Още по темата PR специалисти представиха платформа за анализ на

...
Още по темата PR специалисти представиха платформа за анализ на
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Още по тематиката
PR експерти показаха платформа за разбор на спешни връзки

Проектът е дело на Любомир Аламанов, доцент доктор Александър Христов и Даниел Киряков
9 сеп 2018
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (4 септември)

Huawei в света на рекламата; Промени в програмната скица на утринния блок на БНТ; Министерството на туризма ще популяризира България с 60 хиляди лева по време на голф турнир; Удължиха периода за подаване на поръчки в рекламния конкурс на БАР и други
4 сеп 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Нов ефирен сезон без изненади

Основните съперници на българския ефирен пазар - bTV и " Нова ", още веднъж залагат на сигурното, а не на новото.

Водещи са риалити форматите и още веднъж те са " Фермата " и VIP Brother. Добрата вест е, че след малко спиране " Нова " и bTV стабилно развързват бюджетите си за български филми и сериали. Разликата е, че в случай че допреди няколко години bTV се популяризираше със слогана " Домът на българските сериали ", в този момент той като че ли повече приляга на " Нова ".

Телевизионният род, в който от години не е имало нови излъчвания или формати, е публицистиката. Нещо повече - в случай че има нова наклонност, която съществено да се задълбочава, то това е свиването на програмна територия за качествена аналитична телевизионна публицистика, която все по-често става жертва на развлекателния род.
Повече за новия ефирен сезон може да прочетете тук> >

Интернет платформите ще би трябвало да заплащат повече на медиите и артистите

Европейският парламент гласоподава със съществено болшинство за усилването на правата на издателите и основателите на наличие по отношение на огромните интернет платформи, които употребяват тяхно наличие. Финалното решение ще бъде взето напролет на идната година, след договаряния сред Европейския парламент и страните членки, които също би трябвало да одобрят законодателството.

Една от утвърдените ремонти в директивата за авторските права ще разрешава на медийните издатели да желаят възнаграждение от компании като Гугъл и Фейсбук, които разгласяват линкове и къси описания на техния новинарски артикул.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Спортните канали на А1 ще излъчват и испанското състезание

A1 закупи правата за лъчение на испанското футболно състезание. Договорът е за три сезона, а мачовете от Ла Лига ще бъдат излъчени по платения състезателен канал " Макс спорт 1 ", написа " Дневник ". Ла Лига е третият огромен футболен артикул, който А1 придобива това лято. Спортните канали на телекома към този момент излъчват мачовете от италианската Серия А, а също така държи половината от правата за Шампионската лига. През последните години правата за испанския първенец се държаха от " Булсатком ". Договорът изтече това лято и не беше възобновен, което остави първите три кръга без българско телевизионно лъчение.
Повече по тематиката може да прочетете тук>

Удължен е срокът за кандидатстване в младежкия конкурс на Golden Drum

Млади гении в рекламата могат да вземат участие в състезанието The Young Drummers Competition, част от интернационалния фестивал Golden Drum, като подадат своите поръчки не по-късно от 21 септември. Темата на надпреварата тази година е словенският град Пиран с мото " Пиран – градът на Тартини ". Желаещите да се включат могат да подадат своите поръчки на уеб страницата на конкуренцията.

Обучения:

Подготвяне на сполучливи поръчки за състезанието Effie 2018

Българската асоциация на информационните организации (БАКА) провежда гратис образование за приготовление на сполучливи поръчки за най-големия рекламен конкурс, отличаващ успеваемостта на маркетинговите връзки – " Effie България ". Лекторите на събитието ще бъдат експерти от информационния отрасъл, които през годините в това число са били и жури в конкуренцията. Всеки от тях ще показа по една от общо петте категории - " Стоки ", " Услуги ", " Промоции ", " Корпоративни връзки " и " Социална, медийна, политическа акция ". Лекторите ще дадат и насоки за това какво търси журито при оценяване на поръчките, по какъв начин да бъдат разказани резултатите от акциите, с които се взе участие, и други потребни препоръки.

Обучението ще се организира на 26 септември, а всеки, който желае да се включи, би трябвало да изпрати имейл на [email protected] не по-късно от 24 септември.
Повече за образованието може да видите тук> >

Дигитален бизнес

Новите благоприятни условия на Фейсбук Canvas

След като излезе преди 2 години, рекламният формат във Фейсбук Canvas се радва на огромен растеж в известността си. Според данни на компанията за последната година броя на рекламите в този формат, който сплотява видео, картина и деяние в едно, се е удвоил и зарежда 15 пъти по-бързо в съпоставяне със общоприет уебсайт.

Сега форматът към този момент е преименуван на Instant Experience, като се прибавят шаблоните за основаване на реклами Instant Storefront, Instant Lookbook, Instant Customer Acquisition и Instant Storytelling. Чрез тези принадлежности Фейсбук цели да подкрепи основаването на интерактивни реклами от всички търговци на дребно - продуктови страници, интерактивни панорамни фотоси и видеоклипове на цялостен екран са единствено част от тях.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Snapchat се стреми към повече автентично наличие

Най-новата функционалност в Snapchat разрешава на медийните сътрудници на обществената мрежа, измежду които Hearst, NBCUniversal, Refinery 29 и Daily Mail, да основават истински " истории " в платформата. С новата функционалност медиите ще получат достъп до вътрешната система за надзор на наличие в Snapchat. Там могат да бъдат открити всички обществено споделени видеоклипове в платформата. След това медийните компании ще могат да споделят тези клипове от свое име, като разделят приходите със Snapchat.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Twitter сред чука и наковалнята

Фотограф: Kacper Pempel
Социалната мрежа, без значение дали го желае или не, през последните години се трансформира в сцена за политиците в целия свят, и най-много в Съединени американски щати. Засега няма особени изгледи нещо положително да излезе за компанията от цялата обстановка и следващият срив на акциите й сподели, че вложителите също не са оптимисти.
Настъпва безпорядък и разделяне, тъй като за все по-голям брой консуматори прекарването в Twitter и Фейсбук се трансформира в непрекъснати политически диспути. Всички са недоволни, тъй като непрекъснато виждат неща, които не харесват.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Медиен бизнес

Основателят на Salesforce купува Time Magazine за 190 млн. $

Главният изпълнителен шеф на софтуерната компания Salesforce Марк Беньоф и брачната половинка му Лин купуват списанието Time за 190 млн. $ от американската медийна група Meredith. Милиардерът разгласи, че договорката не е обвързвана с компанията му, а че фамилията му купува списанието персонално.

Преди близо 8 месеца Meredith Corp приключи придобиването на групата Time, която издава известни американски списания като Time, Fortune и Sports Illustrated, в договорка за 2.8 милиарда $. Скоро по-късно обаче новият притежател стартира продажбата на някои от тях, започвайки с Time. От Meredith обявиха, че покупко-продажбите за останалите издания се чакат " в близкото бъдеще ".
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Рекламен бизнес

Продължението на емблематичната реклама на Ikea

Преди 16 години шведският мебелен производител съумя по едно и също време да натъжи и разсмее публиката с рекламния си клип, режисиран от Спайк Джоунс, който показваше тъжната история на изоставена до кофите за отпадък нощна лампа, сменена с по-нова такава. В края на клипа обаче непряк наблюдаващ се обръща саркастично към феновете, като им споделя, че евентуално са луди, в случай че им е станало тъжно за лампата, тъй като тя няма усеща и новата е доста по-добра.

Продължението на клипа, спечелил редица награди на рекламния фестивал в Кан, този път показва малко момиченце, което взима лампата от улицата и я употребява във всеки вероятен миг за учене и игри. В края на клипа същият наблюдаващ още веднъж се обръща към феновете, този път поощрявайки повторното потребление на продуктите.



Havas взима дял от организацията República

Една от най-големите самостоятелни организации República към този момент е част от фамилията на информационната група Havas. Въпреки че новите сътрудници не споделят детайлности за размера на договорката и % добити акции, организацията ще бъде прекръстена на República Havas. República е учредена през 2006 година от Хорхе Пласенсиа и Луис Касамайор като изпълнителна организация за реклама, тактика, PR, обществени мрежи, цифрова реклама други За последната година приходите от организацията надвишават 21 млн. $, а клиентите им включват Toyota, Гугъл и NBC Universal.
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Uber стартира своя ребрандинг

Фотограф: Uber
С ново управление и упования за IPO Uber прави всичко допустимо, с цел да се отдели от проблематичното си минало. Новата визия на тяхната марка включва напълно нова топография, цветове, нов аспект на приложението с повече анимации и други нововъдения. Според шефа на марката Uber Питър Маркатос " измененията демонстрират прехода от стартъп до световна компания ".
Повече по тематиката може да прочетете тук> >

Откриване на годишната конференция на Apple

В началото на годишното си събитие за показване на най-новите модели iPhone софтуерният колос обичайно стартира с клип за разкриване на конференцията, в който се загатва за новостите към продуктите на компанията. Тазгодишното видео, въодушевено от Джеймс Бонд, показва минутите преди началото на събитието, в което чиновник на Apple би трябвало по допустимо най-бързия метод да занесе значимо куфарче на изпълнителния шеф Тим Кук. И до момента в който феновете остават с усещане, че в него евентуално се намират предстоящите нови модели смарт телефони, то пратката се оказва напълно друга.



ПСЖ показа екип на Air Jordan за Шампионската лига

Френският първенец " Пари Сен Жермен " (ПСЖ) показа новия си екип за Шампионската лига, написа " Дневник ". Той ще бъде брандиран с логото на " Еър Джордан " като част от партньорството сред парижани и известната спортна серия на Nike.

Екипът ще бъде в черно и бяло, като съгласно президента на отбора Насер ал Хелайфи дизайнът е " авангардна отпратка към парижките корени ". Air Jordan ще доставя оборудването на ПСЖ в Шампионската лига до 2022 година
Повече по тематиката може да прочетете тук> >



Свободни позиции:

Xplora започва стажантска стратегия за цифрови експерти.

Американският университет в България разгласи вакантна позиция за Senior editor and marketing content specialist.

UltraPlay разгласи свободна позиция за стажант Content and social media marketing.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР