Още по темата Вечерни новини: България с най-несвободни медии и

...
Още по темата Вечерни новини: България с най-несвободни медии и
Коментари Харесай

Вечерни новини: България в чакалнята за еврозоната до година, КЕВР все пак ще одобрява енергийни сделки

Още по тематиката
Вечерни вести: България с най-несвободни медии и на Балканите, " Ню имидж " купува 50% от вестниците на Пеевски

И още: Тръмп и Макрон ще предоговарят ядредната договорка за Иран, " Кадифената гражданска война " в Армения продължава, съдът ще реши на следващия ден да остави ли Иванчева непрекъснато в ареста
25 апр 2018
Вечерни вести: По-малко дотации за едри земеделци, без скъпия ток на Ковачки и Папазов

И още: Жертви в Торонто, откакто ван се вряза в пешеходци, ЕK проверява придобиването на Shazam от Apple
24 апр 2018 Ключовата за развиването на страната ни вест от четвъртък е хоризонтът от една година за влизането на България в така наречен чакалня на еврозоната - механизмът ERM II, който министър председателят Борисов и зам.-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис оповестиха.

Важни вести има и за енергийния бранш, откакто депутатите дефинитивно трансформираха Закона за енергетиката: от една страна, либерализацията на бранша продължава, като зелената сила скоро ще се продава на борсата, а от друга, КЕВР получи рисково доста и огромни пълномощия да утвърждава покупко-продажби в енергетиката.

На световната сцена значимите вести на процедура предстоят на следващия ден, когато ще се случат две основни срещи - сред водачите на Северна и Южна Корея, която носи очаквания за мир; и сред Тръмп и Меркел, като немският канцлер ще има тежката задача смекчи крайните позиции на американския президент по значими тематики, откакто Макрон не съумя, въпреки визитата му по-рано през седмицата да мина със мощно другарски звук.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света До една година България може да е в чакалнята за еврозоната съгласно Борисов и Домбровскис

До месец България ще получи от Европейската централна банка пътна карта, която обрисува главните стадии на процеса до присъединението й към валутния механизъм ERM II, или по този начин наречената чакалня на еврозоната. А до една година страната може да е влезнала в преддверието. Това стана ясно от изявлението на премиера Бойко Борисов. Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис удостовери хоризонта, въпреки че малко по-рано говореше за месеци. Другата вест е, че европейските институции упорстват България първо да се причисли към банковия съюз и едвам тогава да влезе в ERM II.

Наличието на пътна карта за процеса на присъединение към така наречен преддверие на еврозоната, в която се разказва какви промени се желаят от страната ни, е добра вест за България. Залогът за приемането ни в ERM II обаче се оказва банковият съюз.

След нов поврат КЕВР въпреки всичко получи право да спре договорката с CEZ

След разногласия и диспути в Народното събрание депутатите от ГЕРБ за следващ път смениха позицията си и дефинитивно дадоха право на енергийния регулатор да позволява покупко-продажби като тази сред CEZ и " Инерком ". До през вчерашния ден ГЕРБ бяха твърдо срещу, в този момент обаче Делян Добрев разгласи, че е взето политическо решение за поддръжка на предлагането на " Патриотите ", с което КЕВР ще има последна дума за покупко-продажби с над 20% от капитала на сдружения за транспорт на електрическа енергия, топлинна сила и газ, както и право да лишава лиценза им. Против гласоподаваха единствено Движение за права и свободи.

Новите пълномощия дават свръхвласт на регулатора и са евентуално рискови, още повече че на никое място не е посочено въз основата на какво регулаторът ще взима решения. Ако не се вкарат ясни и точни критерии, КЕВР ще може по своя (или политическа, въпреки официално да е независим) преценка да спре всяка договорка в енергетиката. Което е следващият неприятен сигнал за частните вложители.

Турция осъди 14 публицисти на затвор за връзки с Гюлен

Турски съд осъди на затвор от 2.5 до над 8 години 14 сътрудници на опозиционния вестник " Джумхюриет " по обвиняване в поддръжка за " терористични организации ". Журналистите са упрекнати в съдействие с Кюрдската работническа партия (ПКК) и духовника Фетхуллах Гюлен, който съгласно Анкара е провел несполучливия опит за държавен прелом от юли 2016 година Собственикът на вестника Акън Аталай е наказан на повече от 8 години затвор. Той към този момент прекара в предварителния арест 542 дни, в този момент въпреки всичко е пуснат под гаранция в очакване на процедурата на обжалване. Другите наказани публицисти са освободени под гаранция на по-ранен стадий от процеса.

Вестникът, който е мощно сериозен към президента Реджеп Тайип Ердоган, отхвърля обвинениятa и ги дефинира като неуместни. Според " Джумхюриет " правосъдният развой е политически стимулиран и има за цел да сплаши една от последните самостоятелни медии в Турция.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Брад Пит ще прави филм за абсурда " Уайнстийн "

Подуцентската компания на Брад Пит ще прави филм по абсурда " Уайнстийн ", заяви Reuters. Plan B Entertainment, чийто притежател е Пит, и Annapurna Pictures са купили правата за филмиране на историята от публицистите на New Yprk Times Джоди Кантор и Меган Туохи, които първи разкриха половия тормоз, на който Уайнстийн е подлагал доста дами. Текстовете им въодушевиха международното придвижване #MеToo и завоюваха премия " Пулицър " дружно със сп. New Yorker, което също работеше по историята. Филмът ще опише по какъв начин те са работили по разкритията си по сходство на наградения с " Оскар " през 2015 година Spotlight, отдаден на репортерите от Boston Globe, спечелили " Пулицър " с следствията си за педофилията в католическата черква.

Фотограф: Suzanne Plunkett

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Северна и Южна Корея ще проведат първата си среща на високо ниво от повече от десетилетие в петък. Разговорите сред севернокорейския водач Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин ще се съсредоточат върху превръщането на полуострова в зона, свободна от нуклеарни оръжия. Срещата може да се одобри като знак, че след двегодишно утежняване на връзките поради нуклеарната стратегия на Пхенян облаците над Корейския полуостров се разсейват. Миналата седмица Ким разгласи прекъсване на нуклеарните и ракетни опити. Срещата сред водачите на двете Кореи би трябвало да приготви почвата за бъдещи диалози сред Ким и Доналд Тръмп.

Ангела Меркел идва в петък на публично посещаване при Тръмп в Съединени американски щати. Двамата ще сблъскат позиции по основни тематики, измежду които търговията и иранската нуклеарна договорка. Меркел не съумя да откри положителни персонални връзки с американския президент и нейната аудиенция в Белия дом евентуално ще се разграничава от тази на Макрон, която завърши блестящо в сряда. " Смятам, че визитите на Макрон и Меркел би трябвало да се преглеждат като една. Макрон се погрижи за хубавите фотоси, Меркел ще свърши тежката работа ", разяснява трансатлантическия координатор от ХДС Петер Байер.

Неформалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси ЕКОФИН ще се организира на 27 и 28 април в НДК. В първия ден от срещата министрите на финансите и стопанската система и централните банкери от Европейски Съюз ще обсъдят конвергенцията в Европейски Съюз и по-нататъшното понижаване на фрагментацията на финансовите пазари. Вторият ден ще бъде отдаден на събираемостта на приходите към бюджета, битката с данъчните измами и корпоративното облагане и облагането на цифровата стопанска система.

ТЕХНОЛОГИИ

Японци сътвориха същински Трансформър

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Хуманоиден робот в жанр " Трансформър ", прочут от едноименните филми, сътвориха японски инженери. Високият 3.7 м робот " J-deite RIDE " може да изминава към 100 метра в час, когато е на два крайници, само че единствено за минута се трансформира в спортна кола, в която да се возят двама души. За Кенжи Ишида, който е изпълнителен шеф на компанията основател на робота -Brave Robotics и почитател на анимациите с роботи, това е сбъдната детска фантазия. Той споделя, че се надява тя да въодушеви и други.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Кметът на " Младост " Иванчева остава в ареста , откакто Апелативният профилиран углавен съд удостовери мярката й на задържане по обвиняването за взимане на рушвет. Постоянно в ареста остават и заместничката й Биляна Петрова и някогашния кмет на общината Петко Дюлгеров, апетитен за медиатор.

Европейска комисия осъди България в Съда на Европейски Съюз, защото България не е присъединила цялото орнитологично значимо място, обхващащо Рила планина, в специфичната предпазена зона " Рила " мрежата " Натура 2000 ". Ако страната не предприеме нужното да извърши решението на съда, Европейска комисия ще заведе ново дело и ще желае налагане на санкции.

Футболната звезда Лионел Меси завоюва значима борба в съда , която му разреши да записва на своето име комерсиална марка за спортни артикули. Казусът бе позволен от Съда на Европейски Съюз, който одобри, че Меси е задоволително прочут и няма по какъв начин името му да бъде сбъркано с други марки.

Лидерът на арменската съпротива Никол Пашинян договаря с парламентарните сили за поддръжка като кандидат-премиер, откакто хиляди арменци продължиха да стачкуват с това искане и след оставката на скандалния доскорошен министър председател и преди този момент президент Серж Сарксян. Парламентът ще гласоподава за нов министър председател на 1 май.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР