Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (12

...
Още по темата Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (12
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (12 юни)

guts&brainsDDB е организация на годината за 2018 г.; Кой завоюва Saatchi Circle FARA; Започна кандидатстването за премиите на БАР; Екип от NEXT-DC ще се състезава в рекламния конкурс Ad Stars в Южна Корея; Българска национална телевизия ще има ново лого и други
12 юни 2018
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (5 юни)

Комисия за защита на конкуренцията стартира задълбочена инспекция на покупката на Нова тв; Столичната община с нова разпоредба за външната реклама; Нови кадрови промени в БНТ; Самуил Петков е определен да се включи в медийната академия за млади експерти на фестивала Cannes Lions и други
5 юни 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Колко влага Българска национална телевизия в международното състезание по футбол

Инвестицията на Българската национална телевизия (БНТ) е в права за лъчение и макар че не афишира цената, която е платила, с аргумента, че е комерсиална загадка, съгласно два самостоятелни източника на " Капитал " инвестицията е малко над 3 млн. евро. Същата сума Българска национална телевизия влага и 2014 година, когато шампионата беше в Бразилия.

За времето на международното състезание Българска национална телевизия е създала четири премиум пакета, като цената им зависи от броя рекламни клипове, спонсорски заставки, промоанонсите и импресиите за онлайн рекламата. В взаимозависимост от това по кое време сте платили за рекламния пакет - през януари или в края на май, броени дни преди международното състезание, рекламодателите могат да употребяват отстъпка. Предлагат се и четири общоприети рекламни пакета.
Първенството несъмнено има интерес от страна на рекламодателите, които целят мъжката публика, както и тези, които имат връзка с футбола или имат мощна лятна сезонност на продажбите. Не инцидентно секторите с максимален интерес към международното са бира, телеком, ритейл, коли, спортни залози, финанси, прецизират от организациите.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Петя Жекова е новият управител " Маркетинг " на Sanofi Pasteur

Петя Жекова заема поста на управител " Маркетинг " за България, Хърватия и Словения на подразделението за ваксини Sanofi Pasteur на френската фармацевтична компания Sanofi. Тя има над 10-годишен опит във фармацевтичната промишленост в региона на имунизациите, като в екипа на Sanofi Pasteur е от 2011 година, когато се причислява в ролята на управител " Маркетинг и продажби " за България. На новата си позиция Жекова дава отговор за създаването на тригодишните стратегически и оперативни бизнес проекти в трите страни в сходство с цялостния проект на групата, както и за създаването и осъществяването на маркетингови тактики, годишни бизнес проекти и оценка на пазарната обстановка във всяка от страните.

Бисер Манолов поема ръководството на " Forbes България "

Фотограф: Надежда Чипева
Финансистът Бисер Манолов е новият основен редактор на " Forbes България ". Той ще дава отговор както за печатното издание, по този начин и за уеб страницата на Forbes, който ще бъде и фокус в развиването на медията. Списанието е част от издателската група " Атика Ева ", в която влизат още EVA, OK!, Joy, Playboy и Esquire. Тази година издателството в България удължи лицензионния си контракт с американската Forbes Media, който дава права за потреблението на марката Forbes у нас. През годините Бисер Манолов е бил основен дилър в UniCredit Bulbank, ръководител на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете, както и член на управителния съвет на основаната в Швейцария Международна асоциация за депозитно обезпечаване.

IKEA показа нова световна тактика за стабилно развиване

Шведският мебелен бранд IKEA показа световната си тактика за природосъобразно произвеждане и метод на живот, която ще се развие под мотото " За хората и планетата ". Сред поставените цели и задължения на марката са в международен проект да отстрани всички пластмасови артикули за еднократна приложимост от гамата си до 2020 година, за производството на всички артикули да бъдат употребявани единствено възобновими и рециклирани материали до 2030 година и до 2025 година да разширят на гамата си от слънчеви решения за дома. В България компанията разгласи и взаимното си партньорство със SPARK, като паркингът на магазина в София става зона за шерване на електрически автомобили.

Агенцията guts&brainsDDB желае да усили фрапантно приходите си от чужбина

guts&brainsDDB стана организация на годината на рекламния фестивала ФАРА 2018 година, а втората най-престижна премия - " Рекламодател на годината ", получи техният дълготраен клиент Telenor. Разговаряхме с двете компании за рекламния пазар в България и посоката им на развиване. Сред целите на guts&brainsDDB е увеличение на плановете, осъществени за непознати пазари, подобряването на креативните хрумвания и привличането на нови млади и надарени фрагменти в организацията.

От Telenor пък ще продължат да залагат на модела за разказването на същински истории през акциите им, който в резултат на показаните резултати в България към този момент е приспособен и в други страни, където оперира телекомът. Двете компании се сплотиха към мнението, че равнището на българската реклама се подвига, само че при към момента доминиран от малкия екран пазар, липсват отличаващи се цифрови решения. За да има от ден на ден положителни образци пък, съгласно тях ФАРА би трябвало да се отвори и за интернационалните организации, които да показват работата си в България.
Повече от диалога с guts&brainsDDB и Telenor може да прочетете тук> >

Българска акция беше отличена на премиите на Международната PR асоциация

Информационна акция, отдадена на виновното използване на антибиотици, е измежду наградените планове на годишните интернационалните награди Golden Word Awards, проведени от Международната PR асоциация (IPRA). Кампанията, отличена в категория " Публичен бранш ", е направена от информационната организация APRA Porter Novelli BCG в партньорство с Националния център по заразни и паразитни заболявания и Световната здравна организация.

Дигитален бизнес

Reddit ще предлага нейтив видеореклами

Миналия вторник най-голямата платформа за тематични онлайн конгреси Reddit разгласи, че към този момент ще предлага нейтив видеореклами, които ще се пускат автоматизирано без тон, написа изданието AdAge. Сред първите рекламодатели, възползвали се от новия формат, са Nintendo, Netflix и Audi. Reddit има над 300 млн. консуматори, което го прави третия най известен уеб страница в Съединени американски щати, като трафикът надминава този на Фейсбук и Amazon. " Смятаме, че колкото повече пораства трафикът ни дружно с видеосъдържанието ни, толкоз по-благоприятна среда сътворяваме за рекламодателите ", сподели Джен Уонг, основен действен шеф на Reddit, в публично известие.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Медии се сплотяват против измененията в логаритъма на Фейсбук

Фейсбук към този момент ще третира всички реклами от медии като политическо наличие, написа AdAge. Това значи, че в случай че дадена медия промотира публикация в обществената платформа, която е на политическа или социална тема, тя ще би трябвало да бъде обсъждана като политическа реклама и ще би трябвало да премине развой по утвърждение, с цел да бъде оповестена. Тези промени провокираха необятно неодобрение е редица медийни организации в Съединени американски щати, които се сплотиха и подадоха недоволство до изпълнителния шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг. В него те настояват, че " съответно тази част от логаритъма не съумява да разпознае висококачествената публицистика, която е напълно друга от политически зареденото наличие из другите елементи на платформата ".
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Медиен бизнес

Comcast конкурира Disney с оферта от 65 милиарда $ за 21st Century Fox

Американският кабелен конгломерат Comcast усъвършенства офертата си за придобиването на огромна част от медийната империя на Рупърт Мърдок 21st Century Fox. Така компанията стартира наддаване с колоса в развлекателния бизнес Walt Disney, която също е претендент. Новата оферта е 35 $ за акция на Fox, оповестиха от Comcast. Това прави оценка от към 65 милиарда $.

През 2017 година Disney предложи 52.4 милиарда $ за по-голямата част от филмовия и телевизионния бизнес на групата на Мърдок, като се стигна до съглашение, включващо филмовите студиа на Fox, мрежите National Geographic и FX, Star TV и дяловете в Sky, Endemol Shine Group и Hulu, както и районни спортни мрежи.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

AT&T завършва придобиването на Time Warner за 85 милиарда $

Вторият максимален мобилен оператор в Съединени американски щати - AT&T, завършва договорката за медийната компания Time Warner. Придобиването ще коства на AT&T 85 милиарда $, което я прави четвъртата най-голяма договорка в телекомуникационната промишленост. Две години откакто Министерството на правораздаването заведе дело против договорката, федералният арбитър Ричард Лион й даде безкомпромисна зелена светлина, като съгласно него сходни покупко-продажби са нужни на фирмите, които желаят да конкурират софтуерни колоси като Alphabet (Google), Netflix и Amazon. Според AT&T тези компании имат прекомерно огромен дял от пазара за платено онлайн наличие.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Рекламен бизнес

Комуникационната група Ogilvy се ребрандира

Агенциите на Ogilvy, част от най-голямата рекламна група в света WPP, оповестиха световното си ребрандиране и нов модел на консолидирана работа. Компаниите към този момент са с ново лого и ще работят под обединявания бранд Ogilvy Group вместо, както бяха до момента, разграничени съгласно специализацията на организациите. На мястото на 12-те разделения групата показа нови така наречен качества, в които влизат: креативен умения, тактика, финанси, технология, бизнес развиване, маркетинг и връзки и други Компанията ребрандира и световното си стратегическо звено OgilvyRED, което към този момент се споделя Ogilvy Consulting в отговор на наклонността организациите от ден на ден да са принудени да се конкурират и с огромните консултантски корпорации.

На локалния пазар групата оперира под марката Ogilvy Group Bulgaria, в който влизат рекламната организация Ogilvy&Mather Advertising, цифровата Metric DS, PR и BTL организациите Ogilvy PR и Ogilvy Action, както и медийните Mindshare, MediaCom, Wavemaker и Intomedia. Агенциите в страната също ще последват световното ребрандиране на информационната група
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Фотограф: Ogilvy

Рекламите в Snapchat стават все по-евтини

Цените на рекламното пространство в Snapchat понижават, а напъните за набиране на бърза облага стават все по-отчаяни. През годините компанията твърдеше, че предлага неповторима аудитория, което даже да е по този начин, не решаваше казуса на рекламодателите с невъзможността да бъдат ясно измерени резултати от акциите им. Сега съгласно изследване на софтуерната маркетинг компания 4С междинната цена за хиляда импресии на видеореклама в Snapchat е 2.95 $, което е много по-ниско спрямо Instagram, където костват 4.20 $, и Фейсбук - на цена от 5.12 $, написа изданието AdAge. Преди към две години цената за видеореклама в Snapchat, която излиза на цялостен екран и се пуска автоматизирано с включен тон, беше над 750 хиляди $, а спонсорираните филтри в платформата костваха на марките сред 300 и 500 хиляди $.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Огромната " Джурасик " кутия на Amazon

Миналата година в нетрадиционно огромен кашон за доставка на Amazon се криеше автомобилът Nissan Versa. Сега камионите разнасят друга кутия, в която се крие нещо по-хищно. Според етикета доставката тежи над 8 тона и всеки може да разбере какво се крие вътре, като попита гласовия помощник на Amazon " Алекса ". Оттам следва интерактивно странствуване с динозаври, като най-после всеки получава отстъпка за поредицата филми " Джурасик парк ". Кампанията е взаимен план сред Amazon, новия филм Jurassic World: Fallen Kingom и американския автопроизводител Jeep.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Свободни позиции:

Агенцията Huts JWT разгласи вакантна позиция за стажант текстописец.

Агенцията Nitram разгласи вакантна позиция за акаунт.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР