Още по темата Бойко Яръмов и Светозар Георгиев, Телерик академия:

...
Още по темата Бойко Яръмов и Светозар Георгиев, Телерик академия:
Коментари Харесай

Димитър Димитров: Всеки един от нас трябва да полага целенасочени усилия да подобрява средата на живот и работа в България

Още по тематиката
Бойко Яръмов и Светозар Георгиев, " Телерик академия ": България има всичко, което може да направи един убеден младеж сполучлив в родината му

Компаниите, които застават зад самодейността на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България ", и тяхната мотивация да го създадат
14 фев 2018
Левон Хампарцумян, Уникредит Булбанк: Задължението на един родител е да образова и възпита децата си, решенията къде да живеят и работят е тяхно право

Компаниите, които застават зад самодейността на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България ", и тяхната мотивация да го създадат
12 фев 2018 Димитър Димитров е изпълнителен шеф и член на борда на шефовете на " Софарма трейдинг " АД от основаването на компанията през 2006 година Част от групата " Софарма ", тя е водач и иноватор в бранша на грижа за здравето. " Софарма трейдинг " е основана през 2006 година посредством интеграция на пет дистрибуторски компании. Безспорно доказателство за сполучливото развиване на компанията е годишното повишаване на главните финансови индикатори в интервала 2006 – 2016 година, като приходите са нарастнали 5 пъти, а облагата цели 22 пъти. В интервала 2009-2016 година " Софарма трейдинг " АД е класирана на I-во място по доходи в бранш " Фармация " на класацията " Капитал Топ 100 ", като е първата минала прага от 600 млн. лева доходи. През 2015 година " Софарма трейдинг " започва районната си агресия отвън България, навлизайки на сръбския пазар с взор, ориентиран към целия район на Централна и Източна Европа.

" Телерик академия " е една от фирмите, заставащи зад самодейността на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България ".

Какво предизвика вашата компания и Вас в частност да се включите в плана на PwC - " Твоите 25 аргументи да избереш България "?
- Историята на " Софарма трейдинг " е история на успeха поради хората. Екипът ни е общ брой от разнообразни характерности, само че това, което ни сплотява, е смелостта, силата, упоритостта и хъсът в никакъв случай да не се задоволяваме с постигнатото и непрекъснато да търсим нови, още по-големи провокации. Поради неналичието на добра връзка сред бизнеса и просветителните институции сега в България следим безспорна диспропорционалност на фрагменти. Огромният абсурд е, че страната ни не влага в основаването на експерти, от които стопанската система ни в действителност има потребност.
Наблюдавам екипа си и виждам, че днешното време изисква друго държание от фирмите, които желаят да притеглят най-хубавите гении. А ние желаеме! Затова би трябвало да бъдем новаторски, софтуерни, адаптивни и да сътворяваме среда, която подтиква тези качества в екипа. Като една същински амбициозна компания ние желаеме да променяме стандарта за българския шеф, тъй като като компания постоянно сме били иноватори, които развиват бранша, изпреварват трендовете, учат се от най-хубавите в нашия отрасъл в международен мащаб. Стремежът ни е да бъдем причина за гениите, които са отвън България или са в страната, само че са насочили погледа си отвън нея, да останат. Това е наша политика от дълги години и имаме няколко вдъхновяващи образеца за хора, предпочели кариера в " Софарма трейдинг " пред професионално развиване в чужбина. Така че на 100% съм убеден, че " Софарма трейдинг " ни може да даде доста повече от 25 аргументи един младеж да реши да се развива в родината си, освен това в българска компания. Искаме обаче тези хора да бъдат доста повече.

Защо смятате, че той е значим?
- Проектът на PwC е забавна провокация, а ние обичаме провокациите. Трудно е да преодолееш всички наложени стандарти, негативизма, да заредиш с възторг, да вдъхнеш религия. Това, което ми дава убеденост, е, че нашият екип постоянно е възприемал компанията ни като идея – ние работим всеки ден, с цел да изградим стойностно икономическо завещание за нашите деца. Ние развиваме бранша за грижа за здравето, с цел да може българските пациенти да имат достъп до най-новите стандарти и практики в здравните грижи - да вземем за пример в нашите аптеки SOpharmacy. Така работим за България и за една по-силна стопанска система. Ако сме съумели да " заразим " с тази идея нашите над 1000 чиновници, значи имаме късмет и с други гении.

Какви са най-ценните качества, които би трябвало да имат чиновниците във вашата компания?
- В цифровия свят да знаеш всичко от дълго време към този момент не е най-важното качество. Напротив! В " Софарма трейдинг " имаме вяра, че персоналният триумф е в ръцете на всеки. Ние сме тези, които създаваме ориста си. Има ли мощна персонална мотивация – при нас всичко е допустимо. В нашата компания имаме образци в доказателство на това - хора, стартирали от стажантски позиции, в границите на две години, израстват до директорска позиция. Именно тъй като виждаме в тях капацитета и мощната вътрешна мотивация.
Винаги сме вярвали, че най-голямото конкурентно преимущество е силата на нашия екип. Не инцидентно от нашите три полезности, които избрахме в цялата компания, най-любимата персонално на мен е пристрастеност. Затова през всички наши стратегии за асортимент и за ръководство на човешките запаси ние търсим най-много съидейници, хора, за които работата е идея. Трябват ни запалянковци, може би леко луди глави, за които няма невъзможни неща. Аз мощно имам вяра, че единствено такива хора могат да бъдат водачи - да дават познания, да мислят изобретателно и новаторско. И убеждавам ви, в " Софарма трейдинг " ще срещнете тъкмо такива хора. Искам младежите да имат повече религия, че и българските компании имат доста какво да предложат. В страната ни има невероятни експерти, хора, които са интернационално приети, и да се учиш от тях е елементарно постижимо. Но всичко това е въпрос на предпочитание.

Какъв смятате, че ще е най-ценният опит, който студентите, които аплайват за стаж, биха могли да натрупат в компанията ви?
- Вече може би ненапълно отговорих на този въпрос, само че като финансист в този момент желая да дам няколко числа – над 65% от стажантите при нас не престават кариерното си развиване в компанията, а единствено за предходната година 10% от чиновниците ни са нараснали. Ръстът на непринудено напуснали чиновници е невисок, което подсказва единствено едно - че имаме какво да дадем на младежите.
Както към този момент загатнах, имаме страхотни образци за хора, почнали развиването си като стажанти, имаме такива, които са предпочели да оставят работата си в чужбина, с цел да се завърнат в България и да работят при нас. Отчитам, че, от една страна, това е резултат от тяхната персонална мотивация и сила, само че доста е важнa и общата идея. Смятам, че едно от най-ценните неща за студентите е свободата и опцията всеки да има персонален принос към компанията. Ние сме огромна компания, само че съумяваме да балансираме и да резервираме своята еластичност и да поддържаме високо равнище на динамичност.

Какви компликации срещате при набирането/задържането на личен състав във вашата промишленост?
- Мисля, че казусът с привличането на експерти е световен и не визира единствено нашата промишленост. Факт е, че опазването на здравето е характерен и мощно контролиран бранш, само че и тук, както на всички места, се търсят разнообразни експерти.
Поради неналичието на добра връзка сред бизнеса и просветителните институции сега в България следим безспорна диспропорционалност на фрагменти. Огромният абсурд е, че страната ни не влага в основаването на експерти, от които стопанската система ни в действителност има потребност. Компаниите от нашия бранш неведнъж са заявявали голямата потребност от фармацевти да вземем за пример, само че все още по-скоро регулацията постанова спомагателни ограничавания върху така и така незадоволителния запас. Затова ние влагаме в SOpharmacy Academy – лична стратегия за професионално развиване на фармацевтите. Отделно непрекъснато влагаме в образование и развиване и на експерти в други области.

Приблизително какъв брой от чиновниците ви са учили/ работили/ живели в чужбина и са избрали да се върнат и да се развиват в България?
- Не бих гледал количеството, а качеството. Дори е един гений да успеем да задържим в България, това е триумф за мен.

Какво липсва на младежите, с цел да остават в България?
- Мисля, че е ясно – нямат мотивация! Проблемът е за какво я нямат? Както към този момент споделих, 10 години в " Софарма трейдинг " се стараем да преборим наложените стандарти и, повярвайте ми, изисква доста старания. Искам младежите да имат повече религия, че и българските компании имат доста какво да предложат. В страната ни има невероятни експерти, хора, които са интернационално приети, и да се учиш от тях е елементарно постижимо. Но всичко това е въпрос на предпочитание.
Младите хора не имат вяра, че могат да бъдат сполучливи тук. Да вярваш и отстояваш концепциите си не зависи от географските граници, а от вътрешните ни бариери. Даже в противен случай, бариерите, които ще би трябвало да се преодоляват в една непозната страна, просвета, са доста по-големи. Всеки един от нас би трябвало да поставя целенасочени старания да усъвършенства средата на живот и работа в България. Всичко е в наши ръце.
Как смятате, че те могат да бъдат подтиквани да се развиват тук? Как вашата компания работи в тази посока?
- Вярвам, че най-големият тласък за младежите ще пристигна, когато дистанцията бизнес - просветителни институции бъде преодоляна. Дотогава фирмите ще продължат да влагат интензивно в разнообразни стратегии за основаване на квалифицирани фрагменти, от които имат потребност. В " Софарма трейдинг " стажантската стратегия е единствено един от тласъците, които предлагаме. Тя е целогодишна, платена и съобразена с образователната претовареност на участниците. Най-важното обаче е, че нашите стажанти работят по действителни проблеми и получават поддръжка от свои самостоятелни ментори.
Друг план, в който участвахме, е пилотна стратегия за дуално образование. Участниците в нея получиха познания в друга от тяхната област, което им оказа помощ да бъдат по-конкурентни на пазара. Аз персонално се надявам в бъдеще да има повече такива стратегии, тъй като това е един от пътищата за превъзмогване на структурната безработица.
В момента екипът ни интензивно работи и за основаване на e-learning платформа, посредством която ще предлагаме бърз и еластичен метод за придобиване на нови познания и развиване на " меки " умения, като водачеството да вземем за пример.

Бихте ли посъветвали децата си да останат и да се развиват тук?
- Не единствено съвет, а създаване на повсеместен метод на мислене. Това за мен би трябвало да бъде приоритет на всеки родител, само че има и една друга доста по-голяма отговорност. Всеки един от нас би трябвало да поставя целенасочени старания да усъвършенства средата на живот и работа в България. Всичко е в наши ръце.

Кои са Вашите аргументи Вие да сте останали и да се развивате в България?
- Силно имам вяра в силата на човешкия дух и сила и в това, че сами ковем ориста си. Аз съм перфекционист по натура, като най-взискателен съм към самия себе си и постоянно във всичко оприличавам персоналната си отговорност. В композиция с нестихваща упоритост и непрекъснато гонене на все по-големи фантазии просто не мога да се откажа от родината си, която обичам буйно, тъй като тук е мъчно. Честно казано, и в този момент, когато развиваме районна агресия на " Софарма трейдинг ", се увещавам в едно – ние сме част от света без значение къде се намираме в географски смисъл. Още повече във времена на глобализация и цифровизация.

За акцията
" PwC България ", водеща консултантска компания и шеф с над 168-годишна история, провежда акцията " Твоите 25 аргументи да избереш България " в поддръжка на младите и амбициозни студенти. По мотив 25 години от основаването й " PwC България " дружно с водещи компании сътрудници ще поддържа 25 български студенти със стипендии по 6000 лева, стажове в влиятелни компании и менторство.
Близо 1300 студенти, учащи се в страната или чужбина, изпратиха есета на тематика " Моите 25 аргументи да избереш България " и аплайваха в състезанието. Победителите ще бъдат определени от без значение жури и ще бъдат оповестени публично на 1 март.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР