Още по темата: Пловдивски инженери: Канализацията ни задръстена с пясък

...
Още по темата: Пловдивски инженери: Канализацията ни задръстена с пясък
Коментари Харесай

Инж. Серафим Александров: Обследвайте мостовете, преди да...

Още по тематиката: Пловдивски инженери: Канализацията ни задръстена с пясък и цимент Проф. Румен Арсов: Никой не мери потенциала на мрежата

Инж. Серафим Александров е роден в Лом. През 1971 година приключва компетентност „ Хидромелиоративно строителство “ в Хидротехническия факултет на ВИСИ. Оттогава, към този момент 48 години, работи като хидроинженер във „ Водпроект “ - Пловдив. Основната активност на компанията е създаване на язовири, помпени станции, отводняване, напояване и промяна на реки. Проектирал е 3 години в Ирак, 2 - в Сирия.

- Инж. Александров, Камарата на инженерите в капиталовото планиране се разгласи срещу концепцията в коритото на река Марица да се построяват детски площадки, фитнеси и стадиони, както е планувано в плана за социализация на река Марица. Каква е експертната Ви оценка?

- Притеснява ни построяването на уреди в реката. Знаете какво съставлява една детска площадка ​- пързалки, люлки, катерушки. Това са спънки, и то закотвени. А реката постоянно влачи дървета, които, дружно с другите трудности, биха могли да издигнат равнището <210> и водата да излезе отвън подпорните стени. Допустимо е да има велоалеи, пешеходни пътеки, само че такива трудности са рискови. Освен това би трябвало да стартира главно разчистване на реката.

Задължение на общината е да поддържа секторите от нея, които са в регулацията на града. След 1989 година обаче това не се прави. Поради тази причина доста от плановете, които ние реализирахме, не се опазиха. Правили сме подсилване на крайбрежия, създаване на подпорни стени и оформяне на коритото на реката, тъй че тя да може да организира несъмнено водно количество според от хидроложките условия. Река Марица обаче не се поддържа както би ни се желало.

- Защо?

- Това е проблем в народен мащаб. Реките не се поддържат, а това води до наводнения, свързани с материални вреди, а постоянно - и с човешки жертви. Главната причина е, че от високите води се образуват острови, които се залесяват бързо с върби. Те порастват буйно като троскота. Трябва навреме да се почистват, а не да стигат до високи дървета. Колкото е по-старо дървото, толкоз пречката е по-голяма. Един шубрак по-лесно се почиства. Това не се случи във времето в регулацията на Пловдив. Направиха се няколко почиствания, само че когато те се реализират през дълъг интервал, костват милиони на общината. Отделно компаниите, ангажирани с тях, не си правят работата до дъно.

Другият миг е изгребването на пясък на избрани места. Вместо да почистват, компаниите стоят с багера на едно място и гребат пясъка. Контролът е занижен и оттова се получава недобър резултат. По тази причина на 6-и км на Околовръстния път, където стартира планът за р. Марица, от изгребването равнището към този момент е паднало на 4 м и половина. Цяла електроцентрала може да се направи там! Наклонът също е по-малък от допустимия. А когато това се случи, натрупванията стават повече и се получава неравномерно оформяне на напречното сечение на реката.

Затова ние считаме, че няма спънка планът за река Марица да се осъществя, само че с някои забележки.

- Защо не ги казахте по-рано?

- Рег​ионалната гилдия на КИИП в Пловдив не беше поканена за експертиза. Ние сме към 1000 души, от нас ВиК експертите са към 150. Дали сме листата си с специалисти на общината, с цел да ни канят да участваме в такива характерни обекти. Оказа се обаче, че не всеки път го вършат.

- Намирате ли метод да влияете на институциите?

- В Камарата на национално равнище членуваме 12 000 души. Разискваме част от проблемите си на място и ги предоставяме на управителния съвет, там се преглеждат и утвърждават. Адресирали сме ги постоянно към съответните институции, с цел да могат да вземат някакво отношение. Правим го с позитивна цел ​- не да пречим, а да насочим вниманието към проблемите, които като експерти можем да предвидим.

- Какви са подводните камъни в плана за река Марица?

- На мостовете над реката не е правено проучване. Те са с разнообразни отвори и стабилитет, защото са с друго предопределение - 3 транспортни, един пешеходен и един жп мост. В плана е планувано подсилване на мостовите устои на съответния мост с габиони. Ние сме срещу залагането на матраци в кюнето на реката. На Въча имаше габиони с такива матраци и реката ги отнесе. Хората щяха да останат без вода, тъй като там също е конфискуван неподвижен материал. Трябваше да подприщим водата, с цел да може да отива към кладенците. И това се усети чак откакто стана белята - когато и помпите към този момент не можеха да смучат. Тези матраци могат да служат за подсилване на брега, само че не и да се поставят в самата река.

Изградените нагоре язовири ​- " Кричим ", " Въча ", " Антонивановци ", " Цанков камък ", контролират водата. Но има електроцентрали, които изпускат вода към 60 кубика непринудено.

В такива случаи има заплаха водата да излезе отвън дребното корито и да залее площадките, които са заложени в плана. Затова ние молим преди всичко да се обезпечи сигурността на хората. Трябва да се преоцени хидрологията отначало, да се вземат ограничения. Преди да се построи водното огледало в Кърджали, имаше сирени, които предупреждаваха, когато изпускаха вода от електроцентралата на язовира. Всичко това беше за да се предпазят хората. И отново имаше удавени рибари…

- Може ли и в Пловдив да се стигне до жертви?

- При съществуване на климатични промени може да се чакат екстремуми при протичане на високи води, сходни на тези от 2005 година, заради което би трябвало да бъде осъществявано годишно разчистване на коритото в градския сектор от саморасла растителност и наноси. След преоценка на някои от плануваните детайли планът може да бъде осъществен единствено при почистено корито, изцяло построена система за наблюдаване на оттока в действително време и обявяване при рискови случаи, без създаване на спомагателни трудности по бермите.

В река като Марица динамичните процеси са необратими. Не може да натиснеш едно копче и да очакваш всичко да се развие съгласно твоя проект. Реката е жив организъм, той се трансформира непрекъснато. Затова е наложително в новата оценка за влияние върху околната среда на плана да се обследват мостовете и да се реши какъв е стабилитетът им.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР