Още по темата Фондовете за частни капиталови инвестиции предприемат все

...
Още по темата Фондовете за частни капиталови инвестиции предприемат все
Коментари Харесай

Colliers: Пазарът на бизнес имоти в България е бил най-ликвидният в региона

Още по тематиката
Фондовете за частни финансови вложения подхващат все по-рискови вложения

В основата е желанието на вложителите за по-голяма възвращаемост
11 мар 2018
Colliers: През 2018 година ще има мощен интерес към офиси, хотели и индустриални площи

След огромните покупко-продажби в бранша на комерсиалните площи инвестицонният интерес ще се насочи към останалите сегменти на имотния пазар
7 мар 2018
Arco Vara продаде борсовото си сдружение за парцели в България за 333 хиляди евро (допълнена)

Новият притежател на " Арко фонд за недвижими парцели " АДСИЦ е Bulgarian Property Developments
1 мар 2018
Colliers: Инвестициите в бизнес парцели в ЦИЕ доближават своя връх

Доходността от тях в София понижава леко през предходната година, само че остава най-високата в района
20 фев 2018
Чуждите вложения се усилват и надвишават 900 млн. евро през 2017 година

Една трета от вложенията се насочват към бранш търговия, демонстрират предварителните данни на Българска народна банка
19 фев 2018
" София тех парк " търси 10 млн. лева банков заем

Половината от парите са за рефинансиране на търговски заем, другите са оборотни
15 фев 2018
Forton: Сделките с офис здания ще движат капиталовия пазар през 2018 година

Наемната цена за първокласни офис площи ще продължава да бъде към 13.5 евро/кв.м
9 яну 2018 Инвестициите в бизнес парцели в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) доближават нов връх от 13.1 милиарда евро през 2017 година, а най-ликвидния пазар е България. Последното не е изненада, защото се подписаха няколко огромни покупко-продажби за търговски центрове с южноафрикански капитали.

Позитивен сигнал за района е, че трансграничните капитали сред страните от ЦИЕ са достигнали 7% от общия капиталов размер, или към 917 млн. евро, излиза наяве от последния отчет на Colliers International за капиталовия пазар за бизнес парцели с прогноза за 2018 година Анализът обгръща данни за интервала 2007 - 2017 година за шест страни от ЦИЕ - България, Румъния, Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

Общият капиталов размер в страните от ЦИЕ през 2017 година надвишава предходния връх от 13 милиарда през 2007 година, демонстрират последните данни на Colliers. С 32% е повишен делът на вложенията в района, финансирани от локални компании и такива от прилежащи страни. Основните източници на капитали се резервират през миналата година - съществена роля имат южноафриканските и азиатските фондове, както и компании от самия район ЦИЕ.

" Бързото активизиране на локалните вложители способства за намаляване на резултата от записания през 2017 година спад на капиталовите размери, генерирани от южноафрикански и азиатски фондове, на фона на 2016 година ", разяснява в отчета Марк Робинсън, експерт изследвания в Colliers за ЦИЕ.
Местни вложители във напредък

В съпоставяне с 2016 година източниците на капитали от района означават 32% растеж в капиталовата интензивност, като общия размер от локални и трансгранични вложения за 2017 година е 3.3 милиарда евро. Според отчета рекордьорите от 2016 година азиатски и южноафрикански фондове регистрират лек спад през 2017 година, само че резервират здравословни равнища от 1.4 милиарда евро и надлежно 1.8 милиарда евро.

Според данните на Colliers за 2017 година размерите, осъществени от локални вложители, са най-високи в Чехия (1.08 милиарда евро), Унгария (708 млн. евро) и Полша (421 млн. евро). България се подрежда на четвърто място с локални вложения на стойност 110 млн. евро през миналата година.

Най-голяма роля в реализирането на трансгранични вложения имат Чехия и Словакия. Според разбора на Марк Робинсън съществуването на високоликвидни активи в района и свободни пари са били главен тласък за чешките капиталови фондове да влагат в бизнес парцели както в столиците на страните от ЦИЕ, по този начин и в районни градове. Интересно е, че същите две страни са привлекли и най-вече задгранични вложения през същия интервал.

Ролята на България

Според отчета българските, румънските и полските вложители в ЦИЕ са били чисти продавачи на бизнес парцели през 2017 година за разлика от вложителите от Чехия, Словакия и Унгария, които са били чисти купувачи. Робинсън предвижда обстановката да се резервира и през тази година, като съгласно него е допустимо само унгарските фондове да се трансфорат в чисти продавачи.

" Най-ликвидният пазар по отношение на мащабите си през обсъждания интервал е България, където вложенията от локални компании образуват една шеста от общата пазарна капитализация на пазара на бизнес парцели в София ", отбелязва още Робинсън в разбора. Той преглежда цялостното положение на вложенията по отношение на Брутният вътрешен продукт, като отбелязва, че през 2017 година капитализацията на капиталовите благоприятни условия в столиците и основните градове е в порядъка 7-19% от локалния Брутният вътрешен продукт.

Какви са прогнозите

Повече вложения от страна на локални компании може да се чака през тази и идната година поради номиналния растеж на Брутният вътрешен продукт в района, предвижда Робинсън. Техният напредък ще зависи и от привлекателността на активите в района и опциите за достъп до тях. Според отчета възвращаемостта от първокласните активи в столиците е атрактивна. Данните на Colliers за последното тримесечие на предходната година демонстрират, че в София равнищата на рентабилност сa най-високи спрямо другите столици от района, надлежно 7.25% за търговски площи, 8.25% за офиси и 10.0% за индустриални парцели.

Относно източниците на капитал за вложения в района от Colliers регистрират, че Съединени американски щати, Англия и европейските страни отвън ЦИЕ са били чисти купувачи на активи през 2017 година и това евентуално ще продължи. " Възможно е през 2018 година южноафриканските компании да продължат да се отдръпват, за сметка на повишение на интензивността на азиатските, които евентуално ще осъществят покупко-продажби с портфeйли от парцели или сливания и поглъщания на компании ", споделя още Марк Робинсън в разбора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР