Още по темата САЩ, Великобритания и Франция нанесоха ракетен удар

...
Още по темата САЩ, Великобритания и Франция нанесоха ракетен удар
Коментари Харесай

Тръмп и Макрон сблъскват позиции относно търговията и Иран във Вашингтон

Още по тематиката
Съединени американски щати, Англия и Франция нанесоха ракетен удар в Сирия

Операцията беше ориентирана против обекти от програмата за произвеждане на химически оръжия
14 апр 2018
Може ли Европейски Съюз да измести Съединени американски щати като международен водач

От значимо значение за Брюксел е да позволи дълговите си проблеми и да усили парите за защита
20 юли 2017 Известно е, че френският президент Еманюел Макрон е приказвал по телефона с американския си сътрудник Доналд Тръмп през последната година повече, в сравнение с с всеки различен водач. Но меката дипломация на Париж, целяща да завоюва доверието на Тръмп и да повлияе на външната политика на Съединени американски щати, ще бъде подложена на тест по време на тридневната аудиенция на Макрон във Вашингтон, като упованията са тя да бъде доминирана от американско-европейските разлики по отношение на търговията и иранската нуклеарна договорка.

Френският президент разяснява връзките си с Тръмп по този начин: " Изградихме мощна връзка. На друго мнение сме по няколко въпроса. Аз постоянно съм извънредно пряк и непосредствен, той – също. Понякога съумявам да го убедя, от време на време – не. " Той поддържа неконфронтационен метод към американския си сътрудник с вярата, че по този начин ще получи отстъпки. Не е ясно обаче дали в този момент това ще даде резултат.

Нестандартно другарство

Програмата на двамата водачи включва вечеря в резиденцията на Джордж Вашингтон в понеделник. Основната работа ще бъде свършена във вторник по време на срещи в Белия дом и взаимна конференция. В сряда френският президент ще приказва пред американския Конгрес.

Тръмп и Макрон започнаха своето ексцентрично другарство преди година в Белгия с твърдо и дълготрайно здрависване, напомня Reuters. И до момента в който други водачи в Европейски Съюз пробват да се дистанцират от американския президент, Макрон поставя старания да гради връзки с него.

Сега френският държавен глава е на избавителна задача за иранската нуклеарна договорка, която Тръмп желае да унищожи, в случай че Европейски Съюз не затегне клаузите й доникъде на май. Споразумението сред Иран, Съединени американски щати и пет други международни сили лимитира нуклеарната стратегия на Техеран в подмяна на повдигането на глобите и когато бе подписано по време на президентството на Барак Обама, бе несъмнено като историческо.

Пред Fox News Макрон разяснява, че би било по-добре договорката да се резервира, вместо да се приключи, наблягайки, че няма " проект Б ", който да я размени. " Перфектно ли е това съглашение? Не. Но в нуклеарен проект какво друго имаме като по-добра алтернатива? Не го виждам ", съобщи той.

Френският президент също по този начин желае да убеди Тръмп да изключи европейските страни от митата за стоманата, които са част от проекта на Тръмп да понижи комерсиалния недостиг с редица страни, изключително Китай.

Очаква се полемиките да включват и Сирия, две седмици откакто Съединени американски щати, Франция и Англия направиха въздушни удари в страната поради подозирана химическа офанзива в град Дума. Преди дни Макрон уточни, че е убедил Тръмп да остави американски войски в Сирия, въпреки че американският президент упорства, че ще ги върне вкъщи, макар че не е обявил краен период за това.

Взаимен интерес

Все още не е ясно дали ще бъде реализиран триумф по тези и други тематики. " Дали настина ще разгадаем, или ще приключим, или ще реализираме цялостно съглашение по някои от въпросите, които ще бъдат наранени, е мъчно да се каже на този стадий ", споделя върховен френски държавен представител.

Едно е несъмнено – сега Франция е преди Германия и Англия в превръщането си в главен европейски контакт за Съединени американски щати. Париж е прагматичен в метода си към Вашингтон, обобщава английската Военновъздушни сили. Съюзът им се основава по-скоро на съвместен интерес, в сравнение с споделена морална визия за света. Този общ интерес е доминиран от сигурност и контратероризъм. Франция се нуждае от Съединени американски щати поради битката си против тероризма, а Париж се трансформира в най-хубавата алтернатива за Вашингтон в областта на военната поддръжка на фона на английската нерешителност след войната в Ирак.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР