за непушачи. Идеята е на вицепремиера Валери Симеонов, само че двамата не са я обсъждали нито персонално, нито на съдружен съвет. Аргументите на сълидера на " Обединени патриоти " са, че контролът не бил добър, и по този начин и по този начин възбраната не се спазвала. Искането му идва на фона на скандалното решение да се върнат зоните за пушачи в Австрия, което провокира рецензии от Европа.

Борисов показа позицията си след представянето на данните от обичайното проучване на каузи на контрабандните цигари, които демонстрираха, че за първи път от второто тримесечие на 2014 година той пораства, въпреки и с малко - последните данни са за 6.6% през четвъртото тримесечие на 2017 по отношение на 6% през третото, което бе и най-ниското равнище от 2010 г насам. Въпреки това Борисов не бе удовлетворен и обичайно даде един месец период на Министерство на вътрешните работи да се оправят със сивия бранш.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО?

Третото кралско бебе на Англия е момче


Херцогинята на Кеймбридж Катрин Мидълтън роди момче. Това е третото дете на Кейт и принц Уилям след принц Джордж Александър Луи и принцеса Шарлът Елизабет Даяна. Заради Шарлът законът за наследяването бе по този начин изменен, че тя е четвърта в реда на наследството на короната (след дядо си Чарлз, татко си Уилям и принц Джордж) и не може да бъде изместена от родени след нея братя. Третото дете на Кейт и Уилям разбираемо не бе такава медийна сензация. Освен това то бе засенчено и от идната женитба на чичо си принц Хари за американската актриса Меган Маркъл. Детето се роди два дни откакто кралица Елизабет навърши 92 година На фотографията Почитател на кралското семейство пред болничното заведение " Сейнт Мери ", където е призната Кейт.

Фотограф: Henry Nicholls [Reuters]

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Започна визитата на Макрон в Съединени американски щати

Френският президент Еманюел Макрон стана през днешния ден първият държавен водач, който отива на държавно посещаване в Съединени американски щати, по време на ръководството на Тръмп. То ще продължи три дни и измежду главните тематики на диалозите ще бъдат съглашението за иранската нуклеарна стратегия, комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Европейски Съюз, битката с тероризма, Северна Корея, Сирия, връзките с Русия.

Тръмп даде на Европейски Съюз период до 1 май да контракти непрекъснато изключение от товите мита да артикули от стомана и алуминий, а на Франция, Англия и Германия - до 12 май " да поправят " съглашението за иранската нуклеарна стратегия и да върнат глобите против Техеран. Сега Макрон ще опита дипломатично да убеди Тръмп да одобри по-меки позиции, употребявайки обстоятелството, че връзките сред двамата са положителни. В петък във Вашингтон идва и канцлерът Ангела Меркел, която обаче няма положителни персонални връзки с Тръмп и настроението евентуално ще бъде друго.

Ден за чуване на претендентите за КЕВР и за антикорупционната комисия в Народното събрание

Вторник е ден за чуване в Народното събрание на претенденти за попълване на самостоятелни органи. Сутринта Комисията по енергетика ще изслуша петимата претенденти за попълване на четирите овакантени места в КЕВР, чийто състав се обновява в средата на мандата по чоп. По обяд пък стартира чуването на четиримата претенденти за членове на новата антикорупционна комисия в парламентарната комисия за битка с корупцията и спор на ползи – един зам. -председател и трима членове.

Изслушването е кардинално значимо, тъй като и двата органа, чийто състав се дефинира, са свърховластени – всеки в своята област. Очакванията обаче са и двете процедури да преминат официално, както постоянно до момента. Три от предложенията за състав на КЕВР са в действителност досегашни членове, а номинациите за антикорупционнта комисия са напълно в пълномощията на нейния ръководител.

ЛИЧЕН ПРИМЕР

Майкъл Блумбърг ще заплати персонално вноската на Съединени американски щати в Парижкото съглашение за климата

Милиардерът и някогашен кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг ще напише чек за 4.5 милиона $, с цел да покрие финансовото присъединяване на Съединени американски щати в Парижкото съглашение за битка с климатичните промени тази година, съобщи " Ройтерс ". Миналата година президентът Доналд Тръмп скандално отдръпна страната от съглашението и по този начин Съединени американски щати станаха единствената страна, която се разгласи срещу него. Блумбърг сподели в изявление за CBS, че се надява Тръмп да промени мнението си следващата година, само че в случай че това не стане, той ще продължи да отпуска пари за съглашението. " Фондацията за щедрост на Блумбърг ще извърши обещанието си да покрива всички наложени от федералното държавно управление съкращения на разноските на Съединени американски щати за климата ", се споделя в декларация на фондацията.

Фотограф: Yuri Gripas

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Държавният дълг на България понижава от 27.3 милиарда лева през 2016 година до малко над 25 милиарда лева през 2017 година, демонстрира статистиката. Така задлъжнялостта на страната пада от 29% до 25.4% от брутния вътрешен артикул на страната - третото най-ниско равнище в Европейски Съюз след Естония (9%) и Люксембург (23%), до момента в който междинното за съюза е 81.6%.

Централната банка на Иран публично е забранила използването на криптовалути при финансови транзакции във всички парични и финансови центрове в страната, в това число банки, финансови институции и обменни бюра. Решението е и част от напъните на Техеран да управлява валутния пазар, откакто курсът на иранския риал спадна до исторически най-малко по-рано този месец.

От идната 2019 година за възрастните хора над 60 години ще бъде обезпечена безвъзмездна противогрипна ваксина , а от 2020 година ще се вкара безвъзмездна ваксина против варицела - съгласно насоките за развиване на Националния имунизационен календар. България е единствена страна в Европейски Съюз и на Балканите, която не реимбурсира ваксина против грип, а 90 % от случаите на гибел при болести, свързани с грипа, са при хора над 65 година

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Българското европредседателство провежда младежка конференция с полуголи танцьорки и корав алкохол

Младежката конференция в София през предходната седмица (17-19 април), проведена от българското европредседателство и финансирана от Европейски Съюз, е образец за фиктивен метод, неприятна организация и неуместно държание на част от формалните лица. Това се споделя в публикация на EURACTIV, озаглавена " Европейската Младежка конференция, проведена от Българското председателство, оставя неприятен усет ".

Участници в конференцията споделят, че младежите на практика са били изключени от полемиката за сметка на формалните лица. Редом с това кетърингът за самата конференция включвал корав алкохол - също българска иновация. А вечерта след сесията за тъждество сред половете било проведено празненство, на което полуголи дами танцували върху масите. " Възмутително е, че парите на европейския поданик се харчат по този метод ", разясняват участници. За сметка на това, обаче, имало отлична организация на доброволци, които да приветстват българския министър председател Бойко Борисов по време на речта му.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР