Още по темата Министър Петкова: Въпросът с американските“... Преговорите с

...
Още по темата Министър Петкова: Въпросът с американските“... Преговорите с
Коментари Харесай

Американските централи са поискали три месеца срок за анализ на възможностите за приключване на договорите

Още по тематиката Министър Петкова: Въпросът с „ американските “...

Преговорите с така наречен " американски " централи (ТЕЦ AES Гълъбово и Топлоелектрическа централа " Контур Глобал Марица Изток 3 " ) по дълготрайните контракти за изкупуване на електрическа енергия от ВЕК не могат да приключат в рамките единствено на три седмици. Това разяснява пред публицисти заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков.

Американските централи са поискали период от три месеца, в който да проучват методологията за оценка на вложенията, утвърдена от Европейската комисия.

Няма съответно подложен период, само че самите те са поискали да им бъде възложен разполагаем период от три месеца за разбори, заяви от своя страна изпълнителният шеф на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов. И зам.-министър Станков и изпълнителният шеф на БЕХ бяха безапелационни, че по тази тематика следва полемика, която би трябвало да е извънредно дипломатична.

„ Министър Петкова също анонсира, че в последна сметка би трябвало да бъдем доста деликатни, да се организира деликатна полемика. Европейската комисия към този момент се е срещнала с метода на деяние “, сподели Станков, като означи, че е значимо запазването както интереса на страната, по този начин и този на задграничните вложители. „ Важно е естествено тези договаряния да преминат на една дипломатична основа и да се реализира най-хубавото за консуматорите на сила на територията на страната “, сподели Жечо Станков.

В отговор на въпрос дали съгласно показаната пред Европейска комисия методика са изчислени вложенията, зам.-министър Станков напомни, че в огромната си част тези договаряния се водят от екпи на Министерство на финансите, като от тях са направени и множеството то документите, свързани с възвръщаемостта на вложенията.

„ Предполагам, че в оптимално къси периоди сътрудниците ще продължат със срещите и ще стартират по-детайлна връзка. Трудно ми е да се наемам с някакъв съответен период или дата за привършване на тези договаряния “, сподели той.

В отговор на въпрос дали могат да се прекратят в действителност без неустойки договорите за американските централи, Жечо Станков повтори, какъв брой значими са в тази ситуация „ договаряния да са в един изкусен и стопански ефикасен метод, с цел да бъде реализирано консенсус и за двете страни, и несъмнено за българските потребители “. Очакването е за реализиране на стопански ефикасен метод точно по време на договарянията.

Пътят за преустановяване на договорите бе коментиран от министър Петкова в петък, добави в отговор на въпрос и изпълнителният шеф на БЕХ Петьо Иванов.

„ Има методология утвърдена от Европейска комисия, която е предоставена на двете централи, с цел да я проучват и чакаме противоположна връзка. Няма съответно подложен период, само че самите те са поискали да им бъде възложен разполагаем период от три месеца за разбори “, посочи той.

Промяната на връзките с двете американски централи пред 1 юли, по думите на Иванов ще бъде единствено според от това „ до каква степен те ще са подготвени със личният си разбор и с параметрите, които са им предоставени “. Самите параметри регистрират направените и изплатени вложения.

В съпоставяне с работещите мощности към днешна дата, делът на двете американски централи съответно за деня е от порядъка на към една пета или близо 20 %, стана ясно след конкретизиране с шефа на ЦДУ Пламен Герджиков. Делът им обаче в общо конфигурираните мощности в страната, които са от порядъка на 12 хиляди МВт не е значителен. Към обедните часове Топлоелектрическа централа „ AES Гълъбово “ работеше с един блок и с очакване към края на деня да бъде пуснат и вторият (централата е с 2 блока по 343 МВт всеки). Топлоелектрическа централа „ Контур Глобал “ работи с един блок от 270 МВт.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР