Още по темата Услуга за локализиране на затворници през мобилен

...
Още по темата Услуга за локализиране на затворници през мобилен
Коментари Харесай

Amazon продава на полицията технологията си за лицево разпознаване

Още по тематиката
Услуга за локализиране на пандизчии през мобилен телефон в Съединени американски щати следи местоположението на всички

От Securus Technolgies не вършат инспекция на документите, с които се декларира достъп до местоположението
19 май 2018
Как софтуерните колоси изгубиха ореола си

След абсурда с Фейсбук водачите в технологиите от ден на ден се трансформират от " спасители " в " опасност "
20 апр 2018
Дигитални модели

Кои са новите софтуерни нововъведения от тази седмица
20 апр 2018
Те ненавиждат някой да ги управлява

Как прокуратурата и службите разрушиха бюрото за надзор над специфичните разследващи средства
13 апр 2018
Бойко Рашков: Контролът върху подслушването е на практика блокиран

Председателят на бюрото за надзор върху специфичните разследващи средства пред " Капитал "
5 апр 2018 Amazon продава на полицията в Орегон и Орландо технология за лицево различаване съгласно документи, получени от Американския съюз за цивилен свободи (American Civil Liberties Union). Новината провокира бурни реакции от страна на групите за цивилен права.

Според документите, получени посредством поръчка по закона за независимост до информация, Amazon дава както технологията Rekognition ( " Разпознаване " ), по този начин и консултантски услуги. От Amazon разясняват, че тя се използва постоянно.

Технологията употребява изкуствен интелект, с цел да разпознава обектите, хората, сцените и доста други неща в изображения или видеоклипове. Тя може да бъде употребена от правоприлагащите органи за различаване и следене на обвинени лица или " лица, представляващи интерес " в действително време. Според уеб страницата на Amazon по-късните версии на инструмента могат да разпознават до 100 от най-големите лица в обещано изображение, което значи, че може да разпознава лица в тълпата.

" Камери на всички места в града "

В документите е разказано, че Rekognition към този момент се употребява от полицията в Орландо и офиса на окръжния шериф в Орегон. И двете организации са станали клиенти на Amazon предходната година.

В имейл преписка сред Amazon и един клиент - шерифството на окръг Каунти в Орегон, отделът декларира, че има почти 300 хиляди изображения, качени в Rekognition, множеството от които са от камери за сигурност или фотоси, предоставени от жители.

Полицията във Вашингтон каунти споделя, че употребява Rekognition, с цел да търси и разпознава незнайни лица, обвинени в кражба, хора в неопределеност, възможни очевидци и съучастници.

От American Civil Liberties Union цитираха презентация на Amazon, в която те споделят, че полицията има камери на всички места из града, с които изпращат фотоси в действително време и ги съпоставят с лица от интерес на полицията.

От организацията показаха опасенията си, че сходна технология би основала нова система, в която държавното управление да следи жителите, в това число и кой върви на митинги, или да следи имигранти, които се пробват да стартират нов живот. Според тях тази система би била непропорционално ориентирана към малцинствени групи. Те приканиха създателя и основен изпълнителен шеф на Amazon Джеф Безос да спре да продава технологията на държавното управление.

Отговорът на Amazon

От Amazon разясниха, че изискват от клиентите си да употребяват услугите им съгласно закона и ако се откри корист, приключват правата за прилагане. Те подсетиха, че Rekognition има доста потребни приложения, като да вземем за пример намирането на отвлечени хора, деца, които са се изгубили, даже по време на кралската женитба преди няколко дни във Англия е употребена, с цел да разпознае гостите на тържеството. Amazon подчертаха, че не е рационално да се отхвърля нова технология, тъй като с нея би могло да се злоупотреби.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР