Още по темата Как за 20 години Netflix промени филмовия

...
Още по темата Как за 20 години Netflix промени филмовия
Коментари Харесай

Спортът - от телевизора към браузъра

Още по тематиката
Как за 20 години Netflix промени филмовия бизнес

Някогашният стартъп чества с положителни индикатори за тримесечието
18 апр 2018
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (17 април)

Сър Мартин Сорел напуща WPP; " Кока-Кола " избра DigitalID за своя цифрова агенция; " Интеримидж " поема обществените връзки на Cargill Bulgaria; Фестивалът на изобретателната промишленост в България ФАРА ще се организира от 7 до 9 юни; Българска PR организация e измежду номинираните за EMEA SABRE Awards 2018; Българин е финалист в годишните награди на Межденародната асоциация за премерване и оценка на връзката
17 апр 2018 Медийните компании са принудени да разширят портфолиото си и да стартират да оферират стрийминг услуги. От години интернационалните спортни събития са измежду най-големите източници на доходи за телевизионните компании. Съдържанието покрива необятен сегмент от правилни аудитории, което води и до привличането на рекордни рекламни вложения. Милиардната промишленост обаче е на прага на една от най-големите си трансформации, а софтуерните колоси като Фейсбук и Amazon още веднъж са главните мотори на измененията.

" Заключени " в малкия екран, спортните събития изпитват усложнение да отговорят изцяло на търсенето на по-младите фенове, за които от дълго време към този момент цифровите медии се явяват главен източник на наличие. Затова и в идващите няколко години упованията са точно те да бъдат измежду главните играчи в наддаването за правата на някои от най-големите спортни съревнования.

Според Ричард Хемпсън, старши вицепрезидент на компанията за пазарни изследвания на GroupM ESP Properties, представен от изданието Variety, софтуерни колоси като Amazon, Фейсбук, Twitter, YouTube, Verizon и Yahoo имат всички шансове да станат главен източник на спортно наличие заради две съществени аргументи – имат огромни бюджети, с които да наддават за правата на събитията, и знаят по какъв начин да ръководят наличието в платформите си.

Телевизионните права за лъчение на множеството американски спортове и международни и олимпийски шампионати са разпределени до 2021 година Дотогава обаче софтуерните компании могат да тестват опциите си за ръководство на европейско спортно наличие. Още тази година да вземем за пример ще бъдат отворени за придобиване правата на Английската висша лига, за която съгласно разнообразни източници главен кандидат е Amazon.

Макар още да няма изясненост за съответните цели на софтуерните колоси и мащабите на вложенията им, в случай че пожелаят, те относително елементарно биха могли да изключат медийните компании от конкуренцията, които към този момент страдат финансово поради по-ниските регистрирани рейтинги на някои от най-големите спортни събития и понижените рекламни бюджети. Тази година да вземем за пример огромни рекламодатели на зимните олимпийски игри, измежду които General Motors, AT&T и P&G, редуцираха разноските си за събитието. Причините са, че някои от тях се обръщат към по-таргетирани медии и цифрови платформи, а други се тормозят за гледаемостта на събитието като отражение на измененията в навиците на потребителите.

Първи спортни стъпки

Фейсбук от своя страна още тази година намерено съобщи интереса си към спортните събития. През януари компанията назначи Питър Хътън, преди този момент основен изпълнителен шеф на Eurosport, благосъстоятелност на групата на Discovery, да оглави екипа за стрийминг онлайн на спортни събития. Миналата година пък обществената медия предложи инвестиция от 600 млн. $ на търга за правата за лъчение на индийската висша лига по крикет за интервал от 3 години. Наддаването обаче в последна сметка беше извоювано от медийната компания Star India, която заплати 2.6 милиарда $.

Целта на Фейсбук е да популяризира спортното наличие онлайн през новата си видеоплатформа в Съединени американски щати Фейсбук Watch, където към този момент се излъчват излъчвания на някои от огромните медийни компании като Conde Nast и Heart. " Смятаме, че спортното наличие естествено пасва на Фейсбук, тъй като то по своята същина е както обществено, по този начин и доста известно ", разяснява пред Variety световният шеф за спортни партньорства във Фейсбук Дан Рийд.

Другият огромен евентуален състезател в излъчването на спортни събития - Amazon, има друга тактика. Компанията цели да притегля повече консуматори към абонаментната услуга Prime, която включва и безграничен достъп до видеосъдържание и продукции. До момента спортната стратегия на Amazon включваше 11 срещи от последния сезон на NFL в Thursday Night Football, чиито права преди този момент се държаха от Twitter. През платформата Prime Video те регистрираха 18.7 млн. гледания в 224 страни и територии по света със 17% по-висок рейтинг от този на обществената платформа. Amazon подписа също и двегодишен контракт за лъчение на международния шампионат по плажен волейбол AVP Pro. През платформата си за стрийминг на електронни спортове Twitch компанията разшири наличието си, като подписа договорка с NBA за излъчването на шест мача на седмица от игрите по време на сезона. Въпреки това компанията не разяснява в общественото пространство бъдещите си проектите за развиване на спортното наличие.

Един от огромните спортни удари направи телеком колосът Verizon, притежател на Yahoo, който подписа контракт с NFL на стойност близо 2 милиарда $ за лъчение на конкуренциите през мобилните устройства на потребителите в Съединени американски щати. Компанията стартира партньорство и с NBA, предлагайки абoнаментна услуга за предаване мачовете онлайн, разширявайки цифровото си спортно звено, което включва и Yahoo Sports. Старшият вицепрезидент на Verizon Брайън Ангиоле разяснява пред Variety, че задачата им е да имат спорта за мобилни устройства в съзнанието на потребителите.

Медиите отвръщат

В течение на смяната за излъчването на спортни събития медийните компании няма да останат безучастни. Някои от огромните групи даже към този момент започнаха да преструктурират наличието си в отговор на миграцията на потребителите към цифровите канали.

В отговор на наклонността предходната година Walt Disney закупи мажоритарен дял от стрийминг платформата BAMTech, основана от бейзболната лига MLB, за 2.6 милиарда $. Услугата към този момент е част от мрежата на спортната телевизия ESPN, като потребителите имат достъп на база месечен абонамент.

NBC от своя страна преди две години образува звеното Playmaker Media за видеострийминг, а през лятото показаха услугата NBC Sports Gold, през която предават онлайн шампионати от Висшата лига, съревнования по колоездене, ръгби и други През мобилното си приложение групата излъчва над 20 хиляди часа годишно съревнования онлайн, като тази година времето ще се усили поради извоюваните права за зимните олимпийски игри.

Turner Sports, част от групата Turner Broadcasting, подписа тригодишен контракт за правата на УЕФА, като излъчва над 340 мача на сезон. Очакванията са компанията да стартира обособена стрийминг услуга, която да сплоти с цифровия си бранд Bleacher Report.

Основната причина обаче медийните компании да ускоряват стрийминг услугите си не е просто за разширение на каналите си. По този метод те могат да разполагат с повече данни за потребителите и тяхното държание, които по-късно да проучват и употребяват в тактиката си за развиване на телевизионното им наличие.

Засилената конкуренция поради навлизането на софтуерни компании на пазара на спортни събития принуждава медийните конгломерати също да разширят наличието си посредством придобиването на други компании. В края на предходната година да вземем за пример Disney разгласи, че купува филмовия, телевизионния и интернационалния бизнес на 21 Century Fox на Рупърт Мърдок за 52.4 милиарда $. Според CNBS договорката ще усили районните спортни канали на Disney с 22, прибавяйки ги към групата на ESPN.

През годината също стана ясно, че най-големият кабелен оператор в Съединени американски щати - Comcast, е подготвен да предложи 31 милиарда $ за английската телевизия Sky News, в която Мърдок държи 39% от акциите й. В конкуренцията за придобиване на Sky се включи и Disney, като определеният краен покупател ще успее да усили спортното си наличие с повече от четири интернационалните канала. " За телевизионните медийни групи има смисъл да употребяват спорта за добиване на добавена стойност – агрегиране на огромна публика, реклами, разпространение на другите си канали и стратегии. За софтуерните компании обаче смисъл няма ", споделя през Variety Дейвид Гандлър, изпълнителен шеф и съосновател на телевизионния стартъп FuboTV. Той прибавя, че в дълготраен проект не планува Фейсбук, Amazon или Netflix съществено да навлязат на пазара и да получават телевизионни спортни права на огромни шампионати за милиарди долари. Според основния шеф " Дигитални медии " в NBC Sports Group Рик Корделия телевизионното наличие към момента не може да бъде надминато по постигане на всеобщата публика.

Спортното наличие ще продължи да бъде атрактивно за играчите на пазара и повече от всеки път те ще би трябвало да се приспособяват към новите привички на потребителите, с които обаче софтуерните колоси са към този момент добре осведомени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР