Още по темата Дигитализация преди всичко Общите приходи на най-големите

...
Още по темата Дигитализация преди всичко Общите приходи на най-големите
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Още по тематиката
Дигитализация на първо място

Общите доходи на най-големите BTL организации в страната са близо 20.8 млн. лева
12 яну 2018
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (9 януари)

Аделина Радева е новата водеща в утринния блок на " Нова телевизия " ; Емил Кошлуков става водещ по БНТ; Туристическото министерство готви една от най-мащабните рекламни акции в чужбина; Argent показа нов инструмент за сегментация феновете
9 яну 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Осем предложения в търга за огромната туристическа реклама в 22 страни

Общо осем претендента подадоха предложения в търговете за една от най-големите целеви рекламни акции на българския туризъм в 22 страни, които отрасловото министерство провежда. Поръчката е на стойност близо 8 млн. лева без Данък добавена стойност и се отнася за най-големите пазари за българския туризъм като Германия и Русия, както и разнообразни централноевропейски, северноевропейски и прилежащи страни.

Поръчката е със седем позиции и по множеството от тях имаше единствено по едно подадено предложение. Сред фирмите, декларирали присъединяване, попадат рекламни организации, част от интернационалните групи, както и напълно локални играчи.

Предстои отваряне на ценови предложения, като съгласно проекта на туристическото министерство рекламите на обособените пазари би трябвало да започват напролет.

Сред участниците са медийната организация " Медиа планинг груп ", част от информационната група Havas Group, организациите " От-до консулт " и " Идея комм ", обединени в консорциума " районно управление (на МВР) – Комм ", организацията " Директ Медиа Крес ", част от информационната група Direct Media Group Bulgaria, организациите " Ню Икономик Солушънс " и " Маккан Ериксон София " са подали оферта като обединяване в " Ню Маккан ", консорциумът " Криейтив медиа 4 ", в който вземат участие медийната организация " Аргент 2002 ", рекламната " Интерпартнерс ", Георги Павлов и Петя Запренова. С дребни разлики в състава взе участие и обединяването " Криейтив медиа 3 " с " Аргент 2002 ", " Интеримидж " и PR организацията " Интерпартнерс ". PR организацията " АПРА " и рекламна организация " Киви " също са измежду подалите предложения за обещствената поръчка.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Dentsu Aegis Network: Рекламните вложения в България ще набъбнат с 3% през 2018 година

Общите рекламни вложения в България ще се усилят с 3% през тази година, демонстрира прогнозният отчет на информационната група Dentsu Aegis Network. Това повишаване ще се дължи главно на реклама в малкия екран, която остава с преобладаваща от маркетинг микса на рекламодателите в страната с към 58% дял. Според годишния отчет обичайно онлайн рекламата продължава да усилва каузи си, като това се дължи най-много на мобилните и програматик решения, и обществените медии. Близо три пъти ще се усилват вложенията в автоматизираното закупуване на рекламна повърхност и към два пъти повече вложения ще насочват фирмите в мобилна реклама.

В световен проект разноските за реклама през 2018 година ще доближат 589.5 милиарда $ или с 3.6% повече на годишна база. Това демонстрира прогнозният отчет на Dentsu Aegis Network, в който са включени данни от общо 59 страни. Ръстът ще е предизвикан главно от няколко огромни спортни събития през годината. Това са зимните олимпийски и параолимпийски игри в Южна Корея, Световното състезание по футбол в Русия и изборите за Конгреса на Съединени американски щати. В някои огромни страни, като Китай, Русия и Англия обаче се чака закъснение в рекламните вложения. В Обединеното кралство по-бавният растеж да вземем за пример се дължи главно на Brexit и свиването на разноските на семействата, което надлежно води и до по-малки рекламни бюджети.

" Предизвикателството, пред което се изправят фирмите през днешния ден, е да съумеят да ръководят своите марки в неравностойна икономическа среда, като в същото време се преценяват с все по-развиващите се технологии и нововъведения. На доста пазари точно нововъведенията в лицето на мобилните решения, гласовите активации и новите ad-tech играчи, са тези, които обезпечат нови източници на напредък и тази наклонност ще продължи и през 2018 година ", разяснява за медиите Джери Булман, основен изпълнителен шеф на Dentsu Aegis Network.

Дигиталната реклама пък в световен мащаб продължава да усилва каузи си и през 2018 година упованията са да изпревари телевизионната. Според отчета вложенията в онлайн връзки ще доближат 38% дял от общите разноски за реклама, следвани от малкия екран с 35.5%.

" Нова броудкастинг груп " получи правата за тенис шампионата в София

Правата за тенис шампионата в София, който се радва на огромна известност в България, към този момент се държат от " Нова броудкастинг груп ". Състезанието притегля огромна аудитория както в залата, по този начин и пред екрана главно поради присъединяване на българската звезда Григор Димитров.

Турнирът има и ново наименование - DIEMA XTRA Sofia Open (досега носеше името на предходния главен спонсор - турската компания Garanti Koza). Събитието ще се организира сред 4 и 11 февруари в " Арена Армеец ", а миналогодишният първенец Григор Димитров се завръща с упоритостта да отбрани купата си.

Жребият и всички мачове от шампионата ще бъдат предавани онлайн по Diema Sport, като дуелите на Григор Димитров ще бъдат съпроводени със специфична студийна стратегия. Diema Sport е част от платените спортни канали в пакета Diema Xtra - т.е. всеки, искащ да гледа шампионата, би трябвало да отдели по 5.99 лева месечна такса към кабелния си оператор. От " Нова броудкастинг груп " прецизираха, че за свободно гледане по Diema ще пуснат финалния мач на шампионата, в случай че до него доближи Димитров.
Повече по тематиката може да прочетете тук

" Стандарт " може да смени притежателя си

Фотограф: Георги Кожухаров
Мажоритарен притежател на вестник " Стандарт " към този момент са публицистите. Това оповестява в броя си от вторник заглавната публикация на хартиеното издание. Всъщност собствеността към момента не е изменена и към този момент става дума за заричане на мажоритарния притежател на медията Тодор Батков. Бизнесменът и юрист е решил да подари акциите си на журналистическия екип във връзка 25-ия празник на вестника, твърди всекидневникът. Това е станало в понеделник, 8 януари 2018 година, на среща в адвокатската фирма му на ул. " Алабин " с целия екип на " Стандарт ".
От обявата излиза, че публицистите в медията ще получат каузи на Батков от 65.5% в компанията " Стандарт нюз ", а миноритарната част от собствеността - 34.5%, остава в " Пресгрупа Утро ", владеене на австрийската " БГ приватинвест ". Собствеността в последното се поделя сред българина Христо Грозев и Карл Лотринген-Хабсбург.

Технически прехвърлянето още не се е случило. Има авансово съглашение, споделиха за " Капитал " осведомени с измененията. Желанието на Тодор Батков било акциите на изданието да бъдат в действителност разпределени сред публицистите, без нито един от тях да придобива по-голям дял. Според източника ни акциите няма да отидат единствено в ръцете на основния редактор и изпълнителен шеф на " Стандарт нюз " Славка Бозукова. С книжата публицистите действително ще поемат и активите, и пасивите на сдружението, а към септември 2017 краткосрочните отговорности са 5.7 млн. лева, а дълготрайните - 5.1 млн. лева, се вижда от доклада в Търговския указател. Само данъчните отговорности са за 2.8 млн. лева
Повече по тематиката може да прочетете тук

Всеки билборд за пет дни

Фотограф: Велко Ангелов
Ден преди формалното разкриване на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и тъкмо пет дни след издигането му протестният билборд на най-големия полицейски профсъюз - Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР), беше демонтиран от компанията, притежател на оборудването. В публично известие до медиите от " Метрополис " показват, че са били подведени за наличието на билборда, което е наложило и свалянето му.

От компанията не работят непосредствено със синдиката, а поръчката за издигане на билборда е предходна през организацията за медийно обмисляне Argent. " Метрополис " твърди, че съгласно подписания контракт организацията е трябвало авансово да ги уведоми за наличието на рекламата, като е показала, че ще съставлява визия за разпространение на събитие.

В реалност обаче поставеният на бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " билборд гласеше: " Служителите в Министерство на вътрешните работи са по-ниско платени спрямо техните сътрудници в Европейски Съюз. Тяхната съществена заплата е единствено 340 евро. " Основният надпис беше на британски език за да бъде забелязан и свестен от огромна част от формалните посетители за европредседателството на България.

Именно поради несъответствията сред подадената информация за наличието на визията на билборда пет дни по-късно от " Метрополис " го демонтират, като показват, че това е процедура при сходни нарушавания. " Метрополис груп " АД е комерсиално сдружение с комерсиални цели и в никакъв случай не сме предоставяли медийния канал, с който да оперираме, като естрада за сходен вид изяви ", приключва писмото на компанията.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Класация на най-големите BTL организации

Най-големите организации в страната в този сегмент дефинират годината за сполучлива и постоянна за бизнеса им. Общите им обороти за 2016 година се равняват на близо 20.8 млн. лева, което обаче съставлява спад от към 5% по отношение на миналата година. В класацията на топ 10 организации попадат както самостоятелни компании, по този начин и такива, част от интернационалните холдинги.

Най-големите организации на пазара са единомислещи, че през 2018 година технологиите ще преобладават BTL пазара. Все повече компании ще залагат на потреблението на виртуална и добавена действителност, а рекламодателите ще търсят прочувствени връзка с потребителите. Сред трендовете в бранша експертите обрисуват и навлизането на HR организациите в BTL бизнеса най-много що се отнася до ръководството на промоутъри в профилираните вериги магазини. Традиционно измежду главните мотори на бранша ще бъдат бързооборотните компании, само че на пазара се чака повишаване на размера на плановете, свързани с обслужване на наградни центрове, администриране на спечелили в промоционални интензивности, динамичната логистика и брандинга в търговски обекти.
Повече по тематиката, както и цялата ранглиста може да видите тук

Как да се решат проблемите на българските медии

Съюзът на издателите в България (СИБ) показа " Бяла книга за свободата на медиите в България ". Тя съставлява ретроспекция на обстоятелствата, които доведоха до рецесия в изискванията, в които може да се работи и да се прави самостоятелна публицистика. Бялата книга е готова от публицисти и редактори от членуващите в СИБ издания.

В изданието се подчертава върху това, че бизнес моделът на медиите е изложен на напън от вътрешни и външни за пазара фактори, които го вършат все по-неатрактивен. Вследствие на това качеството на медийния артикул непрестанно се утежнява. " Това може да се мери през неспазването на общовалидните интернационалните журналистически правила и стандарти, лесното разбиране и разпространяване на подправените вести, все по-ограничената независимост на словото ", е един от главните заключения в " Бяла книга за свободата на медиите в България ".

В нея се отбелязва още, че самостоятелните медии и публицисти в България са подложени на невиждан напън и голям брой справедливи компликации да съществуват. Ако другите групи проблеми, показани в тази Бяла книга, не бъдат адресирани навреме, свободните медии в България ще изчезнат изцяло, се споделя там и се показва, че: " Основният проблем е потреблението на прокуратурата отпред с основния прокурор Сотир Цацаров, а посредством нея и доста други държавни институции като принадлежности за напън и цензура, като средство за принуда на политически и публични съперници. Това блокира действието на целия либерален развой ".
Повече по тематиката може да прочетете тук

Новата рекламна акция на Unicredit Bulbank

В началото на годината Unicredit Bulbank стартира нов ефирен клип, част от акцията " Живееш в телефона си ", представяща приложението за мобилно банкиране Bulbank Mobile. Идеята зад клипа е да показа по какъв начин би изглеждал животът ни в случай че всичко, което вършим в всекидневието ни, би трябвало да се прави единствено на гише. Кампанията е дело на българската самостоятелна рекламна организация The Smarts, която от близи 5 години работи с Unicredit Bulbank. От екипа описват пред " Капитал ", че концепцията стъпва на алегорията по какъв начин би изглеждал интернет, в случай че се обитаваше в офис, както и какво би се случило, в случай че за всичко, което по принцип вършим без да се замисляме, би трябвало да попълняме документи и по този начин да губим от скъпото си време. Рекламният клип демонстрира точно обстановка, в която младо влюбено момиче диктува на отегчена лелка на гише какво да напише ръчно на пишеща машина в нейния профил в обществените мрежи.

Малко след лансирането, рекламният клип беше класиран и измежду десетте най-споделяни реклами, съгласно интернационалния уебсайт Ads of the World. " Радваме се, че банкова рекламна продукция провокира подобен интерес и самопризнание, даже отвън страната ни. Широкото налагане на цифровата промяна при банковите услуги в България е към момента предизвикателство. Надявам се ползата към акцията да приближи клиентите до избора да употребяват телефона си и за заплащания, преводи, информация по сметки и други ", разяснява Ясен Димитров, старши управител " Бизнес връзки " в Unicredit Bulbank. Режисьор на клипа е Кеворк Асланян, а продуцент Global Films. Предстои да бъде стартиран и още един рекламен клип серията " Живееш в телефона си ".



Дигитален бизнес

Фейсбук ще демонстрира повече вести от другари, в сравнение с от медии и компании

Фейсбук възнамерява основни промени във връзка с информацията, която потребителите ще виждат в новинарския си поток. Публикациите на приятелите ни ще бъдат с преимущество по отношение на тези на медиите и бизнеса. Този преход най-вероятно ще понижи времето, което хората прекарват в обществената мрежа, оповестява Bloomberg.
В обява от края на предходната седмица основният изпълнителен шеф на компанията Марк Зукърбърг съобщи, че противоположната връзка от потребителите демонстрира, че " общественото наличие изтласква персоналните моменти, които ни карат да се свързваме между тях ". Той сподели, че екипът му ще работи по посока на това двата милиарда консуматори на обществената мрежа да намират наличие, което ще докара до по-значими обществени взаимоотношения сред тях.

" Чрез тези промени чакам, че времето, което хората прекарват Фейсбук, ще намалее ", написа Зукърбърг. " Но също по този начин чакам, че времето, което прекарват във Фейсбук, ще бъде доста по-ценно. И в случай че създадем нещата вярно, имам вяра, че това ще бъде добре за общността и бизнеса ни в дълготраен проект. "
От компанията настояват, че задачата на измененията е хората да се усещат по-добре, откакто са посетили обществената мрежа, което ще бъде реализирано посредством поощряване на взаимоотношенията с околните.
Фейсбук продължава да усилва приходите си от реклама, като обществената мрежа остава желана платформа от рекламните организации. Последните промени във връзка с наличието няма да окажат въздействие върху рекламите. Те засягат единствено бизнес и медийно насоченото наличие оповестено от страници и други хора.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Медиен бизнес

Британският Guardian към този момент е във формат таблоид

Влиятелният английски вестник The Guardian, чиято нападателна интернационална агресия докара до тежки загуби, от през днешния ден мина в печатен формат вид " таблоид " като част от напъните за понижаване на разноските. Заедно с това уебсайтът и цифровите приложения на изданието са с нов дизайн.

Промяната е обвързвана с огромната наклонност на намаляващи рекламни доходи, които накараха доста печатни медии в световен мащаб да подхващат ограничения за стесняване на разноските, в това число и прекосяване към напълно цифрови формати.

За разлика от доста други водещи международни издания като The Times of London, The Wall Street Journal или The New York Times след настъпването на рецесията за медиите The Guardian отхвърли да вкара заплатен достъп до наличие, с цел да подкрепи финансирането на публицистиката си. Вместо това заложи на апел за дарения от читателите си и влага в огромен интернационален екип, наемайки десетки кореспонденти в Съединени американски щати, Австралия и други страни. Изданието обаче не съумява да се оправи с тежките загуби. Годината, приключваща през април 2017 година, приключи на минус 44.7 млн. паунда, а миналата - с към 68.7 млн. паунда загуба.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Как се възползва BuzzFeed от премените във Фейсбук

Малко откакто най-голямата обществена мрежа разгласи, че изявленията на потребителите ще са с приоритет в новинарския поток, за сметка на споделената информация от бизнеси и медии, онлайн медията BuzzFeed употребява смяната за привличане на повече читатели и рекламодатели. В петък във Фейсбук американската медия разгласява спонсорирано наличие, което гласеше: " Фейсбук се разделя с новините ". Описанието към обявата пък допълваше: " Фейсбук отстранява новините от новинарския ви поток, само че ние ще ви покрием. Свалете в този момент нашето приложение ". В отговор на питане от профилираното издание AdAge от BuzzFeed разясниха, че ползата на потребителите към новините е по-голям от всеки път. " Искаме да уверим лоялните читатели - и тези, които към момента не сме достигнали - че тези промени няма да обиден способността ни да се свързваме с тях и да им доставяме информация ", разясниха още от BuzzFeed.
Повече тук

Рекламен бизнес

Може да препикаете новата печатна реклама на IKEA

Шведската компания за мебели IKEA стартира годината с ново забавно креативно осъществяване, което провокира дамите да уринират върху новата печатна реклама на компанията. Комуникационното решение, въпреки на пръв взор да наподобява необичайно, има непредвиден поврат и несъмнено притегля вниманието. Агенцията Åkestam Holst, която от години обслужва IKEA, внедрява технологията на тестванията за бременност в рекламните страници на едно от най-популярните шведски дамски списания Amelie, където е показано детско креватче на мебелната компания. Жените от своя страна е задоволително да слагат няколко капки урина върху обозначеното място на страницата и няколко минути по-късно, в случай че са бременни, под посочената цена на креватчето ще се появи нова, двойно по-ниска такава. Кампанията в направена в партньорство с лабораториите Mercene Labs.



H&M беше упрекната в расизъм поради реклама на детски суичър

Веригата H&M беше упрекната в расизъм, откакто пусна на уеб страницата си реклама на блуза от детската си сбирка с надпис " Най-готината маймуна в джунглата " (Coolest monkey in the jungle). Проблемът пристигна оттова, че марката употребява като модел на зелената блуза с качулка цветнокожо дете. Социалните мрежи избухнаха, а концепцията беше окачествена като неприемлива, обидна и отвратителна.

Коментарите започваха от " проекция на неоколониалното мислене " и стигаха до това, че в мениджмънта на компанията очевидно няма задоволително цветнокожи. Появиха се и апели за протест на известната шведска марка. Още по-голям яд провокира представянето на друга блуза от линията - носена от бяло дете, с нарисуван тигър на нея и надпис " специалист по оцеляването ". Компанията беше принудена да се извини на всеки, който се е почувствал афектиран от рекламното й решение.

Макар преобладаващите отрицателни реакции, доста хора застанаха на страната на H&M с аргумента, че обстановката е пресилена и се търси расизъм там, където го няма. Сред причините бешe фактът, че множеството родители назовават умалително по-малките, дейни деца " маймунчета " и това няма нищо общо с цвета на кожата им. В обществените мрежи беше публикуван и коментарът на майката на момчето от рекламата, която споделя, че се основава непотребен проблем. " Гледната ми точка е елементарна - чернокожо дете е просто дете, а маймуната е просто животно ", написа още тя в Twitter.

Забраната за реклама на алкохол в Литва е проблем за задграничните списания

Разпространителите на печатни издания в Литва са принудени да късат страници от списания като " Вог " и " Нешънъл джиографик ", откакто в страната беше въведена възбрана за рекламиране на алкохол от 1 януари, написа " Дневник ".

Ситуацията е непредвидена последица от закона за надзор върху алкохола, който президентът Далия Грибаускайте подписа през юни.

Литва е третият по-големина потребител на алкохол на човек от популацията в света. Забраната за реклама на спиртни питиета е една от ограниченията, целящи да се понижи злоупотребата с алкохол.

Най-големият пропагандатор на печатни издания - Press Express, рискува да бъде санкциониран с 30 000 евро на страница, в случай че не отстрани или покрие рекламите за алкохол, сподели генералният управител на компанията Вигинтас Бартасевичус.

Знаем, че сътворяваме проблем за себе си и за издателите, тъй като покриваме наличието им и рекламите, за които са платили, сподели той. Клиентите ни, несъмнено, не са удовлетворени, те направиха скандал в обществените медии, тъй че даже формалните институции започнаха да мислят за решение на казуса, добави той.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Свободни позиции:

Concentrix разгласи вакантна позиция за Junior Web Content Management Specialist.

CEEMarketWatch разгласи вакантна позиция за стопански и политически анализатор.

Danone oбяви стажанска позиция в маркетинг отдела на компанията.

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР