Още по темата Отново са открити растителни мазнини в маслото

...
Още по темата Отново са открити растителни мазнини в маслото
Коментари Харесай

Голямото обезмасляване

Още по тематиката
Отново са открити растителни мазнини в маслото

Пореден тест на " Активни консуматори " демонстрира фалшификации при млечни артикули
23 окт 2017
Кои са най-големите компании в млечния бранш

Топ 25 от класацията на " Регал " на преработвателите демонстрира, че през 2015 година продажбите на множеството сдружения спадат
16 яну 2017
Комисия за защита на конкуренцията ревизира четири производителя на масло

В продуктите са открити немлечни мазнини
29 юни 2015 " Всяко ядене е положително, в случай че в него има задоволително масло. " Думите са на иконата в кулинарията Джулия Чайлд и след десетилетия, в които диетолози заклеймяваха мазнините и с цел да се продава, всичко трябваше да е нискомаслено или даже обезмаслено, в този момент още веднъж множеството готвачи са склонни да се съгласят с нея.

Ето за какво рецесията с покачващите се цени на маслото в Европа буди терзания освен у потребителите, само че и у цели промишлености като сладкарството и производството на хлебни произведения, които са мощно подвластни от използването му. Помислете единствено какъв би бил усетът на френския кроасан, в случай че в него няма масло?

Високите цени обаче не са разследване единствено от дефицита на мляко в Европейски Съюз. Отношение има и възходящата международна консумация на млечни мазнини. Маслото към този момент не е оня зложелател в диетата, а другите възможности като маргарина и растителните мазнини съгласно настоящите теории се оказват много по-вредни за човешкото здраве.

Така свитото предложение срещна по-голямо търсене и икономическите закони предстоящо създадоха скок в цената, превъзхождащ упованията на всички производители и анализатори. Вдигането стартира още през предходната година, само че тази доближи небеса.

В някои страни от Европа през август 2017 година цената на млечните мазнини означи нарастване от повече от 80% по отношение на година по-рано. Във Франция то е с 92%, а в Белгия кг масло към този момент се продава за 6.5 евро по отношение на 2.75 евро година и половина по-рано.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Шоковото повишаване се усети в целия Европейски Съюз, и България не остана настрана от тази наклонност, още повече откакто към 80% от употребяваното масло в страната идва от импорт от Европа. Според данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите тук нарастването на годишна база е 43% и пакет масло от 250 г към този момент се продава сред 5 лева и 6.5 лева Най-големият растеж е бил от април до септември 2017 година Само в този интервал цената се е нараснала с 35%. Прогнозите на ръководителя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров е, че към Коледа наклонността на нарастване на цената освен може да се задълбочи, само че Европейски Съюз може и да изпита същински дефицит на масло. За една година запасите в Европейски Съюз са се стопили с 99%. В края на май 2017 година те са едвам 1369 тона при 92 548 по същото време на 2016 година

Как изчезна млякото

Новините за дефицита на масло са свързани с дефицита на главната суровина за неговото произвеждане – млякото. Те идват единствено две години откакто хиляди производители от бранша проведоха огромни и регулярни митинги пред централите на европейските институции в Брюксел, изливайки тонове сурово мляко. Причината за недоволството на фермерите беше рецесията, провокирана от срутва на цените на млякото. През 2015 година тя означи спад от 25-30%, което докара до обстановка, в която фермерите не можеха да покрият даже индустриалните си разноски.

" Благоприятните условия за развиване и отпадането на квотите за мляко в Европейски Съюз през 2014 година доведоха до фрапантен спад на цената на суровото мляко, който изхвърли от пазара доста производители в целия свят. Брюксел правеше следващи опити за ограничение на производството по отношение на съветското ембарго, само че те съответстваха с възобновяването на търсенето от Китай ", изяснява Николай Вълканов, шеф и анализатор в " ИнтелиАгро ".
Призивите на протестиращите тогава бяха за въвеждане на механизъм за обезщетения, а в отговор Европейската комисия одобри скица за поддръжка на ограничение на производството на мляко с бюджет от 150 млн. евро, която да понижи количествата, налични на пазара, и да увеличи цената на реализация за фермерите. Участието в тази скица беше непринудено, като подпомагането е в размер на 0.14 евро за всеки кг, който след предварителна поръчка и утвърждение се отхвърлят да произведат. Според данни, оповестени от Европейска комисия, до юли т.г. от схемата са се възползвали 48 хиляди млекопроизводители в Европейски Съюз, а понижението в размера на създаденото мляко е било общо 834 хиляди тона за времето на програмата от последното тримесечие на 2016 година до януари 2017 година

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Това се отрази удобно и върху цените на суровото мляко, които през септември 2017 година означават покачване с 40%, по отношение на същия интервал на миналата година (виж графиката), само че докара до дефицит на суровина. Още повече откакто събития на млечния пазар в Европа се случиха на фона на международно стесняване в производството през 2016 година от 0.4%. През тази година резултатите ще са даже по-влошени поради неподходящи метеорологични условия Австралия и Нова Зеландия.

Млечният недостиг, несъмнено, има директно отражение върху цената на всички създавани от мляко артикули. Най-силно това се усеща при маслото, тъй като за произвеждане на 1 кг са нужни 25-30 литра сурово мляко.

По-добрите мазнини

Втората огромна причина за скока в цената на маслото се крие в растежа на световната консумация. Прогнозата на Американския департамент по земеделие USDA са, че през 2017 година международното ползване ще се повиши с 3.1%, достигайки рекордните 9.7 млн. тона масло и надминавайки с 2.5% растежа на производството.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Ентусиазмът на потребителите се връща най-много поради тренда към ползване на натурална, качествена и здравословна храна и новите изследвания, които не откриват директна връзка сред потреблението на масло и негативните резултати за човешкото здраве. Негативният имидж на растителните масла също способства за връщането на потребителите към млечните мазнини. " В предишното при всяко покачване на цената на маслото потребителите се ориентираха към по-евтините заместители като маргарина. Не и този път ", споделя Клаас Йоахан Осинга, консултант на Холандската организация по земеделие и градинарство. По думите му след десетилетия на холестеролно безпокойствие в Европа и Северна Америка табуто за същинското масло е разрушено. През 2014 година в развенчаването на мита за нездравословното масло от мляко се включи и американското списание Time, което разгласява корица със заглавие " Яжте масло " и показа проучвания и нови доказателства за сигурността от потреблението на млечни мазнини.

С този тренд започнаха да се преценяват от ден на ден браншове като шоколадовата и захарната промишленост, а огромните корпоративни играчи на пазара на храна също последваха усети и трансформираха своите предписания. Така да вземем за пример от две години насам веригата McDonald`s подготвя мъфини и бейгъли с масло вместо с течен маргарин. С масло към този момент се прави и чесновият сос на Burger King. Цената на маслото и в Съединени американски щати бележи рекордно високи равнища в последните две години. В Мексико, Иран и азиатските страни потреблението пораства стремително.
Китай също става все по-голям фактор на пазарите на млечни артикули. Само за една година в интервала януари - август 2017 година страната е нараснала размера на вноса на масло с близо 20% по отношение на същия интервал на миналата година. Скокът при вноса на сирена и кашкавал е 23%. Около 10% от маслото и 14% от сирената в Китай са с генезис Европейски Съюз. Съюзът е вторият максимален експортьор на масло за трети стани след Нова Зеландия и най-големият експортьор на сирене и кашкавал.

Потреблението в България също е в унисон с тези международни трендове. От 2006 година насам покупките на масло от семействата са се удвоили (виж графиката), и количествата към този момент доближават до 2.3 кг на домакинство годишно. В същия десетгодишен интервал цената на маслото е повишена с 86%.
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване


Българският пазар

Местният пазар на масло е мощно доминиран от вноса, а дружно с възходящата консумация се усилват и годишно внасяните количества млечни мазнини (виж графиката). Тенденцията на покачващите се цени през 2017 година е ясно забележима и през данните за вноса. Ако през 2016 година междинната цена на кг вносно масло е била 5.91 лева, в първите осем месеца на 2017 година тя към този момент е 8.16 лева, демонстрира информация в Национален статистически институт.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

" Към момента изпълняваме поръчките си и не усещаме недостиг, само че по-високите цени се отразиха в спад на търсените количества масло на българския пазар. В нашата компания този спад е с към 32% ", споделя Камелия Димова, маркетинг специалист в " Ростар БГ ", която от 10 години насам дистрибутира немските краве масла Deutsche Markenbutter и Thuringen на локалния пазар. По-думите й покачването на борсовата цена на маслото в Германия в интервала януари - октомври 2017 година варира сред 71 и 77% по отношение на същия интервал на 2016 година, а потреблението в България е сензитивно към цена и хората са се върнали към по-нисък клас масло или растителни заместители като маргарина.

Българските преработватели също срещат компликации. При тях те са свързани с набирането на суровина за произвеждане на млечни артикули. " Липсва задоволително мляко и цената му се подвига. Собственици на мандри, с които съм разговарял, настояват, че и вносното мляко от Румъния и Унгария е поскъпнало доста, а вносното мляко до момента захранваше огромна част от преработвателите в страната. Няма по какъв начин маслото да се направи от изсъхнало мляко и палмови мазнини. За един кг масло са нужни 25 л сурово мляко. Каквито и примеси да поставят вътре преработвателите за повдигане на размера, въпреки всичко би трябвало да има сурово мляко, с цел да се създаде масло ", споделя доктор Ярослав Димитров, ветеринарен доктор, притежател на " Биоконсулт КалоНик " и на магазин " От фермата ", който има 15 снабдители на млечни артикули. За множеството преработватели казусът с дефицита на сурово мляко е почнал през лятото и се е задълбочил в есенните месеци. " Преди една година по това време преработвахме по 15 тона мляко дневно, в този момент на половина ", споделя Страхил Симов, притежател на мандра " Могила ".

Като цяло от българските компании в бранша се въздържат да разясняват с какъв брой тъкмо са поскъпнали локалните марки масло. Добрите вести са, че пазарът стартира да се стабилизира. " Вече има сигнали, че пазарът на масло стартира да се уравновесява, а цените се успокояват. Цената спада даже в Европейски Съюз, като по-рано същото се случи в Съединени американски щати и Океания ", разяснява шефът на " ИнтелиАгро " Николай Вълканов.

В по-дългосрочен проект Камелия Димова от " Ростар БГ " също чака спад на цените, само че към Коледа и Нова година, поради нарасналото празнично търсене е допустимо да има нов пик.

по тематиката работи и Мара Георгиева Продажбите на българско масло се правят оценка на под 2 млн. лева

Годишното произвеждане на масло в страната е към 1000 тона, като в последните три години има ясна наклонност към понижение. Над 95% от това количество е за вътрешно ползване. Макар млекопреработвателните предприятия в страната да са 213, броят на тези от тях, които създават масло не е огромен. По данни на отдел " Агростатистика " в Министерство на земеделието и храните млечните мазнини, в които влиза и маслото, са единствено 0.3% от продадените количества млечни артикули през 2016 година През същата година продажбите на млечни артикули възлизат на 693.4 млн. лева, което значи, че пазарът на българско масло може да се оцени на под 2 млн. лева Сред по-големите компании, които създават краве масло са " Обединена млечна компания " с марката " Верея ", " Хранинвест ", " Домлян ", " Въчев ", " Маджаров " и пловдивската " Бор Чвор ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР