Още по темата PReз окото на бурята Комуникационният мениджър на

...
Още по темата PReз окото на бурята Комуникационният мениджър на
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Още по тематиката
PReз окото на бурята

Комуникационният управител на " KBC груп " Мила Миленова пред " Капитал " за провокациите пред непрекъснато изменящата се PR специалност
16 мар 2018
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (13 март)

Таня Кръстева е новият основен редактор на Bloomberg TV Bulgaria; Starobrno показа новата си акция под мото #различно; Започна кандидатстването за стипендия на БДВО; Фейсбук се обръща към музикалния бизнес в търсене на повече видео трафик; Unilever е икономисала 30% от рекламните си разноски през 2017 г.; Рекламните акции във връзка Международния ден на дамата
13 мар 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

All Channels стартира да предлага услугите си в Австрия

Независимата българска информационна група All Channels Communication откри първата си организация отвън страната. Новото сдружение All Channels Austria е основано във Виена с напълно интернационален екип и ще предлага креативен и цифрови решения на австрийския пазар.

Екипът на All Channels Austria все още е формиран от петима задгранични експерти в сферата, като последователно ще се разраства. Компанията ще се управлява от австрийския специалист с дълготраен опит в региона на маркетинговите връзки Александър Сладек. Целта на екипа ще бъде намирането на клиенти и планове на западновропейски пазари, като осъществяването им ще се прави от информационната група в България.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Антон Георгиев е новият креативен водач на " Havas Group България "

Антон Георгиев стана част от креативния екип на информационната група " Havas Group България ", управителен от креативния шеф Николай Ванчев, който се причисли към компанията в средата на предходната година. Георгиев ще управлява оперативно креативните екипи в основаването и реализацията на рекламни акции. Той има над 10 години опит в областта на рекламата, като последно в продължение на три години заемаше позицията креативен шеф в Publicis Sofia, част от групата Publicis One, където в екип беше още веднъж дружно с Ванчев. Преди това Антон Георгиев е бил част от организациите Noble Graphics и New Moment New Ideas, а кариерата си стартира като текстописец. " Вярвам, че рекламата може да трансформира човешкото държание. Добре свършената стратегическа работа отваря вратата за хрумвания, които могат да бъдат вярно ориентирани и извънредно ефикасни, само че в последна сметка смелите хрумвания са това, което не оставя хората безразлични ", разяснява за медиите Георгиев.

APRA Porter Novelli продължава да обслужва " Майкрософт България "

PR организацията APRA Porter Novelli Balkans Communication Group ще продължи информационното обслужване на " Майкрософт България ". Двете компании подписаха контракт за интервал от пет години до края на 2022 година Партньорството им досега продължава към този момент 10 години, като имат осъществени акции в България и Македония.

Агенцията APRA Porter Novelli е учредена през 1994 година, като през 2012 година открива първите си офиси отвън България, а три години по-късно сплотява всичките си филиали в APRA Porter Novelli Balkans Communication Group, която включва България, Сърбия, Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора.

" IAB България " провежда курс за потребление на обществените мрежи за бизнес цели

Организация за цифрова реклама " IAB България " провежда двудневен курс за ръководство на обществените мрежи за бизнес цели. Обучението ще се организира на 24 и 25 март в споделеното пространство SOHO, а цената му е 250 лева без Данък добавена стойност. Лекторите на курса ще бъдат петима експерти от сферата на цифровите връзки, които ще дадат на практика насоки по какъв начин да се построи тактика и по какъв начин да се употребяват оптимално добре опциите на обществените медии според от задачите на бизнеса. Желаещите да се запишат на курса би трябвало да изпратят мейл на [email protected].

В състав на лектора влизат Ангел Искрев, Digital Creative Director в DDB Sofia, Стелла Цокева, Digital Marketing Strategist в What If, Лазар Малаков от Httpool Bulgaria, Георги Малчев, ръководещ съучастник в Xplora.bg, и Ленко Йорданов, цифров управител в Xplora.bg.

Рекламният съвет по саморегулация предложи клипът на " Национална лотария " с гимнастичките да бъде свален от ефир

" Шоколада единствено го миришем... " - тази имитация, произнесена от ръководителя на Федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева, направи доста известен един от последните рекламни клипове на " Национална
лотария ". Той обаче провокира доста повече реакции на неодобрение и подозрения, че нарушава етичнитe правила за реклама, употребявайки и част от гимнастичките в тима на Раева.

В свое решение Националният съвет по саморегулация (НСС) към този момент е установил, че тези подозрения са основателни и рекламата нарушава няколко съществени члена от Националните етични правила за реклама и комерсиална връзка. Етичната комисия към организацията предлага клипът да бъде наведен в сходство с Етичния кодекс или да бъде спрян от разпространяване в ефир. Той обаче е бил плануван за лъчение до края на февруари. Решението, въпреки и закъсняло, е следващото, което се занимава с рекламата на
хазарт - сива територия, в която главните играчи оперират изцяло удобно макар рестриктивните мерки на закона и етичните правила. То би следвало да попречи акцията да има продължение.
Повече по тематиката може да прочетете тук



Започна подаването на поръчки в състезанието " PR приз 2018 " на БДВО

PR организации, рекламодатели и неправителствени организации към този момент могат да подават поръчки за тазгодишния конкурс на Българското сдружение за връзки с обществеността (БДВО) – " PR приз 2018 ". Желаещите да се включат в 18-ото издание на състезанието могат да го създадат, като попълнят електронната форма за кандидатстване, където да опишат в детайли акциите, с които вземат участие и резултатите от тях. Крайният период за подаване на поръчки е 18 април.

Тази година участниците в " PR приз " ще се състезават в общо 16 категории. Това са " Корпоративна информационна акция ", " Кампания за стабилно развитие/корпоративна обществена отговорност ", " Комуникационен план в неправителствения бранш ", " Комуникационен план в обществения бранш ", " Зелени връзки и градска среда ", " Проект за вътрешни връзки ", " Комуникационен план за артикул или услуга ", " Специално събитие ", " Комуникационен план на медия ", " Кризисни връзки ", " Дигитална акция или план ", " Имиджмейкинг " и " Студентски информационен план ".

Добавени са и три нови категории, които съгласно уредниците дават отговор на PR трендовете на пазара, като някои от тях са участвали преди години в конкуренцията. Това са " Комуникационна организация на годината ", която ще се връчва на компанията, събрала най-вече оценки в конкуренцията, " Вътрешен информационен отдел на годината " ще се присъжда на компания, осъществила независимо сполучлива акция, както и " Комуникационна акция за работодателска марка/ Employer Branding ", услуга, наложила се на пазара през последните две години.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Приходите на " Музикаутор " за 2017 година са 7.4 млн. лева

През 2017 година сдружението на композитори и създатели на музикални творби " Музикаутор " е събрало 7.4 млн. лева за авторски хонорари. От тях 83% са отишли за създателите, а 17% са останали в организацията. През миналата 2017 година са разпределени 13.6% повече авторски хонорари спрямо 2016 година Сумата, която получават създателите годишно, се дефинира на минута излъчена музика.

През 2017 година събраните авторски хонорари от телевизионните канали са близо 3 млн. лева, което е 91% от заложения бюджет. Сумата включва приходите от Българска национална телевизия, частните кабелни, сателитни и ефирни малките екрани. През 2016 година събраната сума е била 2.8 млн. лева Според " Музикаутор " околните резултати в относителен проект демонстрират, че регистрираният пазар не е повишен, а наклонността няколко пазарни играча да концентрират приходите от бранша се резервира непроменена. През 2017 година организацията има 42 контракта с малките екрани. От " Музикаутор " обръщат внимание, че един от проблемите в бранша е неналичието на модерна и настояща цена. " Действащата все още се ползва 15 години, без да се регистрират развиването на пазара и стопанската система на страната като цяло ", написа в годишния си доклад сдружението.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Тревожни сигнали в телевизия BIT след промяната на собствеността

От януари до момента екипът на BIT не е получавал заплати. Този факт се случва в подтекста на промяната на собствеността на малкия екран и разумно основава напрежение измежду хората, работещи в медията, и поражда съмнение към новия екип. Служителите стартират да се питат ще траяли каналът да действа обикновено, в случай че новият притежател спря излъчването на цялата стратегия и сега в ефир вървят единствено повторения на остарели излъчвания.

В началото на февруари BIT смени притежателите си. С отворено писмо до медиите двамата братя Павел и Румен Вълневи, които сътвориха канала, оповестиха, че са го продали. Новият притежател е сдружението " Интерактив тв системс България ", където съдружници са Мирослав Янев и Момчил Дуканов. А на пазара се знае, че и двамата са свързани с миноритарния притежател в bTV Красимир Гергов.

Опасенията, че BIT върви към оповестяване на неплатежоспособност, Янев разяснява пред " Капитал ", че сходна догадка е неоснователна. " Съжалявам, че се бавят заплатите, уповавам се скоро да разгадаем този въпрос. Телевизията ще продължи да работи и от април ще има нова програмна скица. Вече сме споделили с кои публицисти желаеме да продължим да работим ", добави шефът на BIT Мирослав Янев.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Стартира състезанието Young Lions Bulgaria 2018

Започва кандидатстването за състезанието Young Lions Bulgaria 2018 – Film, проведен от Българската асоциация на информационните организации (БАКА) в партньорство с " Нова броудкастинг груп ". Сред изискванията за присъединяване е екипите да са формирани от не повече от двама индивида на възраст до 30 години, които работят в информационни организации. Крайният период е 10 април, като за задачата искащите би трябвало да попълнят нужните формуляри за присъединяване и да ги изпратят на [email protected]. На 13 април определените претенденти ще получат задание от " Нова броудкастинг груп ", което ще би трябвало да изпълнят до 16 април. Екипите ще би трябвало да основат едноминутен рекламен клип сниман и обработен със лични запаси. Победителят в Young Lions Bulgaria 2018 – Film ще бъде разгласен на 24 април. Избраният екип ще получи опцията да показа България на състезанието Cannes Young Lions 2018, в категория Film, който ще се организира сред 17 и 22 юни в Кан.

БАКА кани маркетинг експерти на образование за GDPR регламента

Българската асоциация на информационните организации (БАКА) провежда полудневно образование на тематика " GDPR трансформира играта ", което има за цел да запознае информационния отрасъл в България с измененията, произлизащи от влизането в действие на европейския GDPR правилник за отбрана на персоналните данни. Обучението ще се организира на 28 март в София с преподавател - специалистът от Европейската асоциация на информационните организации и експерт в сферата за отбрана на персоналните данни Орели Полс. Основните тематики, които ще бъдат наранени по време на образованието, са: отговорности на организации и рекламодатели при влизане в действие на GDPR регулацията, единодушие за обработка на персонални данни, отбрана на персоналните данни в електронна среда, сигурност на информацията и предпазване на персоналните данни и други

Дигитален бизнес

И Гугъл застана против криптовалутите

От юни тази година софтуерният колос Гугъл ще забрани рекламите за цифрови валути и първични предлагания на монети - така наречен Initial coin offering (ICO). Мярката е част от световния тренд за стягане на контрола върху нерегламентираните финансови артикули.

Според обявата на Financial Times Гугъл ще актуализира няколко политики на търсачката, които ще обиден реклами на нерегулирани или спекулативни финансови артикули като криптовалути, тържища за тяхната търговия и даже контракти за разлика (CFD) върху тях. Ще се забрани даже обвързваното с цифровите валути наличие, в това число цифрови портфейли и търговски препоръки.От компанията показват още, че през предходната година са блокирали по повече от 3.2 милиарда реклами, които не са съответствали на политиките й.
През януари обществената мрежа Фейсбук също заяви, че отсега нататък няма да позволява реклами на финансови артикули и услуги, свързани с цифрови валути, в това число ICO.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Фалшивите вести в Twitter се популяризират по-бързо от достоверната информация

Лъжата господства над истината в Twitter. Това демонстрира огромно изследване на подправените вести, оповестено в сп. Science и представено от The Atlantic. Според него недостоверните истории доближават до повече хора, проникват по-дълбоко в обществената мрежа и се популяризират по-бързо от акуратната информация. Така на процедура се оказва, че Twitter систематично толерира лъжата за сметка на истината и нито специалистите, нито софтуерните компании знаят по какъв начин да се опълчват на тази наклонност.

Изследването обгръща всяка огромна оспорвана вест на британски език в Twitter – или към 126 хиляди истории, туитнати от 3 млн. консуматори в интервал от над 10 години. Неговото умозаключение е, че достоверността не може да се състезава със слуховете и измислиците.

Въпреки че заключенията са единствено за Twitter, проучването има отражение върху Фейсбук, YouTube и всяка друга обществена мрежа. Специалистите предизвестяват, че платформа, която има общо с провокативно наличие, рискува да тиражира подправени вести.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Фейсбук цели да притегли издателите в платформата си Watch

След като при започване на годината Фейсбук разгласи, че понижава проявленията на бизнес и медийно наличие в новинарския поток на потребителите, в този момент обществената мрежа се надява да притегли назад интереса на издателите, предоставяйки им опция за платени видеоновини в Watch платформата си, написа Wall Street Journal (WSJ). Социалният колос планува тестов интервал с към 10 издателя, които ежедневно да разгласяват най-малко 3-минутни видеа. Предложението, което на пръв взор звучи много примамливо, не беше удостоено с нужното внимание от мнозина издатели. Скептицизмът им е подбуден от некоректното отношение на обществената мрежа в взаимната си работа с издателите последните години, написа WSJ. Такъв е казусът от 2016 година, когато Фейсбук подписа едногодишен контракт на стойност 50 млн. $ за основаване на live видеа от издатели като CNN, The Wall Street Journal и New York Times. С доста от издателите договорът не беше възобновен, което ги лиши от финансиране за особено наетите от тях основатели на видеосъдържание.
Желанието на Фейсбук да включи видеоновини в новосъздадената си платформа Watch е част от цялостната тактика на компанията да усили вложенията си във видеосъдържание, привличайки по този метод потребителите да прекарват по-дълго време в нея.
Повече тук

Рекламен бизнес

Хедж фондове залагат против най-големите рекламни компании

Световните хедж фондове залагат интензивно против най-големите рекламни компании в света, написа Financial Times. Фондовете търсят нов метод да печелят от промишлеността, която сега минава през мощно турбулентни години и отбелязва спад в растежа на приходите си. Британският хедж фонд Marshall Wace и американските Lone Pine и Maverick Capital държат сега акции за 280 млн. евро във френската група Publicis, сочат регулаторни документи. Акциите на Publicis са едни от дребното в бранша, които поддържат равнището си. За съпоставяне, книжата на различен колос в промишлеността, WPP, предходната седмица се оттласнаха от 3-годишно дъно.

Стратегията на хедж фондовете е да изкупуват акции с краткосрочна цел и да ги продават, като това може да се окаже една от по-малко рисковите благоприятни условия за правене на пари в бранша, който претърпява цялостно видоизменение. Причината е, че всеобщо бюджетите за реклама на огромните компании отиват за онлайн маркетинг, където има съвсем цялостен монопол на Гугъл и Фейсбук.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Свободни позиции:

Рекламната организация Nitram разгласи вакантна позиция за акаунт.

All Channels Communication оповестиха свободна стажантска позиция за Media Planner.

WWF Bulgaria разгласи вакантна позиция за Digital Communications Officer.

" Дневник " разгласи вакантна позиция за помощник-редактор.

ICT Media, издател на списанието CIO, разгласи вакантна позиция за редактор.

BIGGA разгласи вакантна позиция за експерт " Продажба на реклама ".

По бюлетина работи и Елена Малинова.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР